Φόβοι για τα αρχαία μνημεία μετά την καταστροφή τμημάτων του κάστρου του Γκαζιαντέπ από το σεισμό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.2.2023
GAZIANTEP, TURKIYE - FEBRUARY 06: A view of damaged historical Gaziantep Castle after a 7.4 magnitude earthquake hit southern provinces of Turkiye, in Gaziantep, Turkiye on February 6, 2023. The 7.4 magnitude earthquake jolted Turkiye??s southern province of Kahramanmaras early Monday, according to Turkiye??s Disaster and Emergency Management Authority (AFAD). It was followed by a magnitude 6.4 quake that struck southeastern Gaziantep province. A third earthquake with a 6.5 magnitude also hit Gaziantep. Earthquakes had affected several provinces including, Osmaniye, Malatya, Ad????yaman, Adana, Diyarbak????r, Kilis and Sanliurfa. (Photo by Mehmet Akif Parlak/Anadolu Agency via Getty Images)

Η μερική καταστροφή ενός κάστρου της ρωμαϊκής εποχής στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ έχει προκαλέσει φόβους ότι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν σήμερα μπορεί να έχουν προκαλέσει ζημιές και σε άλλα ανεκτίμητα μνημεία στην Τουρκία και τη Συρία, περιοχές πλούσιες σε πολιτιστική κληρονομιά.

Φωτογραφίες και πλάνα από το κάστρο του Γκαζιαντέπ, που θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες ακροπόλεις της Τουρκίας, έδειξαν ότι τμήματα των πέτρινων τοίχων του είχαν πέσει καταιγιστικά στην πλευρά του φρουρίου.

Η Συρία και η Τουρκία θεωρούνται κοιτίδες του ανθρώπινου πολιτισμού και φιλοξενούν μερικά από τα πολυτιμότερα κειμήλια της αρχαιότητας στον κόσμο, διαθέτοντας αρκετά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης του Χαλεπιού, που έχει ήδη καταστραφεί από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι σεισμοί της Δευτέρας ενδέχεται να προκάλεσαν ζημιές στη δυτική πύλη της παλιάς πόλης του Χαλεπιού.

4449363324265946 Screenshot 2023-02-06 at 5.22.11 PM

Το κάστρο του Γκαζιαντέπ ταρακουνήθηκε όταν ένας σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση νωρίς το πρωί. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς κτίρια κατέρρευσαν σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, ενώ ένας δεύτερος σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε στα μέσα της ημέρας.

"Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου του Γκαζιαντέπ στην κεντρική περιοχή Şahinbey καταστράφηκαν από τον σεισμό- τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν στον δρόμο", μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

"Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το γήπεδο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές μετά τον σεισμό", προστίθεται.

4449363625008024 Screenshot 2023-02-06 at 5.21.55 PM

Τμήματα του κάστρου, που βρίσκεται σε ύψωμα στο κέντρο του σημερινού Gaziantep, πιστεύεται ότι χρονολογούνται από την αυτοκρατορία των Χετταίων, αλλά το κύριο κτίριο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα. Αργότερα ενισχύθηκε και επεκτάθηκε κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄, ο οποίος αποκαλείται "αρχιτέκτονας των κάστρων", σύμφωνα με τα Τουρκικά Μουσεία, έναν κυβερνητικό ιστότοπο.

Ο θόλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τεμένους Şirvani, δίπλα στο κάστρο, κατέρρευσαν επίσης εν μέρει κατά τη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Daily Sabah.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Νέα σημαντικά στοιχεία για Χαλκολιθική και Εποχή του Χαλκού στη Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια της Πάφου

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή