Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2017: Όσα δεν πρέπει να χάσετε

Δέσποινα Χριστοδούλου Δημοσιεύθηκε 16.8.2017

Μια τρυφερή, νοσταλγική καλοκαιρινή συνήθεια η οποία δεκαεννιά χρόνια τώρα έχει γίνει θεσμός, και μάλιστα απαραίτητος, που συντροφεύει όμορφα και ταξιδιάρικα τις θερμές καλοκαιρινές μας νύκτες. Με μια ευρεία γκάμα 22 αξιόλογων ταινιών, μεταξύ των οποίων διακεκριμένα φιλμ, ταινίες κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, ο φετινός Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2017 ανοίγει πανιά στις 12 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Mε την καθιερωμένη υπόσχεση να μας διασκεδάσει, να μας συναρπάσει, να μας προβληματίσει και, γιατί όχι, να μας δροσίσει τους ζεστούς θερινούς μήνες.


Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα «La La Land» που σάρωσε σε Όσκαρ, Baftas και Χρυσές Σφαίρες εφέτος, το συγκινητικό κοινωνικό δράμα του Κεν Λόουτς «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» που κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τη χρονιά που μας πέρασε, το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» [Χρυσή Άρκτος στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου], το μαγνητικό «Lion» με έξι υποψηφιότητες Όσκαρ και δύο βραβεία Bafta, το πολυβραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας ιταλικό φιλμ «Αχώριστες», ο αντισυμβατικός Χιλιανοαργεντινός «Νερούδα», το παγκόσμιας διανομής πλέον και βραβευμένο κυπριακό ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες Μέρες» των Γιώργου Αβραάμ και Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και η «Μεγάλη Αναμονή», υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016. Εμείς, κάνουμε γκρο πλαν σε πέντε εκ των highlights που απλώς δεν πρέπει να χάσετε. Εσείς φτιάξτε σινε-διάθεση, οργανώστε το παρεάκι και σπεύστε. Γιατί τίποτε δεν λέει καλοκαίρι καλύτερα από «… κάτι νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν, που δεν θα ξαναρθούν, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά…» [Λουκιανός Κηλαηδόνης].

Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ [I, Daniel Blake, Αγγλία 2016]

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος ταινίας: κοινωνική, δραματική

Γλώσσες: αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Σενάριο: Πολ Λάβερτι

Με τους: Ντέιβ Τζόουνς, Χέιλι Σκουάιρς, Σάρον Πέρσι.

Προβολές: 12 Ιουλίου και 13 Αυγούστου

Έναρξη στον μαραθώνιο με το πιο πρόσφατο αριστούργημα του παλαίμαχου Βρετανού σκηνοθέτη του κοινωνικού ρεαλισμού Κεν Λόουτς, που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών 2016, για ένα μεσήλικα ξυλουργό από το Νιούκαστλ της Αγγλίας, ο οποίος αιτείται βοήθημα πρόνοιας μετά από ένα βαρύ καρδιακό επεισόδιο. Αντιμέτωπος με ένα κοινωνικό κράτος που παραπαίει εν μέσω γραφειοκρατίας και κυβερνητικών περικοπών, θα διασταυρωθεί και θα συνταχθεί κόντρα στις δυσκολίες με μια ανύπαντρη μητέρα και τα δύο παιδιά της, που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Ο Λόουτς δίνει και πάλι ρέστα καταγγέλλοντας απροκάλυπτα το σκληρό πρόσωπο του συντηρητικού καπιταλιστικού κράτους που αδιαφορεί για τον απλό άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Fuocoammare

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος ταινίας: ντοκιμαντέρ

Γλώσσες: ιταλικά, αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία: Τζιανφράνκο Ρόσι

Με τους: Σαμουέλε Πουτσίλο, Πιέτρο Μπαρτόλο, Μαρία Κόστα

Προβολές: 22 Ιουλίου και 24 Αυγούστου

Βραβευμένο με τη Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας στη φετινή Μπερλινάλε ντοκιμαντέρ και υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2017, από τον διακεκριμένο δημιουργό Τζιανφράνκο Ρόσι. Πρόκειται για ένα ισχυρό κινηματογραφικό πορτρέτο της νήσου Λαμπεντούζα, του πιο συμβολικού συνόρου της Ευρώπης και ενός από τα βασικότερα σημεία εισόδου για τους πρόσφυγες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μια ισχυρή, συγκινητική μαρτυρία-παρέμβαση για το φλέγον προσφυγικό ζήτημα που στερείται ακόμη ουσιαστικής λύσης. Και μια πολύτιμη αφετηρία για προβληματισμό και διάλογο για τις μανιασμένες φωτιές που ανάβουν στις θάλασσες γύρω μας, και τις δικές μας επιλογές, ατομικές και συλλογικές, στο αντιπάλεμά τους.



