

Τα έργα τους εξετάζουν τη λατρεία της Μεγάλης Θεάς της Κύπρου, η οποία στην Πάφο παρουσιάζεται ως κωνικός Βαίτυλος, και την λατρεία της Αφροδίτης όπως εξελίχθηκε στην Ελληνιστική περίοδο όταν ταυτίστηκε με την θεά της ελληνικής μυθολογίας. Επίσης εξερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ο μύθος της Θεάς συνδέεται με και έχει μεταβληθεί από, τη σύγχρονη εποχή.
Η έρευνά τους εστιάζει στη λατρεία της Θεάς και στην ιστορία του ιερού της Παλαιπάφου, καθώς και των γύρω οικισμών, που αποτέλεσαν έναν από τους κεντρικούς κόμβους των εμπορικών διαδρομών του χαλκού από τους πρόποδες του Τροόδους.
Το ιερό υπήρξε τόπος λατρείας, αλλά και σύμβολο πλούτου και δύναμης, ιδρυμένο σε μια στρατηγική τοποθεσία. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το ιερό γνώρισε περιόδους αποικισμού, ενώ κατά την Ελληνορωμαϊκή περίοδο υπέστη ιδεολογικούς μετασχηματισμούς, αποκτώντας νέες πολιτικές ταυτότητες υπό την επιρροή των αποίκων.
Η Μεγάλη Θεά μεταμορφώθηκε μέσα στον χρόνο, εκδηλώνοντας τη θεϊκή της υπόσταση με ποικίλους τρόπους.
Τα αμέτρητα ονόματά της, οι πολλαπλές μορφές της, εξακολουθούν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα.
Η ποιήτρια συλλογίζεται:
Θα ακούγονται συχνά πυκνά τα δάκρυα της πέτρας και της θεάς, τα δάκρυα των αγαλμάτων. Τα αγκομαχητά απ᾽ το πυκνό πήγαιν᾽ έλα σ᾽ Ανατολή και Δύση. [Η σκηνή διακόπτεται από έναν εφιάλτη: Ο γλύπτης δεμένος πισθάγκωνα.] Θα ακούγονται ιστορίες που πλαταίνουν τον δρόμο και άλλες που πέφτουνε σαν προβολείς σ᾽ εκείνο το μονοπατάκι που κατεβαίνει απ᾽ την Παλαίπαφο. Θα ακούγονται οι αφές της Κατερίνας και της Grace παλεύοντας να φροντίσουν κάθε αλήθεια που έμεινε αφρόντιστη. Περιθάλποντας εκείνα τα όνειρα που χάθηκαν στην παρολίγον ανέφικτη χαραμάδα ανάμεσα σε δύο δελτία στοιχημάτων. Απ᾽ το καλειδοσκόπιο θα ξεχειλίζουν ονόματα, ψηφίδες της Αφροδίτης, σταγόνες του αιώνιου ιδρώτα της θεάς. Σταγόνες του αιώνιου ιδρώτα της πέτρας: Κύπρις, Παφία, Κυθηρία. Αφρογένεια, Θαλασσία, Εύπλοια, Πελαγία, Ναυαρχίς. Πάνδημος, Ουρανία, Καλλίπυγος, Ανδροφόνος. Ακραία, Αναδυόμενη. Σταγόνες του αιώνιου ιδρώτα της αλήθειας. Σκωτία, Χθόνια, Πειθώ, Ξένη. Συνεχίζω να την κοιτάζω μέχρι να γίνω κι εγώ μια ξένη, μέχρι να βρω τον χώρο να υποδεχτώ τη δική μου ξενότητα. Ν᾽ αγκαλιάσω τις μεταμορφώσεις. Να ξαναμπώ στον ναό αφήνοντας απ᾽ έξω την φοβερή μου ομίχλη. Παρακαλώ, μείνετε για λίγο ακόμη στις θέσεις σας. Αναρίθμητες μας προσπερνούν ταχύτητες.
Τα αγάλματα της μέρας και της νύχτας
Τρέχοντας άτσαλα επάνω στους αιώνες
Κάνω μια στάση για λίγο. Συνομιλώ με τη σκόνη επάνω στ᾽ αγάλματα. Τη σκόνη επάνω στους θεούς. Τη σκόνη επάνω στους μύθους.
Στην άκρη
Το κορμάκι μιας στιγμής.
Ιερή η φωνούλα της κάθε στιγμής
Το τρυφερό της άγαλμα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κατερίνα Νεοφυτίδου, Grace Schwindt, Στέλλα Βοσκαρίδου
Η έκθεση «How She Moved» χρηματοδοτείται από τo Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από το Τμημα Αρχαιοτητων Κυπρου.
Ευχαριστίες: Ευτυχία Ζαχαρίου, Ευστάθιο Ράπτου και Μαργαρίτα Κουαλή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθως και την κα Βικτωρία Λεωνίδου για τα γραφικά.
Εγκαίνια και δεξίωση: Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025, 15:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου - Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 43, Πάφος, Κύπρος
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου 2025 έως 29 Μαΐου 2025
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 09:00 - 16:00, Δευτέρα κλειστό.
Είσοδος ελεύθερη
Για πληροφορίες: 26955801 - Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου.