Γράφει ο Γιάννης Σεϊτανίδης
Σε μια περίοδο που η ζήτηση για οπτικοακουστικό περιεχόμενο αυξάνεται ραγδαία χάρη στην ανάπτυξη συνδρομητικών διαδικτυακών πλατφορμών όπως το Netflix και το Hulu -ενώ και η Αpple ετοιμάζεται να μπει στον χώρο του τηλεοπτικού περιεχομένου-, η Κύπρος μέσα από ένα νέο σχέδιο κινήτρων επιχειρεί να φέρει στη χώρα μέρος αυτής της αυξανόμενης παραγωγής.
Για κάθε ευρώ που ξοδεύεται για ανάπτυξη του τομέα προκύπτει υπεραξία επτά ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην παρουσίαση του σχεδίου για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κύκλος εργασιών της παγκόσμιας οπτικοακουστικής βιομηχανίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.
Για την υλοποίηση του σχεδίου έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 δαπάνη 1,5-2 εκατ. ευρώ μέσω φορολογικών και άλλων κινήτρων
Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί και να διεκδικήσει μερίδιο από αυτή τη μεγάλη και σημαντική βιομηχανία, σημείωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Για την υλοποίησή του έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 δαπάνη 1,5-2 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο είναι προϊόν ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια επιχειρηματικών αποστολών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει προέρχεται κυρίως από την Ινδία και την Ευρώπη.
Το σχέδιο ετοιμάστηκε από τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Αρμόδια αρχή για την υλοποίηση του σχεδίου κινήτρων θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών και αργότερα το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Επιλέξιμες παραγωγές είναι οπτικοακουστικά έργα, όπως κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ψηφιακή ή και αναλογική ταινία κινουμένων σχεδίων και τηλεοπτικά προγράμματα έρευνας και φυσικής ιστορίας.
Τα οφέλη
Στόχος είναι το σχέδιο να επιτρέψει την εισροή κεφαλαίων από διεθνείς παραγωγές. Σημαντική θεωρείται επίσης η ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και εξοπλισμών που θα στηρίξουν τη βιομηχανία, καθώς επίσης η έμμεση ώθηση που θα δώσει για την ανάπτυξη παράπλευρων τομέων, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία που σχετίζονται με τις παραγωγές (film funds) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από Κύπριους επαγγελματίες.
Πλούσιο το πακέτο των κινήτρων
Το σχέδιο συνδυάζει χορηγίες και φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρημάτων (cash rebate), φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών, ανέφερε η γενική διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου, παρουσιάζοντας τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου.
Σε ό,τι αφορά το «Cash rebate», θα φτάνει μέχρι το 35% των επιλέξιμων δαπανών που γίνονται στην Κύπρο, ενώ το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την επίδοση της παραγωγής στο πολιτιστικό τεστ. Ενδεικτικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται στο πολιτιστικό τεστ είναι η συμμετοχή ντόπιων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων ή στοιχείων κυπριακής ή παγκόσμιας κουλτούρας στην παραγωγή, η χρήση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στην χώρα κ.ά.
Η ενίσχυση θα δίνεται στο τέλος της ολοκλήρωσης της λήψης σκηνών (shooting) και αφού γίνει λογιστικός έλεγχος. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί ως ενίσχυση σε κάθε παραγωγή είναι 650.000 ευρώ σε 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο διαθέσιμο ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 1.500.000 ευρώ ανά έτος.
Πίστωση φόρου
Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα αφαίρεσης εταιρικού φόρου στην εταιρεία η οποία θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της παραγωγής και αποτελεί εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το cash rebate.
Σε περίπτωση επιλογής του tax credit ισχύουν τα κριτήρια που ισχύουν για το cash rebate (πλην του ορίου των 650.000), με την προσθήκη των ακόλουθων προϋποθέσεων:
- Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ξένο ή τον Κύπριο παραγωγό -νομικό πρόσωπο –που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Κύπρο.
- Το ποσό που εκπίπτει δεν θα υπερβαίνει το 50% του φορολογητέου εισοδήματος στο φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η παραγωγή.
- Στο κεφάλαιο των φορολογικών κινήτρων προβλέπεται φορολογική έκπτωση για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό.
- Η ενίσχυση δεν δύναται να ξεπερνά το 20% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση μικρών επιχειρήσεων και το 10% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Η επένδυση στην περίπτωση που αφορά εξοπλισμό θα πρέπει να παραμείνει στην επικράτεια της Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.
- Για τις επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο η επιχείρηση θα δικαιούται επιστροφή του ΦΠΑ (14% ΦΠΑ).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από τα γυρίσματα της κυπριακής ταινίας «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου ©Κύρος Παπαβασιλείου