Νερούδα [«Neruda», Χιλή, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Αμερική, 2016]

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος ταινίας: βιογραφική, ντετέκτιβ-θρίλερ

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέν

Σενάριο: Γκιγιέρμο Καλντερόν

Με τους: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Πάμπλο Λαρέν, Μερσέντες Μοράν, Λουί Νιέκο

Προβολές: 29 Ιουλίου και 31 Αυγούστου

Η ιστορία, ο θρύλος και η φαντασία συναντώνται, συνυφαίνοντας ένα εφευρετικό, χιτσκοκικό ντετέκτιβ-θρίλερ, που μεταφέρει θαυμάσια τον αντιφατικό χαρακτήρα και τις πολιτικές πεποιθήσεις του διάσημου ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Διέγραψε λαμπρή φεστιβαλική πορεία, ενώ έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία «Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας». Χαρακτηριζόμενη από τον σκηνοθέτη της, τον πολλά υποσχόμενο Χιλιανό Πάμπλο Λαρέν [«Τζάκι», «The Club»], ως αντι-βιογραφία παρά ως αυστηρά βιογραφική, η ταινία προσφέρει μια συναρπαστική μελέτη της ζωής του Χιλιάνου νομπελίστα ποιητή και διπλωμάτη στα τέλη της δεκαετίας του 1940, συνταιριάζοντας περίτεχνα στο σενάριο μυθοπλασία και πραγματικότητα.



Lion [Αυστραλία, Αμερική, 2016]

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος ταινίας: δραματική

Γλώσσες: αγγλικά, μπεγκάλι, χίντι, με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία: Νταρθ Ντέιβις

Σενάριο: Σαρού Μπράιρλι, Λουκ Ντέιβις

Με τους: Ντεβ Πατέλ, Σάνι Παγάρ, Νικόλ Κίντμαν, Ντέιβιντ Γουέναμ, Ρούνι Μάρα, Ντίβιαν Λάκβα

Προβολές: 10 και 30 Αυγούστου

Η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα συγκλονιστική ιστορία αποχωρισμού και επανασύνδεσης ενός παιδιού με την οικογένειά του δύο δεκαετίες μετά τον χαμό του σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Καλκούτας. Η ταινία αναμετράται με σοβαρές θεματικές, όπως η εύθραυστη παιδική ηλικία, η ταυτότητα, οι ανεξίτηλοι οικογενειακοί δεσμοί, η αγάπη που όλα τα προσπερνά, ο φόβος και η επιβίωση, σε μια πολυκύμαντη μακρά διαδρομή από την πολύχρωμη αχανή Ινδία στην άγρια, πανέμορφη Τασμανία και πίσω, μέχρι το φορτισμένο φινάλε.



La La Land [ΗΠΑ, 2016]

Διάρκεια: 126 λεπτά

Είδος ταινίας: κωμωδία/δραματική/μιούζικαλ

Σκηνοθεσία: Ντέμιεν Σαζέλ

Με τους: Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμα Στόουν, Αμιέ Κ

Προβολές: 12 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου

Ο μαραθώνιος ρίχνει αυλαία με τη feel-good ταινία, για πολλούς την ταινία της χρονιάς που μας πέρασε. Αν δεν την έχετε ήδη πετύχει σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα τον χειμώνα, προσφέρεται θαυμάσια για θερινή προβολή. Ένα παράτολμο, εμπνευσμένο κινηματογραφικό στοίχημα για τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ντέμιεν Σαζέλ, ο οποίος επαναφέρει στη μεγάλη οθόνη την ξεχασμένη αίγλη των κλασικών μιούζικαλ της MGM και την αμίμητη κινηματογραφική εμπειρία τού σινεμασκόπ, ξετυλίγοντας σε ρυθμούς τζαζ τη ρομαντική ιστορία αγάπης μιας ανερχόμενης ηθοποιού, της Μία [Έμα Στόουν], και ενός πιανίστα της τζαζ, του Σεμπάστιαν [Ράιαν Γκόσλινγκ], στο σημερινό Λος Άντζελες. Μαζί θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν το όνειρο, μόνο που η εκπλήρωσή του και η επερχόμενη επιτυχία θα απειλήσουν τη σχέση τους. Έξι βραβεία Όσκαρ, επτά Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα Baftas και δικαιολογία… καμία να μην τη δείτε.

+ Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια [Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Παλλουριώτισσα, Πληροφορίες τηλ. 22349085]. Προβολές: Tετάρτη-Κυριακή στις 21:00. Τιμή εισόδου: 5 ευρώ [δωρεάν για παιδιά κάτω των 10 ετών και για ΑμεΑ].

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»