Μέρες βρετανικού σινεμά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.1.2019

Τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της Βρετανίας, η φήμη των οποίων ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας τους, παρουσιάζουν από την ερχόμενη βδομάδα στη μεγάλη οθόνη η ύπατη αρμοστεία της Βρετανίας και το British Council στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου.


Τρεις μέρες, τρία icons

Σε ένα τριήμερο προβολών θα παρακολουθήσουμε -με ελεύθερη είσοδο- το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια «Amy» για την Έιμι Γουάινχαουζ, την ταινία «Hitchcock» για ίσως τον κορυφαίο Βρετανό σκηνοθέτη και οπωσδήποτε έναν από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της 7ης Τέχνης, Άλφρεντ Χίτσκοκ, και τέλος την ταινία «Darkest Hour», που εστιάζει σε μια κρίσιμη και δη ιστορική στιγμή για μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα της Βρετανίας, τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Συστήνοντας στο κυπριακό κοινό τρεις θρύλους από τον χώρο της μουσικής, του σινεμά και της πολιτικής που ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας τους, οι διοργανωτές υπενθυμίζουν παράλληλα ότι ο βρετανικός κινηματογράφος αποτελεί μια δημιουργική βιομηχανία που παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι βρετανικές ταινίες αντιστοιχούν, άλλωστε, στο 1/5 του παγκόσμιου box office, με περισσότερες από 200 ταινίες να παράγονται στη χώρα κάθε χρόνο.

Οι ταινίες και οι αφηγήσεις τους

Το τριήμερο προβολών, υπό τον τίτλο British Film Days (δηλ. μέρες βρετανικού σινεμά) ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου με το ντοκιμαντέρ «Amy», για την Έιμι Γουάινχαουζ που έφυγε από τη ζωή στα 28 της χρόνια, κατάφερε ωστόσο να ταράξει τη μουσική βιομηχανία με μόλις δύο άλμπουμ, εκ των οποίων το Back to Black (2006) της χάρισε πέντε γκράμι, καθιστώντας την έτσι την πρώτη Βρετανίδα γυναίκα με τόσα Γκράμι και δη σε μια χρονιά. Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Ασίφ Καπάντια (ο ίδιος που σκηνοθέτησε το εξαιρετικό «Senna» για τον πρωταθλητή οδηγό της Φόρμουλα 1): «Ένα δραματικό αριστούργημα», «Εξαιρετικό», «Αποκαρδιωτικό» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που δόθηκαν στο «Amy», το οποίο απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα βραβεία του 2016.

Θα ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου η ταινία «Hitchcock», με τον υπέροχο Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του «μετρ» του τρόμου. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Σάσα Τζερβάσι, αφηγείται τη σχέση του Χίτσκοκ με τη σύζυγό του, Άλμα, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ψυχώ» (1960). Η ταινία χάρισε στην Έλεν Μίρεν μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε δραματική ταινία.


Τέλος, στις 13 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Darkest Hour», σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ. Τον κεντρικό ρόλο κρατά ο Γκάρι Όλντμαν ο οποίος απέσπασε Όσκαρ ερμηνείας για την υποκριτική του δεινότητα ως Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η ταινία εστιάζει σε ένα κομβικό σημείο της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν τον Μάη 1940, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα διαπραγματευτεί με τον Αδόλφο Χίτλερ ή εάν θα πάει σε πόλεμο, γνωρίζοντας την πιθανότητα μιας ταπεινωτικής ήττας για τη χώρα του και ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.


+ Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Σινέ Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Amy» στις 11/01 ξεκινά στις 21:00 ενώ των επόμενων δύο ταινιών, στις 12 και 13/01, στις 20:00.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: H ταλαντούχα Έιμι Γουάινχαουζ, ο σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ που άλλαξε τον ρου του σινεμά με τις ταινίες και τις ιδέες του και ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, σε εικονογράφηση της Πόπης Πισσουρίου για την αφίσα της εκδήλωσης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»