Νεκροταφείο 2.000 ετών στη Σιβηρία οδηγεί τους αρχαιολόγους στην ανακάλυψη νέου πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε 12.1.2023
Οι αρχαιολόγοι στη Σιβηρία εντόπισαν έναν άγνωστο μέχρι πρότινος πολιτισμό, αφού εργάτες που έσκαβαν με μπουλντόζες ανακάλυψαν έναν αρχαίο τάφο.

Το 2021, καθώς καθάριζαν έναν λόφο, εργάτες στη ρωσική πόλη Κρασνογιάρσκ έπεσαν πάνω σε παλιούς σκελετούς και όχι μόνο. Ο λόφος, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν λόφος αλλά ένα κουργκάν, μια υπερυψωμένη μάζα που έκρυβε μέσα της ταφικό θάλαμο και οι σκελετοί ήταν ηλικίας 2.000 ετών.

Αρχαιολόγοι από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας, που εργάζονταν υπό την ηγεσία του Dmitry Vinogradov, έπιασαν δουλειά και ανακάλυψαν ότι οι σκελετοί και ο ταφικός τύμβος ανήκαν σε έναν πολιτισμό που δεν είχε ταυτοποιηθεί ποτέ πριν.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Vinogradov και η ομάδα του πιστεύουν ότι ο πολιτισμός ήταν παρόμοιος με τους Σκύθες, οι οποίοι ζούσαν στην Κριμαία και στην περιοχή βόρεια της Μαύρης Θάλασσας πριν από περισσότερες από δύο χιλιετίες. Ενώ το όνομά τους δόθηκε αρχικά από συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, οι αρχαιολόγοι κατανοούν τώρα ότι οι Σκύθες ήταν περισσότεροι από έναν λαό. Το νεοανακαλυφθέν νεκροταφείο μπορεί να φώτισε μια άλλη ομάδα που θα είχε ταυτιστεί με τους Σκύθες.

Οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το κουργκάν πιστεύουν ότι είχε σφραγιστεί και καεί. Υπήρχαν επίσης ταφές σε λάκκους γύρω από το κουργκάν.

Μαζί με τους σκελετούς που βρέθηκαν στον τάφο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ιερά αντικείμενα και όπλα. Μέσω αυτών των αντικειμένων, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι οι άνθρωποι που θάφτηκαν εκεί δεν ανήκαν στον πολιτισμό Ταγκάρ, οι άνθρωποι του οποίου δεν κατασκεύαζαν αντικείμενα όπως αυτά που βρέθηκαν στον τάφο του Κρασνογιάρσκ.

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»