Θα μπορούσε, κανείς, να ονομάσει το έργο αυτό, εικαστικές σημειώσεις στη θεατρική παράσταση Dystopia Inferno της Μαριάννας Παφιτη. Ένας μη αναμενόμενος σχολιασμός, εφόσον δεν πρόκειται για φιλολογική εργασία σε ένα αρχαίο κείμενο αλλά εικαστική δημιουργική εργασία με αφορμή ένα σύγχρονο θεατρικό κείμενο.
Η Δυστοπία, ως όρος, ταυτίζεται με μια καταστροφολογική πρόβλεψη για τη συλλογική μελλοντικότητα. Και αυτήν ακριβώς τη σημασία της Δυστοπίας φωτίζει το εικαστικό έργο του καλλιτέχνη ο οποίος επιλέγει να διατηρήσει τη δαντική Κόλαση του πρωτότυπου κειμένου στον τίτλο της έκθεσής του. Δυστοπία και Κόλαση εκτίθενται εικαστικά εμπνευσμένες από τη δυστοπική κατάσταση μιας μικρότερης κοινότητας, της αναπηρικής. Η αναπηρία εμπεριέχει εξ ορισμού τον έλεγχο της δυστοπικής πραγματικότητας, τημν επιβολή της εξουσίας και την αποστέρηση της προσωπικής ελευθερίας. Μόνο που η οπτική δεν είναι μελλοντολική – εκτός αν το μέλλον υποκρύπτεται στην παραπομπή στον θάνατο που κάνει η χρήση της δαντικής Κόλασης και, μάλιστα, στον θάνατο εκείνο που καταδικάζει την αμαρτωλή ψυχή στον αέναο κύκλο των μαρτυρίων.
Ο εικαστικός σχολιασμός του εικαστικού είναι μια μελέτη θανάτου. Του θανάτου που επέρχεται ως φυσικό τέλος, του θανάτου που επιβάλλεται ως παροντική κατάσταση υγείας, του θανάτου που σκιάζει τον κόσμο σήμερα, του θανάτου ως της μόνης και μοναδικής «εντελέχειας»: γεωμετρικά αντίθετη με την αριστοτελική εντελέχεια, η «δυστοπική εντελέχεια», με όρους μεταφυσικής, θεωρεί ολοκλήρωση και τελειοποίηση κάθε όντος την απαλλαγή από την εξουσία της ύλης, δηλαδή του σώματος.
Επιμέλεια: Κατίνα Κώστα και Λούκας Ιωάννου
Δημιουργική ομάδα: Ιωάννης Σχίζας και Ρεβέκκα Τάκη
Διοργανωτής: Νεόφυτος Οργάνωση Πολιτισμού (Αναπηρίας)
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφυπουργείου Πολιτισμού
Εγκαίνια 19/11/2022 στις 19:00
15/11/2022 μέχρι 30/11/2022
gARTen ArtSpace (Georgiou Malikidi 27, Limassol 3040)