Η αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων επισκέφτηκε το Μουσείο του Κωστή Τσικλητήρα . Πρόκειται για το πατρικό σπίτι του Ολυμπιονίκη το 1912 στην Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης εξασφαλίζοντας χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φόρας και χάλκινο μετάλλιο στο ύψος άνευ φόρας. Επίσης το 1908 στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ο Κωστής Τσικλητήρας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο μήκος άνευ φόρας και το αργυρό μετάλλιο στο ύψος άνευ φόρας. Σ’ αυτό το σπίτι έζησε ο Ολυμπιονίκης από το 1888 μέχρι το 1913. Έξω μάλιστα από το Μουσείο στήθηκε ο ανδριάντας του.
Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή, το κτήριο αγοράστηκε επί Δημαρχοντίας Αθανάσιου Φιλοππόπουλου και οι εργασίες αναστήλωσης τους ξεκίνησαν επί δημαρχοντίας Δημητρίου Καρακαϊδού και το έργο αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε επί δημαρχοντίας Γεωργίου Χρονόπουλου. Στο Μουσείο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει ένα ταξίδι στο χρόνο που τιμά τους ήρωες της Επανάστασης του 20ου αιώνα κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και φέροντας σε άμεση επαφή με την ιστορία, έτσι όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν την έχει βιώσει.
Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή η επανάσταση του 1821 βρήκε στην Πελοπόννησο την ιδανική της κοιτίδα. Ο Μοριάς συνταράχτηκε από συγκλονιστικές μάχες, πολύμηνες πολιορκίες και ηρωικές νίκες. Αυτά τα μεγάλα γεγονότα ενέπνευσαν μεγάλους ζωγράφους που δημιούργησαν έργα διαχρονικά για να υμνήσουν την αυταπάρνηση των αγωνιστών που έγραψαν την ιστορία με το σπαθί τους.Σήμερα το Μουσείο ζωντανεύει τους ζωγραφικούς πίνακες και δημιουργεί μοναδικές ψηφιακές αναπαραστάσεις μέσω μιας εξελιγμένης αφηγηματικής τεχνοτροπίας , που συνδυάζει τα πιο προηγμένα στοιχεία του κινηματογράφου, του animation και της σύνθετης εικόνας από υπολογιστές που παρουσιάζονται σ’ αυτόν τον ειδικό χώρο σε περιμετρική προσβολή.
Εξάλλου σύμφωνα με την Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο Κτήριο Τσικλητήρα φιλοξενούνται πίνακες και αντικείμενα του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux που μεταφέρουν, όπως είπε, στα χρόνια της προσπάθειας και της αγωνίας των Ελλήνων να απαλλαγούν από τον Τουρκικό ζυγό .
Όπως σημειώνει η Δρ. Σίμωσι, όλα τα έργα αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης , τοπία της εποχής εκείνης , ενώ επικεντρώνεται η ματιά στους πίνακες όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου , θέμα συναφές με αυτόν τον τόπο, συμπληρώνει. Πρόκειται κατέληξε για μια ιδιαίτερη συλλογή που της άξιζε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο κοσμώντας τον πρώτο όροφο του κτηρίου Τσικλητήρα.