Νορβηγία: Βρέθηκε σπαθί ενός Βίκινγκ σε αυλή σπιτιού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.7.2023
Τον τάφο ενός πολεμιστή Βίκινγκ 1.100 ετών, ανακάλυψε ένας άνδρας στη νότια Νορβηγία.

Τον τάφο ενός πολεμιστή Βίκινγκ 1.100 ετών ανακάλυψε ένας άνδρας στη νότια Νορβηγία όταν σκάβοντας στην αυλή του σπιτιού του εντόπισε αρχικά ένα σπαθί.

Πρόκειται για ένα σκουριασμένο σιδερένιο σπαθί το οποίο έχει σπάσει σε δύο κομμάτια. Το στυλ της λαβής του όπλου επέτρεψε στους αρχαιολόγους να χρονολογήσουν την ταφή του Βίκινγκ τοποθετώντας την περίπου στο 900 μετά Χριστόν.

«Έχουμε μια καλή καταγραφή του πώς εξελίχθηκε η "μόδα" στα σχήματα των λαβών των σπαθιών στη Νορβηγία, από τις πρώιμες εποχές μέχρι τις πιο σύγχρονες», είπε ο αρχαιολόγος, Γιόακιμ Γουίντερβολ. «Συγκρίνοντάς το με άλλες γνωστές λαβές σπαθιών, πιστεύουμε ότι αυτό το σπαθί είναι από τα τέλη του 9ου έως τον 10ο αιώνα», πρόσθεσε.

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο περιλάμβαναν ένα μακρύ δόρυ σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται από έφιππο, γυάλινες χάντρες, μια πόρπη ζώνης επιχρυσωμένη, καθώς και μια χάλκινη καρφίτσα. Τα αντικείμενα φαίνεται ότι ανήκαν σε έναν πολεμιστή Βίκινγκ με το μακρύ δόρυ να υποδηλώνει ότι «επρόκειτο για κάποιον που γνώριζε τη μάχη από το άλογο».

Ο πολεμιστής ήταν σίγουρα κάποιος εύπορος, με βάση τα χρυσοποίκιλτα κοσμήματα, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