Πολιτιστικοί χώροι του Κιέβου υπέστησαν ζημιές από ρωσικό βομβαρδισμό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.10.2022
Ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντερ Τκατσένκο λέει ότι έχουν υποστεί ζημιές κτίρια, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Τέχνης Χανένκο και η Πινακοθήκη του Κιέβου

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 80 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας χθες σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε μια μαζική επίθεση που προκάλεσε επίσης ζημιές σε πολυάριθμους πολιτιστικούς χώρους στο Κίεβο, ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τκατσένκο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη. Λέγεται ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε πλήγματα κατά των πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας μετά την έκρηξη που κατέστρεψε μέρος μιας κρίσιμης γέφυρας στην Κριμαία στις 8 Οκτωβρίου. Η επίθεση στη γέφυρα του Στενού του Κερτς, μια γέφυρα μήκους 12 μιλίων που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, πραγματοποιήθηκε νωρίς το Σάββατο αμέσως μετά τα 70ά γενέθλια του Πούτιν την προηγούμενη ημέρα. Ο ίδιος εγκαινίασε τη γέφυρα το 2018 οδηγώντας προσωπικά ένα φορτηγό κατά μήκος της. Την Κυριακή χαρακτήρισε την έκρηξη "τρομοκρατική ενέργεια" που σχεδιάστηκε από τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

"Ως αποτέλεσμα της μαζικής πυρκαγιάς με ρουκέτες στο Κίεβο, καταστράφηκαν προσόψεις, στέγες και εσωτερικά στοιχεία πολλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων", έγραψε ο Τκατσένκο σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα, απαριθμώντας ιδρύματα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου Τάρας Σεφτσένκο μέχρι την Εθνική Φιλαρμονική και το Μουσείο της Ουκρανικής Επανάστασης του 1917-21.

Ο Τκατσένκο λέει ότι έχουν σπάσει παράθυρα στο Μουσείο Τέχνης Χανένκο, στο Μουσείο Τ. Σεβτσένκο, στην Πινακοθήκη του Κιέβου, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης, στο Μουσείο Μνήμης , στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας και στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης του Κιέβου. Ζημιές υπέστησαν επίσης κτίρια κατοικιών, τα οποία χαρακτηρίζει ως "αρχιτεκτονικά μνημεία του 19ου αιώνα".

Σε διάγγελμά του προς το έθνος το βράδυ της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα πολιτιστικούς χώρους που αποτελούν την καρδιά της ουκρανικής ταυτότητας.

"Το σταυροδρόμι στο Κίεβο όπου στέκομαι. Το σταυροδρόμι της οδού Βολοντιμίρσκα και της λεωφόρου Σεβτσένκο. Αυτός είναι ο στόχος", δήλωσε ο Ζελένσκι. "Και ακριβώς πίσω μου υπάρχει μια παιδική χαρά στο πάρκο Σεβτσένκο, η οποία έγινε επίσης στόχος ρωσικού πυραύλου. Αλλά δεν είναι μόνο στο πάρκο Σεβτσένκο. Είναι σε έναν από τους κύριους μουσειακούς δρόμους του Κιέβου. Συγκεκριμένα, το Μουσείο Τέχνης Χανένκο υπέστη ζημιές από αυτή την επίθεση των τρομοκρατών".

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοί της στόχευσαν "αντικείμενα στρατιωτικής διαχείρισης, επικοινωνιών και ενέργειας".

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η χώρα "θα αποκαταστήσει τα πάντα" και ότι "το Κίεβο θα επιβιώσει και από αυτή την επίθεση των τρομοκρατών που δεν έχουν ιστορία, παράδοση και πολιτισμό". Η Πρώτη Κυρία Ολένα Ζελένσκα ανέβασε στο Twitter ένα viral βίντεο με Ουκρανούς να τραγουδούν ενώ βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμό του μετρό του Κιέβου κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Δευτέρας.

Ο Τκατσένκο αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook ότι έγιναν άμεσες επιτόπιες προσπάθειες "για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της ζημιάς" και έγιναν επείγουσες "διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταίρους". Πρόσθεσε ότι η χώρα "εργάζεται για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των βομβαρδισμών".

Ο ιστότοπος του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι ο Τκατσένκο ζητά συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των χωρών της G7 "σχετικά με την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση της στήριξης της Ουκρανίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης