Drone Vision: Εχθροπραξίες, Επιτήρηση και Διαμαρτυρία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.5.2018

Το πρότζεκτ Drone Vision: Εχθροπραξίες, Επιτήρηση και Διαμαρτυρία διερευνά ζητήματα σχετικά με την ορατότητα και την καθετότητα, όρους εγγενείς στις λειτουργίες της τεχνολογίας των drone και τη σημασία τους για την καλλιτεχνική και πολιτική πράξη.


Για την έκθεση στο NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] οι καλλιτέχνες Έφη Σαββίδη, Στέλιος Καλλινίκου και Ran Slavin, που έχουν επιλεγεί για το πρότζεκτ μέσω ανοικτής πρόσκλησης, δημιούργησαν έργα που ανταποκρίνονται στις οπτικές και υλικές συνέπειες των τεχνολογιών των drone στο πλαίσιο της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

H Έφη Σαββίδη διερευνά μηχανισμούς εξουσίας και δύναμης σε σχέση με μια οικογένεια απάτριδων Κούρδων από τη Συρία, η οποία από τις 22 Μαρτίου του 2017 βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχούς διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία, ενώ το 2014 έκανε απεργία πείνας για 57 συνεχείς ημέρες. Η Σαββίδη βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την οικογένεια Hassan και καταγράφει συστηματικά τον αγώνα τους για διεκδίκηση κυπριακής υπηκοότητας.

Ο Στέλιος Καλλινίκου ασχολείται με αποικιακές πολιτικές επιτήρησης, από τα βυζαντινά/μεσαιωνικά κάστρα της οροσειράς του Πενταδάκτυλου μέχρι το σύγχρονο σύστημα HAARP (High Frequency Active Auroral Research Project/Ερευνητικό Πρόγραμμα Υψηλής Συχνότητας Δραστικής Ακτινοβολίας) που βρίσκεται στις βρετανικές κυρίαρχες βάσεις στις περιοχές Ακρωτηρίου και Τροόδους.

Ο Ran Slavin μελετά την αισθητική της επιτήρησης των drones και αποτυπώνει τις γεωλογικές ουλές και τα πολεμικά απομεινάρια από πέντε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές περιοχές στο Ισραήλ –οχυρά, πεδία βολής και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης πολεμικών επιχειρήσεων σε αστικές περιοχές– και τα αντιπαραβάλλει με τις προσωπικές αλλά και πολιτικές ουλές που χαράσσονται και εγγράφονται στο ιδιωτικό, ανθρώπινο σώμα.

Μέρος ενός τρίπτυχου εκθέσεων με τα άλλα δύο συνεργαζόμενα κέντρα τεχνών, το Κέντρο Hasselblad στο Γκέτεμποργκ και την γκαλερί Zahoor Ul Akhlaq του Εθνικού Κολλεγίου Τεχνών στη Λαχώρη, το πρότζεκτ αποτελεί μια προσπάθεια προς την παραγωγή μιας «γεωγραφικής λογικής» που καταδεικνύει τις διαφορετικές έννοιες του να βλέπει κανείς χωρίς να τον βλέπουν, καθώς και της ευπάθειας και της αντίστασης.

Το δίκτυο των συνεργαζόμενων μερών παρουσιάζεται σε τρεις οθόνες όπου προβάλλονται εικόνες των πόλεων Γκέτεμποργκ, Λευκωσίας και Λαχώρης από ψηλά, τις οποίες επιμελήθηκε η εικαστικός Βίκυ Περικλέους, καθώς και στο κοινό ηχητικό υλικό από τρεις διεθνείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που φιλοξενήθηκαν στο Γκέτεμποργκ το 2017.

Την έκθεση στο NiMAC επιμελήθηκε ο Γιάννης Τουμαζής, την έκθεση στο Κέντρο Hasselblad στο Γκέτεμποργκ η Sarah Tuck και η Louise Wolthers και την έκθεση στην γκαλερί Zahoor Ul Akhlaq στη Λαχώρη ο Imran Qureshi.

Το πρότζεκτ Drone Vision: Εχθροπραξίες, Επιτήρηση και Διαμαρτυρία είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Ακαδημίας Valand του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και του Κέντρου Hasselblad. Με επικεφαλής τη δρ Sarah Tuck, το πρότζεκτ διερευνά του τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία drone αλλάζει τις συνθέσεις υλικών μέσω των οποίων λαμβάνουν χώρα οι εχθροπραξίες, η επιτήρηση και η διαμαρτυρία.

Και διεθνές συνέδριο

Στο πλαίσιο του Drone Vision: Εχθροπραξίες, Επιτήρηση και Διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί διεθνές σεμινάριο με συμμετέχοντες στο πρότζεκτ από το Γκέτεμποργκ, τη Λευκωσία και τη Λαχώρη στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μουσείο Τέχνης του Γκέτεμποργκ Hörsalen, καθώς και δημόσια συζήτηση στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Γκέτεμποργκ, Trappscenen.

Πρόγραμμα:

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

11:00 Εγκαίνια και ξενάγηση με τους καλλιτέχνες (στα Αγγλικά)

12:00 Γεύμα και μουσική με τον Dj Σωφρόνη Σωφρονίου στην αυλή του NiMAC

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

19:00 «Σέλφι με τους Νεκρούς: Μια Εισαγωγή στο Ερώτημα της Πολιτικής Κοινωνίας με τους Νεκρούς». Διάλεξη από τον Mick Wilson, επικεφαλής της Ακαδημίας Valand του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ

Ξεναγήσεις στα Ελληνικά: Τετάρτες στις 18:00 30 Μαΐου | 6, 13, 20 Ιουνίου 4, 25 Ιουλίου 2018

+ H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου 2018. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 21:00

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια