Επαναπροσδιορίζοντας την αποικιακή κληρονομιά: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πολιτιστική αντίδραση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.1.2025
Ο οργανισμός Λάρνακα 2030, προωθώντας τον στόχο της ευρείας δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης και τρίτων χωρών, φιλοξενεί 60 επαγγελματίες των τεχνών και του πολιτισμού, σε συνεργασία με την πολιτιστική ΜΚΟ D6:EU με έδρα την Κύπρο. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος CONTESTED DESIRES: Constructive Dialogues (CDCD) που φιλοξενούν στην Κύπρο, η Λάρνακα αναδεικνύεται ως κοινός τόπος διαλόγου και ανταλλαγής πάνω στο μείζον ζήτημα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης, σε συνάρτηση μάλιστα με την οικολογική αειφορία και την πολιτιστική δημιουργία. Η κοινή μας πορεία ως ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει και τέτοιες «άβολες» συζητήσεις, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν στην αμοιβαία κατανόηση, εμπλουτίζοντας την οπτική μας σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και την ισότιμη συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων.

Από τους Έλληνες μέχρι τους Ρωμαίους, από τους Οθωμανούς μέχρι τα ναυτικά έθνη της Δυτικής Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν, επέβαλαν και οικειοποιήθηκαν πολιτισμούς και κοινότητες για να οικοδομήσουν τις αυτοκρατορίες τους. Τι γνωρίζουμε για αυτές τις ιστορίες; Ποιος κατέχει την αφήγηση; Ποιες ιστορίες πρέπει να ειπωθούν; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή στην Κύπρο;

5060869949164266 Pic2

Ερωτήματα που θέτει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ευρώπης CDCD, ανοίγοντας μια διεθνή πολιτιστική συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών, κοινοτήτων, μουσείων και αρχείων που αφηγούνται αποικιοκρατικές ιστορίες. Με εταίρους και δράσεις σε Κύπρο, Ολλανδία, Ιταλία, Γκάνα, Τυνησία, Χιλή, Ουγγαρία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, με 22 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και 20 οργανισμούς πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, ερευνούν τις πολύπλοκες, ανομολόγητες και συχνά εκπληκτικές παρακαταθήκες της κοινής αποικιακής μας ιστορίας.

Από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου 2025, η Λάρνακα υποδέχεται 60 διεθνείς καλλιτέχνες, παραγωγούς, πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία από τις συμμετέχουσες χώρες προκειμένου να λάβουν μέρος σε κρίσιμες συζητήσεις γύρω από την αποικιακή κληρονομιά και την περιβαλλοντική διαχείριση. Το πρόγραμμα θα ασχοληθεί με επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις σχετικά με την αποαποικιοποίηση και θα ολοκληρωθεί με ένα δημόσιο συνέδριο ανοικτό σε όλες και όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δημόσιο Συνέδριο, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, 17:30-19:00

Δια ζώσης: Καθεδρικός Ναός Αγίου Λαζάρου - Αλληλοδιδασκαλείο, προαύλιος χώρος, Λάρνακα

Δωρεάν συμμετοχή, αλλά απαιτείται προκράτηση: https://www.eventbrite.com/e/reimagining-colonial-heritage-environmental-impact-and-cultural-response-tickets-1118797466339?aff=oddtdtcreator

Αναδεικνύουμε πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση, δίνοντας την ευκαιρία να ακούσετε καλλιτέχνες, να συμμετάσχετε σε κριτικές συζητήσεις και να ενημερωθείτε για τις τέχνες ως προσέγγιση για τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Ο οργανισμός Λάρνακα2030, η ΜΚΟ D6:EU και εξέχοντα μέλη της κοινωνίας της πόλης θα καλωσορίσουν τους καλεσμένους και θα θέσουν το πλαίσιο της αποικιοκρατίας και της κλιματικής κρίσης.

Οι καλλιτέχνες Sümer Erek και Ανδρέας Μαλλούρης από την Κύπρο, η Rocío Paz Guerrero Marín από τη Χιλή και η Amaia Molinet από την Ισπανία θα μοιραστούν την πρακτική τους και θα ακολουθήσει συζήτηση σε πάνελ, εξετάζοντας πώς η τέχνη αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας στο περιβάλλον.

Διαδικτυακή Παρουσίαση

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Προσκαλούμε το κοινό να παρακολουθήσει τους ομιλητές που παρουσιάζουν το θέμα μέσα από το πρίσμα του πώς η αποικιοκρατία μέσω του καπιταλισμού οδήγησε στην κλιματική κρίση.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση δωρεάν εδώ και θα σας αποσταλούν σύνδεσμοι Zoom πριν από τις συνεδρίες: https://www.eventbrite.com/e/reimagining-colonial-heritage-environmental-impact-and-cultural-response-tickets-1144086145459?aff=oddtdtcreator

12:00-13:15

Η αποικιακή ιστορία της Κύπρου - Εισαγωγή από την Αργυρώ Τουμάζου, Διευθύντρια D6:EU, και σύντομη αποικιακή ιστορία της Κύπρου από τον Λοίζο Καψάλη από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΑΗDR) και καλλιτεχνικές εξερευνήσεις της Ελληνοκυπριακής ‘ταυτότητας’ της αποικιακής και μετααποκιακής περιόδου από τον Δρ Αντώνη Δάνο, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

15:30-17:15

Κεντρικές ομιλίες:

Από την Αποικιοκρατία στην Κλιματική Κρίση, με τον Δρ Νικόλα Αναστασόπουλο που θα δώσει το παγκόσμιο πλαίσιο για το κλίμα και τον καπιταλισμό. Στη συνέχεια ο Χρίστος Καρράς θα μιλήσει για το πώς διασφαλίζουμε ότι η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού για τα μουσεία.

Ευθύνη, αντίκτυπος και φροντίδα: Αντιδρώντας στην κλιματική κρίση

Τρεις καινοτόμοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί θα παρουσιάσουν σύντομα τις δημιουργικές τους προσεγγίσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Προγράμματα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Μετά το συνέδριο, το CDCD θα πραγματοποιήσει πέντε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών (artistic residencies) στην Κύπρο, τη Χιλή, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στην Κύπρο ο οργανισμός Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με το D6:EU, και τους εταίρους H401 και Creative Court στο Άμστερνταμ και το La Fabrique στην Τύνιδα, θα φιλοξενήσουν τους καλλιτέχνες Sithabile Mlotshwa και Mohamed Ben Slama.

Τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Λάρνακα θα δημιουργήσουν ένα χώρο για έρευνα, εξερεύνηση και αλληλεπίδραση με την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και τις διάφορες κοινότητες. Στο τέλος της παραμονής τους, τον Φεβρουάριο, οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δημόσιες παρουσιάσεις του έργου τους και να συνεργαστούν με το κοινό της Κύπρου.

Το πρόγραμμα παράγεται από την ΜΚΟ D6:EU, η οποία εδρεύει στην Κύπρο και ηγείται του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του CDCD και αποτελεί συνεργασία της D6:EU, της Λάρνακα2030, του Xarkis, των διεθνών συνεργατών του CDCD και τοπικών ενδιαφερόμενων φορέων. Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου και την Λάρνακα2030 - Υποψήφια Πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διεθνείς Εταίροι του CDCD:

D6:EU (Κύπρος): Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολιτιστικών ικανοτήτων, με αρχές που έχουν τις ρίζες τους στην ευρωπαϊκή πράσινη ατζέντα, τη συμμετοχή, την ισότητα, την κληρονομιά και την ποικιλομορφία.

Xarkis (Κύπρος): Πολιτιστική ΜΚΟ που προωθεί την κοινωνικό-οικολογική εμπλοκή των πολιτών μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και των πρακτικών συνδημιουργίας.

ECCOM (Ιταλία): Επικεφαλής εταίρος από το 1995, η ECCOM εργάζεται για το ρόλο του πολιτισμού στην κοινωνία, προωθώντας τη δημόσια ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και τη δια βίου μάθηση μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

La Bonne (Ισπανία): Πολιτιστικό κέντρο με διεπιστημονική φεμινιστική και αντιρατσιστική εστίαση, που εργάζεται σε οπτικοακουστικά μέσα, παραστάσεις, έρευνα και ακτιβισμό.

H401 (Ολλανδία): Πολιτιστικός οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ, με έμφαση σε εκθέσεις, συζητήσεις, καλλιτεχνική έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές.

Creative Court (Ολλανδία): Οργανισμός με έδρα τη Χάγη, ο οποίος αναπτύσσει καλλιτεχνικά έργα που εστιάζουν στην παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη.

MUHNAC (Πορτογαλία): Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, με τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων φυσικής ιστορίας και επιστημονικών αντικειμένων στην Πορτογαλία.

MUCIV (Ιταλία): Το Μουσείο Πολιτισμών στη Ρώμη, το οποίο συγκεντρώνει συλλογές από πέντε πρώην εθνικά μουσεία, μεταξύ των οποίων μία από τις παλαιότερες συλλογές της Ευρώπης αφιερωμένη στην προώθηση της παγκόσμιας προϊστορικής και εθνολογικής κληρονομιάς.

Museo Egizio (Ιταλία): Το παλαιότερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην Αρχαία Αίγυπτο, που εφαρμόζει προηγμένες επιστημονικές τεχνικές στην αρχαιολογική έρευνα.

Pro Progressione (Ουγγαρία): Με έδρα τη Βουδαπέστη, αυτός ο οργανισμός-ομπρέλα παράγει έργα σύγχρονης τέχνης και διεξάγει καλλιτεχνική έρευνα.

La Fabrique (Τυνησία): Μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός της Τυνησίας που υποστηρίζει την καλλιτεχνική και πολιτιστική έκφραση.

BJCEM (Βέλγιο): Ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που υποστηρίζει νέα δημιουργικά ταλέντα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Συνδεδεμένοι Εταίροι του CDCD:

D6 Culture in Transit (Ηνωμένο Βασίλειο): Παραγωγοί εικαστικών τεχνών με εμπειρία στη διαχείριση σύνθετων πολυεθνικών προγραμμάτων.

Λάρνακα 2030 (Κύπρος): Ο οργανισμός που διαχειρίζεται την υποψηφιότητα της Λάρνακας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030.

The Art History and Theory Lab / Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ενθαρρύνει τις διεθνείς συζητήσεις και τις ερευνητικές ανταλλαγές.

Casa Arabe (Ισπανία).

Συνεργάτες του έργου του CDCD:

Το Ερευνητικό Κέντρο Μουσείων και Πινακοθηκών του Πανεπιστημίου του Leicester (Ηνωμένο Βασίλειο).

Το Ίδρυμα Nubuke (Γκάνα).

Museo de la Memoria y los Derechos Humanos (Χιλή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

«Αθέατο βλέμμα» : Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

«Αθέατο βλέμμα» : Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

«Αθέατο βλέμμα» : Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

«Η Θάλασσά μου/Mare Meum»| Έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στη Γκαλερί Gloria

«Η Θάλασσά μου/Mare Meum»| Έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στη Γκαλερί Gloria

«Η Θάλασσά μου/Mare Meum»| Έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στη Γκαλερί Gloria

Topophilia | Έκθεση ζωγραφικής της Τάτιανα Ταβουτζιάν-Φεραχιάν

Topophilia | Έκθεση ζωγραφικής της Τάτιανα Ταβουτζιάν-Φεραχιάν

Topophilia | Έκθεση ζωγραφικής της Τάτιανα Ταβουτζιάν-Φεραχιάν