“Μāteria”: ένα αρχιτεκτονικό εργαστήρι στην Οδού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.7.2022
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στα πλαίσια της δραστηριοποίησης του για ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης, διοργάνωσε το Θερινό Εργαστήρι Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “Μāteria”, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Κοινότητα Οδούς της επαρχίας Λάρνακας για δύο εβδομάδες, από τις 20 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2022.

Την επιστημονική ευθύνη και επίβλεψη του Εργαστηρίου ανέλαβε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και σε αυτό συμμετείχαν 22 Φοιτητές και νέοι Αρχιτέκτονες, προερχόμενοι από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου, Ελλάδας, Αγγλίας, Παλαιστίνης και Λιβάνου.

Το Θερινό Εργαστήρι διοργανώνεται ετησίως εκ περιτροπής από όλα τα Αρχιτεκτονικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου και αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό – εκπαιδευτικό γεγονός της Κύπρου. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση δίδεται η ευκαιρία στη νέα γενιά Αρχιτεκτόνων, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και χώρες σπουδών, να συνυπάρξουν σε ευέλικτες και δημιουργικές ομάδες σχεδιασμού. Οι νέοι Αρχιτέκτονες αναδεικνύουν, με τη δημιουργική τους σκέψη, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αφού έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, που αρχίζει από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, την επεξεργασία της μέσω του σχεδιασμού, την τεχνική της αρχιτεκτονικής αναπαράστασης και την ίδια την κατασκευή.

Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή παρουσίασης των δύο πρωτότυπων ξύλινων κατασκευών, οι οποίες τοποθετήθηκαν στις εισόδους της Κοινότητας Οδού, με σκοπό την δημιουργία τοποσήμων για θέα και φωτογράφηση στη φύση, για ντόπιους και επισκέπτες. Το φυσικό ξύλο αποτέλεσε το βασικό υλικό της κατασκευής και το εξάγωνο σχήμα, από τα μελίσσια της Οδού, την πηγή της αρχιτεκτονικής έμπνευσης.

Την τελετή λήξης του Εργαστηρίου προσφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Μάριος Μιχαηλίδης, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο Abdallah Attari, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Οδούς Μενέλαος Φιλίππου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick, Μάριος Πελεκάνος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Οδούς και την Μεσογειακή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UMAR) για τη στήριξη και συνεργασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στους συμμετέχοντες Φοιτητές & νέους Αρχιτέκτονες και Καθηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick.

4263331191608413 Agisilaou Spyrou Photography 4203

4263335343786341 Agisilaou Spyrou Photography 4227

4263336449818406 Agisilaou Spyrou Photography 4473-1

4263336630565125 Agisilaou Spyrou Photography 4470

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Grand Palais | Το Αρ Νουβό παλάτι του Παρισιού ανοίγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Grand Palais | Το Αρ Νουβό παλάτι του Παρισιού ανοίγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Grand Palais | Το Αρ Νουβό παλάτι του Παρισιού ανοίγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024