Aνοικτό Κάλεσμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency.21_TRACING NOW

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.12.2020

Από το Κέντρο Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ / Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2021


Το Κέντρο Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ για 11η χρονιά προγραμματίζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency και ανακοινώνει Ανοικτό Κάλεσμα για την εκδοχή του 2021, κάτω από τη θεματική Tracing Now.

Το ΜΙΤΟΣ αφουγκράζεται την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της υγείας και κατ’ επέκταση στον κοινωνικό-πολιτικό-πολιτιστικό-οικονομικό τομέα και προσπαθεί να ανταποκριθεί με θετικότητα στις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί. Η θεματική Tracing Now προκύπτει σαν μια επείγουσα ανάγκη να διαπραγματευτούμε το παρόν ώστε να μην χαθεί μέσα στην αναβολή μελλοντικού χρόνου.

Το Ανοικτό Κάλεσμα για το theYard.Residency.21 προσκαλεί ομάδες/δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θεάτρου, των παραστατικών τεχνών και της performance, για να συμπληρώσουν τις συμμετοχές του 2021. Απευθύνεται σε δημιουργούς που έχουν ανάγκη ενός φιλόξενου χώρου με αισθητική, με υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τις ιδέες και πρακτικές τους. Προτεραιότητα θα δοθεί στις προτάσεις με σύγχρονη προσέγγιση και ολοκληρωμένη καλλιτεχνική ιδέα, τις συλλογικές δουλειές και την παραστατική φόρμα. Με ποιο τρόπο αφηγούμαστε, ποιά είναι η μεθοδολογία, τα εργαλεία, η παραστατική γλώσσα. Η σημερινή περίοδος είναι τόσο αβέβαιη, ωστόσο η δομή ή η αποδόμηση στις τέχνες πρέπει να μπορεί να συναντήσει το κοινό της.

Το theYard.Residency είναι ένας ζωντανός θεσμός, που ξεκίνησε το 2011 ως μια συνάντηση καλλιτεχνών και εξελίχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό φιλοξενίας. Κάθε χρόνο το ΜΙΤΟΣ σύμφωνα με τις δυνατότητες του διαμορφώνει το πλαίσιο και τη δομή του προγράμματος προς όφελος των καλλιτεχνών και του κοινού. Το ΜΙΤΟΣ με την πρόγραμμα theYard προσφέρει στους δημιουργούς, τις ομάδες και τους φορείς, δωρεάν τον χώρο του Ξυδάδικου, την υποδομή, τον εξοπλισμό, αναλαμβάνει μέρος της προώθησης, καλλιτεχνική στήριξη, φροντίζει για οπτικοακουστική κάλυψη, προσφέρει τεχνική υποστήριξη, όπως και παραχωρεί όλα τα έσοδα των εισιτηρίων στους δημιουργούς.
Με το πρόγραμμα φιλοξενίας του, το ΜΙΤΟΣ θέλει να στηρίξει νέους καλλιτέχνες με νέες ιδέες που έχουν ανάγκη την ομπρέλα μιας πλατφόρμας, όπως επίσης πιο έμπειρους καλλιτέχνες που θα μοιραστούν την εμπειρία τους, αλλά και συμμετοχές από το εξωτερικό –που θα συμβάλουν στον γενικό προβληματισμό επεκτείνοντας τα όρια του διαλόγου γύρω από πρακτικές των παραστατικών τεχνών και της θεωρίας.



ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βασικός στόχος του theYard.Residency.21 είναι να παραμείνει μια ελεύθερη καλλιτεχνική πλατφόρμα, που θα λειτουργεί σε ετήσια βάση στην πόλη της Λεμεσού, και να συνεχίσει να υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία των παραστατικών τεχνών. Όλοι οι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί που θα επιλεχθούν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αλλά και να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους. Oι συμμετέχοντες θα εξασφαλίσουν:

1. Δωρεάν χρήση του Ξυδάδικου, (max σύνολο 10 μέρες φιλοξενίας _ max σύνολο 3 παραστάσεις). Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα οριστούν μεταξύ συμμετεχόντων και του ΜΙΤΟΣ, ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης και τη διαθεσιμότητα του χώρου.

2. Δωρεάν χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της υποδομής του Ξυδάδικου. Ο διαθέσιμος εξοπλισμός αναγράφεται αναλυτικά στο έντυπο συμμετοχής. Επιπλέον, θα παρέχεται δωρεάν τεχνική υποστήριξη (4 ώρες).

3. Yποστήριξη από Μέντορα για νέους καλλιτέχνες. Ενδέχεται στο τέλος της φιλοξενίας να ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό που θα φορά στη δημιουργική διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα.

4. Τα έσοδα των εκδηλώσεων θα ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους τους συμμετέχοντες (τιμή εισιτηρίου €5-€10 σε συνεννόηση με την ομάδα του theYard). Οι συμμετέχοντες μπορούν να αιτηθούν και να διεκδικήσουν χορηγίες προς όφελος της παραγωγής τους, όχι όμως για τις υπηρεσίες που παραχωρούνται από τη διοργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας. Σε αντίθεση περίπτωση η συμμετοχή θα ακυρώνεται. Το ΜΙΤΟΣ, όταν του ζητηθεί, μπορεί να παραχωρήσει βεβαιώσεις συμμετοχής.

5. Η διοργάνωση συμμετέχει, αλλά δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου, στην προώθηση των επιλεγμένων προτάσεων (βλ.Έντυπο Συμμετοχής).

6. Οπτικοακουστική αρχειακή καταγραφή και παράδοση σε ψηφιακή μορφή.

7. Για τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό: παρέχεται η διαμονή, όχι όμως κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων. Η διοργάνωση θα βοηθήσει με τις μεταφράσεις κειμένων που αφορούν στη συμμετοχή τους, υποστήριξη σε θέματα παραγωγής όπως και για παροχή οποιοδήποτε άλλων σχετικών πληροφορίων με την παραμονή τους.

8.Υπενθύμιση πως θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που θα ανακοινώνονται και που θα ισχύσουν για όλα τα θέατρα, που αφορούν τη λειτουργία και τη χωρητικότητα. Όσον αφορά στις παρουσιάσεις/ παραστάσεις κλπ, ανά περίπτωση θα εξετάζονται και σε συνεργασία θα αποφασίζεται για αλλαγή χώρου ή χρήση του διαδικτύου.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, ώρα 23:59.

Για να θεωρηθεί μια πρόταση έγκυρη πρέπει να συμπληρωθεί το Έντυπο Συμμετοχής το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.mitos.org.cy στην ανακοίνωση Aνοικτό Kάλεσμα theYard.Residency.21 και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στο theYard.Residency@mitos.org.cy, με τίτλο αίτηση συμμετοχής στο theYard.Residency.21. Οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά, να αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, theYard.Residency.21, Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος. Οι προτάσεις θα εξεταστούν από πενταμελή επιτροπή και απαντήσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις προτάσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020. Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο theYard.Residency@mitos.org.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

«Origins» | Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Στας και Μαργαρίτα Παράσχου

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη