Κύπρια με θέατρο, μουσική και χορό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.8.2019

Στο 13%-14% ήταν την περασμένη βδομάδα το επίπεδο προπώλησης εισιτηρίων για τις παραστάσεις του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια και ανεβαίνει σιγά-σιγά, καθώς επιστρέφουν οι παραθεριστές από τις διακοπές τους.


Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν 14 συνολικά παραγωγές και 46 παραστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Δερύνεια και αλλού. Εκτός από το Art Your Service, τη γιορτή έναρξης του φεστιβάλ, ανοιχτές για το κοινό θα είναι οι παραστάσεις με το έργο Θρεττανέλο, του Δημήτρη Μπασλάμ, γνωστού δημιουργού του Γαργαληστή, του Αγησίλαγου και της θυμωμένης μπετονιέρας, της Κικής. Ο Μπασλάμ, ο οποίος επισκέπτεται πολύ συχνά τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει στήσει μια μεγάλη μουσική γιορτή για τα Κύπρια με οκτώ μουσικούς και ηθοποιούς που θα ανέβουν στις εφήμερες σκηνές δημόσιων χώρων σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.

Τα ονόματα

Από το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ εντυπωσιάζουν τα ονόματα του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού Ρομέο Καστελούτσι [που για πρώτη φορά θα δούμε ζωντανά δουλειά του στην Κύπρο], της παγκοσμίως αναγνωρισμένης ερμηνεύτριας της τζαζ Τιέρνι Σάτον [που εννέα φορές έφτασε στην πηγή των Γκράμι αλλά δεν ήπιε, ακόμη, νερό] και του Αντρέι Γκαβρίλοφ, φημισμένου πιανίστα τη δεκαετία του '80 που έπεσε σε μαρασμό και επανέκαμψε στις αρχές του '90, έπειτα "έπεσε" ξανά μέχρι τις αρχές του 2000, οπότε μετακόμισε στην Ελβετία, παντρεύτηκε, έκανε παιδί, βρήκε υποστηρικτές και χορηγούς και σήμερα περιοδεύει, ξανά, σε όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο κλασικές συνθέσεις στο πιάνο του.

Photo by_Dawid Linkowski_3
Στιγμιότυπο από την περφόρμανς «Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα» σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι.
Για θεατρόφιλους

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εντυπωσιασμοί. Από το πρόγραμμα του 27ου φεστιβάλ ξεχωρίζουν για τους θεατρόφιλους το έργο "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων" σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου που μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε ότι είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η νέα παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος με το έργο "Λορεντζάτσιο" που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Ιορδανίδη και το "Σπασμένο γυαλί" του Άρθουρ Μίλερ με τους Γιάννη Βούρο και Παναγιώτα Βλαντή επί σκηνής.

Για τα παιδιά

Επιπλέον, εκτός από το "Θρεττανέλο", δύο ακόμη θεατρικές παραγωγές απευθύνονται στους μικρούς θεατές: "Το βέλος που δεν πληγώνει" του Βασίλη Μαυρογεωργίου με Κύπριους συντελεστές και η παράσταση χωρίς λόγια, φτιαγμένη από χάρτινα αντικείμενα και κούκλες, "Niyar - ένα παραμύθι από χαρτί".

Σύγχρονος χορός

Ο σπουδαίος Κύπριος χορογράφος Φώτης Νικολάου παρουσιάζει μια παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο Peer Gunt, την οποία θα ερμηνεύσουν πέντε χορευτές και δύο πιανίστες, ενώ ο εγκατεστημένος στο Παρίσι Ιρανός Mehdi Farajpour θα παρουσιάσει το πολυταξιδεμένο KA-F-KA, το πλέον αυτοβιογραφικό έργο του σε ό,τι αφορά την αισθητική, τον ρυθμό και τις εικόνες.

5-KYPRIA 13
Ο Φώτης Νικολάου θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, Peer Gunt.


Το πρόγραμμα

  • Art Your Service, μια γιορτή των παραστατικών τεχνών που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του φεστιβάλ, την 1η Σεπτεμβρίου. Από τις 18:00 μέχρι τις 20:00, μια σειρά από περφόρμανς σε δρόμους και καταστήματα της παλιάς Λευκωσίας σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίας Χαράκη. Θα ακολουθήσει μουσική παρέλαση και κατάληξη στην πλατεία Ελευθερίας για τη νέα περφόρμανς της Χαράκη με τίτλο Μαζί.

