Ο Ιούλιος στο Ριάλτο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.6.2018

Πλούσιο το πρόγραμμα για το μήνα Ιούλιο του Θεάτρου Ριάλτο. Μουσική, χορός αλλά και θερινός κινηματογράφος κάτω απ' τα αστέρια θα στηθεί προσφέροντας σε όλους μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές.


  • Τετάρτη 4.7 & Παρασκευή  6.7 17:30 (240’)


15th Sound & Music Computing Conference

Συναυλίες ακουσματικών έργων και εγκαταστάσεις, μουσικές συνθέσεις και εφαρμογές σε ψηφιακές τεχνολογίες συνθέτουν το πρόγραμμα του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφορικής στη Μουσική και τον Ήχο (SMC 2018) που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Συμμετέχουν οι Anna D'Errico (Ιταλία), ARTéfacts Ensemble (Ελλάδα) και Chronos Ensemble (Κύπρος) που θα εκτελέσουν έργα των προσκεκλημένων συνθετών. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://smc2018.cut.ac.cy/  Εισιτήρια: € 10



  • Κυριακή 8.7 20:00 (80’)


Το Όνειρο του  Σκιάχτρου

to-oneiro-tou-skiakhtrou-474-279-2371


Η σχολή χορού της Εύης Παναγιώτου ανεβάζει τη βασισμένη στο έργο του Ευγένιου Τριβιζά παράσταση Το Όνειρο του Σκιάχτρου. Ένα έργο με θέμα το ξεπέρασμα του εαυτού μας και την αδιάκοπη μάχη των δυνάμεων της αγάπης και της θυσίας εναντίον όλων εκείνων που δεν μας αφήνουν να απογειωθούμε. Εισιτήρια: € 10



Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο θα πραγματοποιηθούν οι εξής συναυλίες:



  • Tρίτη 10.7  21:00 (90’)


Ethno Cyprus 2018 

ethnocyprus


Περίπου 40 νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων (15-30 χρονών) από ευρωπαϊκές χώρες όπως την Κύπρο, την Κροατία και το Βέλγιο, και αραβικές χώρες όπως τον Λίβανο και την  Ιορδανία, θα επιχειρήσουν να ανακαλύψουν τις ρίζες της κοινής μουσικής τους ταυτότητας, διδάσκοντας ο ένας τον άλλο τοπικές μουσικές παραδόσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου προγράμματος συναυλίας που θα συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις μουσικές παραδόσεις των Μεσογειακών Χωρών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των συναυλιών θα έχει ο καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στα Μουσικά Λύκεια κ. Ανδρέας Χριστοδούλου.

Διοργάνωση: Ευρω-Αραβικό Κέντρο Νεανικής Μουσικής



  • Πέμπτη 12.7. 21:00 (90’)


Fourth Moon 

Fourth Moon


Η μουσική ταυτότητα του κουαρτέτου Fourth Moon έχει τις ρίζες της στη σκωτσέζικη και ιρλανδική μουσική παράδοση, αναπτύσσοντας ωστόσο τον δικό της καινοτόμο χαρακτήρα. Με επιρροές από κλασική και τζαζ μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης, ο ήχος της μπάντας είναι δυνατός και μοναδικός, συνδυάζοντας διάφορα μουσικά ιδιώματα. Οι γρήγοροι και βιρτουόζικοι σκωτσέζικοι χορευτικοί σκοποί - τα «reels» και «jigs» - παντρεύονται με βραδύτερους, πιο στοχαστικούς ρυθμούς, ενώ οι λούπες και οι δυναμικές εναλλαγές των συνθέσεών τους ακολουθούν μια παλμική μουσική κίνηση, με τους ρόλους των μελωδικών και συνοδευτικών οργάνων να εναλλάσσονται διαρκώς.



  • Δευτέρα 16.7 21:00 (90’)


Monsieur Doumani



Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από το κυπριακό φολκλόρ, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα στον ήχο και στη διάθεσή τους. Συνθέτουν επίσης, κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Έχουν πρόσφατα κυκλοφορήσει τον δίσκο Αγκάθθιν  ο οποίος έχει βραβευτεί με το 'German Records Critics' Award' ως καλύτερoς δίσκος στην κατηγορία 'World Music' για το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ έχει επίσης κατακτήσει την 1η θέση στα Transglobal World Music Charts τον Απρίλιο 2018 και στα Ευρωπαϊκά Τσάρτ World Music τον Μάιο 2018. Το 2013 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο Grippy Grappa, και το 2015 τον δίσκο Sikoses. Όλοι οι δίσκοι της μπάντας έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές σε παγκόσμια κλίμακα.



  • Τρίτη 17.7 21:00 (90’)


Dikanda 

Dikanda14


Η Dikanda είναι διεθνώς αναγνωρισμένη μπάντα world μουσικής με έδρα το Στσέτσιν της Πολωνίας. Το καλλιτεχνικό της έργο διακατέχεται από αυθεντικότητα, ενώ οι μουσικοί της αναζητούν διαρκώς νέες τάσεις, δημιουργώντας έτσι τις πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις. Τα μέλη της αντλούν έμπνευση από τους παραδοσιακούς φολκλόρ ήχους της ευρύτερης Ανατολής, από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Κουρδιστάν και τη Λευκορωσία μέχρι την Ινδία, και η μουσική τους από βαλκανικές και gypsy επιρροές. Έχουν ηχογραφήσει 7 άλμπουμ και έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε εκατοντάδες συναυλίες, κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, αλλά και στη Ρωσία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Έχουν αποσπάσει πληθώρα βραβείων, όπως το Βραβείο «Καλύτερου Δίσκου της Χρονιάς» το 2005 για το άλμπουμ τους Ushtijo που τους απένειμε το γερμανικό περιοδικό Folker.

 

  •  Σάββατο 21.7 21:00


Rialto Residency @ Λόφου - Κοινοτικός Ξενώνας

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο  υλοποιείται και πάλι Πρόγραμμα Φιλοξενίας (Residency - από18 έως 21/7) με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου αλλά και δεξιοτήτων ανάμεσα σε επαγγελματίες μουσικούς. Υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χολέβα, οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν σε τεχνικά, στυλιστικά στοιχεία και συνθετικές φόρμες των παραδόσεων της ανατολικής μεσογείου. Το Σάββατο 21 Ιουλίου θα παρουσιάσουν παραδοσιακές και πρωτότυπες συνθέσεις τους στην αυλή του κοινοτικού ξενώνα στη Λόφου.

Με τη συνεργασία και στήριξη της Κοινότητας Λόφου. Είσοδος Ελεύθερη



  • Πέμπτη 19.7 21:00 (90’)


Mercedes Peón 

material promo ok con logo


 Η Mercedes Peón θεωρείται μία από τις πλέον χαρισματικές ερμηνεύτριες της σύγχρονης world music σκηνής. Το συνθετικό της ύφος είναι πολυρυθμικό και ακολουθεί τα αρχαία ρυθμικά μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις της κορυφώνονται σε εκλεκτικούς και γεμάτους ζωντάνια ήχους. Χάρη στο ευρύ ρεπερτόριό της, τη μαγεία και την ενέργεια που χαρακτηρίζει κάθε ερμηνεία της, η Mercedes Peón έχει πλέον εδραιωθεί ως μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της σύγχρονης έθνικ σκηνής στην Ευρώπη. Έπειτα από 25 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το 2000 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο, με τίτλο Isué, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία διεθνώς. Στο πιο πρόσφατο έργο της, Ajrú (2004), Sihá (2007) και Sós (2008), οι συνθέσεις της κτίζουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με ηλεκτροακουστική χροιά, όπου αφήνει το δικό της προσωπικό στίγμα. Το τελευταίο δισκογραφικό της έργο, με τίτλο Deixaas αναδεικνύει τις δυνατότητες μεταξύ παράδοσης και sound art.



  • Δευτέρα 23.7 21:00  (90’)


Νικόλας Τρύφωνος Ensemble 

Το μουσικό σχήμα θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις και μελωδίες από  την παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου, ενορχηστρωμένες στο ύφος του σχήματος. Το Νικόλας Τρύφωνος Ensemble αποτελεί μια μετεξέλιξη συνεργασιών προηγουμένων ετών μεταξύ των μελών του. Αρέσκεται να κινείται στα μονοπάτια της τζαζ τεχνοτροπίας και της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου, εκτελώντας αυθεντικές συνθέσεις. Το σχήμα αποτελείται από τον βασικό και κλασικό κορμό του Jazz Piano Trio και συμπληρώνεται από δυο σολίστες που αποδίδουν δεξιοτεχνικά το στίγμα των Βαλκανίων και της Ανατολής.



  • Πέμπτη 26.7 21:00 (90’)


Macumba 

26 7 Μacumba


Οι Μουσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο κατεβάζουν αυλαία με τους ξέφρενους ρυθμούς της Latin - Jazz από το εκρηκτικό σχήμα Macumba που παρουσιάζει μία μοναδική συναυλία με αυθεντικές συνθέσεις & πρωτότυπες διασκευές, εμπνευσμένες από την latin-jazz και τις μουσικές του κόσμου. Μία χαρούμενη συναυλία, με έντονη σκηνική παρουσία και επικοινωνιακό χαρακτήρα, προσκαλεί το κοινό σε ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι. Μια διαφορετική προσέγγιση στους Latin ρυθμούς - κυρίως αφροκουβανέζικους & βραζιλιάνικους - μέσα από μια σύγχρονη τζαζ αισθητική αντίληψη.

Σινεμά κάτω απ' τα άστρα: (Χώρος στάθμευσης ΣΕΚ)

  • Κυριακή 22.7 21:00


Τα Παράπονα στο Δήμαρχο  2017 (92’)

Στα Ιταλικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

dimarxo


Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ιταλικού σινεμά του 2017 σε σκηνοθεσία  Ficarra και Picone θεωρείται ως μια από τις καλύτερες κωμωδίες των τελευταίων χρόνων, η οποία απέσπασε σειρά βραβείων. Οι κάτοικοι μιας πόλης, αγανακτισμένοι με τα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις του για  χρόνια δημάρχου τους, ψηφίζουν έναν καινούργιο ο οποίος υπόσχεται να διοικήσει με τιμιότητα. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν ότι οι αλλαγές και η νομιμότητα έρχονται με θυσίες. Αρνούμενοι να ξεβολευτούν, θα κάνουν τα πάντα για να τον διώξουν. Εισητήρια €7



  • Τρίτη 24.7 21:00


Ο Θάνατος του Στάλιν

2017 (106') Στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

stalin


Μια γλυκόπικρη αντιεξουσιαστική σάτιρα σε σκηνοθεσία του Σκωτσέζου Armando Iannucci. Η ταινία, με χιούμορ και απολαυστικούς χαρακτήρες, κορυφώνεται έπειτα από μια ατελείωτη σειρά από κωμικοτραγικές δολοπλοκίες, στο ψυχροπολεμικό Κρεμλίνο όπου  ο παντοδύναμος Ιωσήφ Στάλιν παθαίνει εγκεφαλικό­ και πέφτει σε κώμα. Αμέσως θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για τη ­διαδοχή του. Εισιτήρια: € 7



  • Τετάρτη 25.7 21:00


Βρε καλώς τους

2017 (92’), Στα Γαλλικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

vre-kalws-tous-kritiki


Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας Θεέ μου τι σου κάναμε (2014), ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της Philippe de Chauveron επιστρέφει με μια παραλλαγή του θέματος της ανεκτικότητας των βολεμένων αστών απέναντι στους «διαφορετικούς»: φτωχούς, αστέγους, μετανάστες κ.ά., δημιουργώντας μια αιχμηρή κωμωδία με κοινωνικό περιεχόμενο. Ένας αριστερός διανοούμενος που υποστηρίζει ανοιχτά την ανάγκη να υποδεχτούμε αλτρουιστικά κάθε λογής πρόσφυγες, αναγκάζεται να φιλοξενήσει στο πολυτελές σπίτι του μια οικογένεια Ρομά που θα του αναστατώσει τη ζωή.Εισιτήρια: €7

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