«Genes and Tonic»: σχέση μνήμης και ταυτότητας επί σκηνής

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.11.2018

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου


Με χιούμορ και εξομολογητική διάθεση, η παράσταση «genes and tonic» θέτει ερωτήματα για τα κοινωνικά στερεότυπα και διερευνά τη σχέση μνήμης - ταυτότητας. Ένα τοπίο κίνησης, λόγου και μουσικής, που προκαλεί και ταυτόχρονα ενεργοποιεί το θεατή, παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο, από την χορογράφο και περφόρμερ Εύη Δημητρίου, σήμερα 27 και αύριο 28 Νοεμβρίου, στις 20:30.

Η χορογράφος και περφόρμερ, μίλησε στον «Π» για τη ξεχωριστή αυτή παράσταση που έρχεται να συγκινήσει, να προβληματίσει και να «ταρακουνήσει» τη ψυχή του θεατή.

Τι αφορά η συγκεκριμένη παράσταση;

Η παράσταση διερευνά τη σχέση της ταυτότητας, τις αναφορές μας από το παρελθόν και τις μνήμες μας. Διερευνά συγκεκριμένα κατά πόσο η μνήμη των γεγονότων του παρελθόντος επηρεάζει το σημερινό τρόπο ζωής μας. Η έρευνα αυτή που έχει σχέση με τη μνήμη και την ταυτότητα παρουσιάζεται με μια πολύ σύγχρονη προσέγγιση, έντονης κίνησης, θεατρικότητας, λόγου και μουσικής. Η παράσταση συνδυάζει επίσης, το χιούμορ, την καυστικότητα την αφήγηση, και την αφαίρεση, και γενικότερα θέτει πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με κοινωνικά στερεότυπα.

34-KATO.APO.KIRIO

Επειδή η συγκεκριμένη παράσταση δουλεύεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ξεκαθάρισα πολλά πράγματα μέσα μου και σαν άνθρωπος αλλά και καθαρά ως χορογράφος και περφόρμερ

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του «genes and tonic»;

Ο παππούς μου μεγάλωσε σε ένα μοναστήρι, το οποίο είχα την τάση να εξιδανικεύω, μέσω των ιστοριών που ο ίδιος μου έλεγε. Συνειδητοποίησα ότι γενικότερα οι άνθρωποι σήμερα έχουμε την τάση πολλές φορές να εξιδανικεύουμε τοπία ή καταστάσεις, ξεχνώντας πολλές φορές ότι σε ένα πολύ όμορφο τοπίο, μπορεί να εργάζονται άτομα φτωχά, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι άνθρωποι της πόλης, πολλές φορές αρκούμαστε σε ένα όμορφο σκηνικό-τοπίο και αποστασιοποιούμαστε από το τι συνέβαινε πραγματικά. Σαν έναρξη όλων αυτών των αναμνήσεων, άρχισε μια έρευνα, σχετικά με το πόσο υποκειμενική μπορεί να είναι η μνήμη και η φαντασία και κατά πόσο αυτά που θυμόμαστε, μας επηρεάζουν στο σήμερα.  Αυτή η έρευνα διήρκησε πολλούς μήνες, έχοντας ως βάση την κίνηση, αλλά και με τη γραφή κειμένου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής της παράστασης.

Τι άλλαξε μέσα σου όλη αυτή η διαδικασία;

Σίγουρα επειδή η συγκεκριμένη παράσταση δουλεύεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ξεκαθάρισα πολλά πράγματα μέσα μου και σαν άνθρωπος αλλά και καθαρά ως χορογράφος και περφόρμερ. Δοκίμασα πολλά πράγματα, και θεωρώ ότι παρόλο που όλα αυτά που ερευνώ είναι σε μια εξελικτική διαδικασία, ξεκαθάρισαν πιο έντονα μέσα μου.
σίγουρα ο θεατής κάτι θα πάρει. Μπορεί να κάνει ένα προσωπικό ταξίδι μπορεί να παρασυρθεί από τη μουσική, μπορεί να ταυτιστεί με ανησυχίες που προκύπτουν

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η παράσταση;

Θεωρώ ότι μπορεί να αγγίξει ένα πολύ διαφορετικό κοινό νέων ανθρώπων-αλλά και μεγαλύτερων, λόγω κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων της παράστασης όπως είναι η μουσική dj που ακούγεται- για την οποία δεν θέλω να κάνω περισσότερες αποκαλύψεις. Η αλήθεια είναι ότι  χορός έγινε μια τέχνη που επειδή είναι τόσο ευρείας μορφής, ο θεατής δεν ξέρει τι θα δει, γεγονός που τον φοβίζει. Αλλά η συγκεκριμένη παράσταση είναι κοντά στο θεατή, έχει χιούμορ, συγκίνηση, κίνηση, λόγο και είναι εύκολο να την παρακολουθήσει κανείς.

Τι θα ήθελες να μεταδώσει στο θεατή το  «genes and tonic»;

Νομίζω είναι τέτοια η παράσταση που σίγουρα ο θεατής κάτι θα πάρει. Μπορεί να κάνει ένα προσωπικό ταξίδι μπορεί να παρασυρθεί από τη μουσική, μπορεί να ταυτιστεί με ανησυχίες που προκύπτουν λόγω της εξομολογητικής μορφής της παράστασης. Επιπλέον, η παράσταση θίγει κάποια θέματα που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως είναι για παράδειγμα ποιοι θέλουμε να είμαστε, πώς θέλουμε να είμαστε, τι θέλουμε να αλλάξουμε στον κόσμο.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Χορογραφία/ Περφόρμανς : Εύη Δημητρίου, Σύμβουλος Tabea Martin,  Μουσική: Δημήτρης Σπύρου, Σχεδιασμός Φωτισμού Aleksandar Jotovic, Στυλιστική επιμέλεια: Κρίστια Μιχαηλίδου, Φωνητική καθοδήγηση: Cathryn Robson, Φωτογραφία: Mιχάλης Παπαμιχαήλ, Οπτικογράφηση: Σουζάνα Φιαλά, Συνεργάτες: Λουίζα Παπαλοΐζου, Έμιλυ Παπαλοΐζου, Άντης Ιακωβίδου.

**Παραστάσεις: σήμερα και αύριο στο Θέατρο Ριάλτο, στις 20:30. Εισιτήρια: €7 – €5 . Πληροφορίες: 77777745

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