  • Τραγούδια του Μεσοπολέμου, με τις Εύη Καπάταη και Ευαγγελία Μουμούρη σε τραγούδια των Αττίκ, Σοuγιούλ, Γιαννίδη, Γούναρη, Δανάης Στρατηγοπούλου κ.ά. Παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο στις 3 Σεπτεμβρίου και στο Θέατρο Παλλάς στις 4 Σεπτεμβρίου.

  • ΚΑ-F-KA, από την Oriantheatre Dance Company, μια παράσταση σύγχρονου χορού και πολυμέσων του Mehdi Farajpour, εμπνευσμένη από το οπτικό σύμπαν του Φραντς Κάφκα. Πρόκειται για μια ελεύθερη ερμηνεία του διάσημου κειμένου "Μεταμόρφωση". Το έργο μπορούν να παρακολουθήσουν θεατές από 10 ετών. Παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο στις 4 Σεπτεμβρίου και στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.




  • Τierney Sutton Band, με την εννέα φορές προτεινόμενη για Γκράμι ερμηνεύτρια της τζαζ Τιέρνι Σάτον και την μπάντα της, που αποτελείται από τους βιρτουόζους Kevin Axt (μπάσο), Ray Brinker (ντραμς) και Christian Jacob (πιάνο). Δείγματα της δουλειάς τους θα ακούσετε στον ραδιοσταθμό Κλάσικ 88,2 του ΡΙΚ, καθώς ο Άκης Φαρμακαλίδης τους τιμά δεόντως. Παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο στις 6 Σεπτεμβρίου και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 7 Σεπτεμβρίου.


Tierney-sutton-band
Η Thierney Sutton φτάνει με την μπάντα της για δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό.


  • Θρεττανέλο, η μουσικοθεατρική παράσταση του Δημήτρη Μπασλάμ, στην οποία συναντιούνται όλοι οι ήρωές του: ο Γαργαληστής και ο Αγησίλαγος, η Κική η θυμωμένη μπετονιέρα, η Σοφία η μέλισσα και ο Μάκης ο ιπποπόταμος. Θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό: στις 7 Σεπτεμβρίου στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου, στις 8 Σεπτεμβρίου στην Εξέδρα των Φοινικούδων στη Λάρνακα, στις 14/09 στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία και στις 15/09 στο Θέατρο Προκυμαίας στη Λεμεσό.

  • Σπασμένο γυαλί, μια θεατρική παράσταση που ταξιδεύει από την Ελλάδα και μεταφέρει στη σκηνή το έργο του Άρθουρ Μίλερ, στο οποίο ο ίδιος αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και όσα κρατούν τους ανθρώπους ακίνητους τη στιγμή που χρειάζεται να δράσουν. Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές από 15 ετών. Παραστάσεις στις 9/09 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στις 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ στη Λευκωσία.


Σπασμένο Γυαλί 4
Γιάννης Βούρος και Παναγιώτα Βλάντη πρωταγωνιστούν στο «Σπασμένο Γυαλί»


  • Λορεντζάτσιο, η νέα παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος με το έργο του Αλφρέ ντε Μυσσέ. Η δράση εξελίσσεται στη Φλωρεντία και τη Βενετία του 1537, όταν ο Φλωρεντινός πρίγκιπας Λορέντζο των Μεδίκων, ένας νέος με μεγάλη μόρφωση και θαυμασμό για τους ήρωες της ελληνικής και της λατινικής αρχαιότητας, ονειρεύεται την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Φλωρεντία που έχει καταλυθεί από τον ξάδελφό του Αλέξανδρο των Μεδίκων. Το έργο απευθύνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω και σε αυτό συμμετέχουν εννέα άντρες ηθοποιοί -στους κύριους ρόλους οι Νεκτάριος Θεοδώρου και Χάρης Κκολός- ενώ ακούγεται μόλις μία γυναικεία φωνή: αυτή της Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Παραστάσεις στις 18 και 19/09 στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία, στις 22/09 στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 24/09 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας.

