Συζήτηση για το έργο του Ι.Καμπανέλλη και τη σχέση του με την Κύπρο

Δημοσιεύθηκε 4.10.2022
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΣΤ) Διάτοπος παρουσιάζει στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ιάκωβο Καμπανέλλη συζήτηση με το θέμα το έργο και για τη σχέση του συγγραφέα με την Κύπρο, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο ΚΣΤ Διάτοπος.

Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο: «Ο δρόμος περνά από μέσα - αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη» που παρουσιάζει το ΕΙΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος και επιμελητές την ιστορικό τέχνης Δάφνη Νικήτα και τον εικαστικό Γιώργο Ταξιαρχόπουλο από τις 23/9 έως και τις 8/10 πλησιάζει στο τέλος της. Πριν όμως ολοκληρωθεί οι διοργανωτές της μας επιφυλάσσουν μία ευχάριστη έκπληξη. Διοργανώνουν συζήτηση με θέμα το έργο του σημαντικού δημιουργού και τη σχέση του με την Κύπρο την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από τις 19:30 έως τις 22:30 με σημαντικούς ομιλητές και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κος Νίκος Κούκης.

Ομιλητές είναι οι Γιώργος Γιωργής, Ιστορικός και Πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας & Αισθητικής - Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μαντχάουζεν» θα απαγγείλει ο κος Τάκης Κόκκινος, ερασιτέχνης ηθοποιός που δούλευε πάντα μαζί με τον συγγραφέα.

Ταυτόχρονα, οι εικαστικοί καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση «Ο δρόμος περνά από μέσα», προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική εμπειρία καταθέτοντας την συνομιλία τους με το πολυδιάστατο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη χρησιμοποιώντας ο καθένας/-μία τα δικά του εκφραστικά μέσα. Οι Θεόδουλος Γρηγορίου, Νίκος Κουρούσιης, Μαριάννα Κωνσταντή, Ευδοκία Κύρκου, Λία Λαπίθη, Νίκος Μάντζιος, Δάφνη Νικήτα, PASHIAS, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος και Ερατώ Χατζησάββα, με τα έργα τους προτάσσουν την αναδρομή και την ανασκόπηση μέσω της τέχνης δημιουργώντας ατμόσφαιρα αισθητικού αναστοχασμού στον εκθεσιακό χώρο με αφορμή το έργο του συγγραφέα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Παρασκευή, 7/10/2022

19:30 Έναρξη προσέλευσης.

20:00 Σύντομος χαιρετισμός από την ιστορικό τέχνης και Διευθύντρια του ΚΣΤ Διάτοπος, Δάφνη Νικήτα.

20:05 Σύντομος χαιρετισμός από τον κο Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, αντιπρόσωπο του ΕΙΠ στην Κύπρο & Πρόεδρο του EUNIC Cluster Cyprus.

20:10 Χαιρετισμός Προέδρου ΕΙΠ κου Νίκου Κούκη

20:20 Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού

Θέμα: Η σημασία της παρουσίας του Ι. Καμπανέλλη στην Κύπρο και η σπουδαιότητα του έργου που δημιούργησε κατά την διαμονή του στην Λεμεσό.

20:30 Ανάγνωση από τον Τάκη Κόκκινο αποσπάσματος από το βιβλίο του Ι. Καμπανέλλη «Μαουτχάουζεν».

20:40 Γιώργος Γιωργής, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα

Θέμα: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ως ιστορικό πρόσωπο, πρωτοπόρος του θεατρικού ρεαλισμού στην Ελλάδα

20:50 Αποσπάσματα από ντοκουμέντα για τον Ι. Καμπανέλλη

21:00 Κλείτος Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Κύπρου

Θέμα: Το τραύμα της ύπαρξης και η λύτρωση στο έργο του Ι. Καμπανέλλη «Άσμα Ασμάτων».

21:10 Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Θέμα: Το Άσμα Ασμάτων ως λογοτεχνικό παράδειγμα στην Κύπρο

21:20 Τραγούδι, «Άσμα Ασμάτων». Κλείσιμο της εκδήλωσης από τον συντονιστή.

Απονομή βραβείων HFC Delegate Awards για την συνεισφορά στην προώθηση και καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού στην Δάφνη Νικήτα και Ευαγγελία Καλδέλη για το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου.

21:30 Συνέχεια της συζήτησης με κρασί

22:30 Τέλος της εκδήλωσης

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Φοίνισσες και Φοινίκη

Φοίνισσες και Φοινίκη

Φοίνισσες και Φοινίκη