  • Βιεννέζικες εικόνες, μια παράσταση για τους φίλους της κλασικής μουσικής, με τη συμμετοχή τριών εξαιρετικών φωνών της οπερατικής τέχνης και πέντε βιρτουόζων της σύγχρονης μουσικής. Την παράσταση επιμελείται και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου που ζει και εργάζεται στη Βιέννη και ο οποίος προτείνει "Βιεννέζικες εικόνες" μέσα από συνθέσεις των Στράους, Σούμπερτ, Μάλερ και άλλων. Στην παράσταση θα ακούσουμε σε πρώτη εκτέλεση το έργο "Ανεράδα", του ιδίου του Παπαγεωργίου. Παραστάσεις στις 20/09 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 21/09 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

  • Το βέλος που δεν πληγώνει, η νέα παραγωγή του βραβευμένου Θεάτρου Τσέπης με το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία Μάριου Θεοχάρους, για παιδιά από 5 ετών. Παραστάσεις στις 20 και 21/09 στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ στη Λευκωσία, στις 22/09 στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου, στις 27/09 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, την 1η Οκτωβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στις 6/10 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας.

  • Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, όπου δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι. Παραστάσεις στις 23 και 24/9 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 25/09 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.


comedy of errors C56A8088
Στην «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ορφέας Αυγουστίδης και Νίκος Κουρής. 


  • Niyar - Χάρτινο το παραμύθι, μια παράσταση χωρίς λόγια που δημιούργησε η εγκατεστημένη στο Βερολίνο Ισραηλινή καλλιτέχνις Maayan Iungman, για θεατές ηλικίας 7 ετών και άνω. Μια απογοητευμένη καλλιτέχνις κάθεται ανάμεσα σε έναν σωρό από τσαλακωμένα χαρτιά και απορρίπτει κάθε νέα ιδέα που καταγράφει στο χαρτί δημιουργώντας έναν ακόμα μεγαλύτερο σωρό. Εν μέσω αυτής της δημιουργικής κρίσης, ξαφνικά γεννιέται ζωή. Εμφανίζεται μια χάρτινη φιγούρα, η οποία οδηγεί την καλλιτέχνιδα σε ένα ποιητικό ταξίδι για την αγάπη, την απώλεια και τα κότσια που χρειάζονται για να πετάξεις. Παραστάσεις στις 27 και 28/09 στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ και στις 29/09 στο Θέατρο Ριάλτο.


Photo by Boaz Arad
Η Maayan Iungman, Ισραηλινή καλλιτέχνις που ζει στο Βερολίνο, έφτιαξε μια παράσταση από χαρτί.


  • Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα, μια ανατρεπτική θεατρική παράσταση - δραματουργική παρέμβαση του Ρομέο Καστελούτσι στο έργο του Σαίξπηρ. Η περφόρμανς αποτελεί συμπύκνωμα της εμβληματικής παράστασης "Ιούλιος Καίσαρ" του 1997 και σε αυτήν εμφανίζονται τρεις ιστορικές μορφές του θεάτρου και της πολιτικής: ο μυστηριώδης κύριος ...φσκι που παραπέμπει στον πατέρα της δραματικής τέχνης Στανισλάφσκι, ο σιωπηλός και γερασμένος Ιούλιος Καίσαρ και ο δεινός ρήτορας Μάρκος Αντώνιος, ο οποίος ενσαρκώνεται από έναν ηθοποιό με τραχειοτομή. Παραστάσεις: 1, 2, 3/10 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.

  • Andrei Gavrilov, ο παγκοσμίου φήμης Ρώσος πιανίστας που σήμερα ζει στην Ελβετία φτάνει στην Κύπρο για ένα ρεσιτάλ με έργα των Μουσόργκσκι και Λιστ. Παραστάσεις στις 8/10 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και στις 9/10 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

  • Peer Gunt είναι ο τίτλος της νέας χορογραφικής δουλειάς του Φώτη Νικολάου, την οποία ερμηνεύουν ο ίδιος μαζί με τους Βίκυ Κάλλα, Εύη Καρσερά, Γιάννη Οικονομίδη και Ήβη Χατζηβασιλείου. Συμμετέχουν στο πιάνο οι Μανώλης Νεοφύτου και Anita Tomasevich. Παραστάσεις στις 8/09 στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και στις 10/09 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.


+ Εισιτήρια προς 12 και 6 ευρώ [μειωμένο] από τα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο www.tickethour.com.cy. Πληροφορίες τηλ: 77777040. Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων είναι μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι με την παρουσίαση ταυτότητας. Άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

Προσέλευση 20 λεπτά πριν την έναρξη των παραστάσεων. Αφότου ξεκινήσει η παράσταση, η είσοδος επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος (εάν υπάρχει). Η φωτογράφιση ή/και η οπτικογράφηση όλης ή/και μέρους της παράστασης απαγορεύεται αυστηρά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024