Μπερλινάλε 2019 [και] με ελληνική παρουσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.2.2019
epa07347686 Workers hang a Berlinale bear logo in preparation for the Berlinale film festival onto the facade of the Zoo-Palast movie theater, in Berlin, Germany, 06 February 2019. The Berlinale film festival runs from 7-17 February. EPA/ADAM BERRY

Είκοσι τρεις συνολικά ταινίες, με έξι εκτός συναγωνισμού και 17 να διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ, είναι το σύνολο των ταινιών που προβάλλονται φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με τον αμερικανικό κινηματογράφο να είναι απών από τις διαγωνιστικές ταινίες – οι δυο αμερικανικές της λίστας προβάλλονται εκτός συναγωνισμού.


Η φετινή Μπερλινάλε ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2019.

Στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών». Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα «Πανόραμα» της Μπερλινάλε. Πρόκειται για ένα «προκλητικό δράμα-θρίλερ», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, στο οποίο πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες, μια εργάτρια και μια αστυνομικός, τις οποίες θα φέρει κοντά ένας μυστηριώδης θάνατος στη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας όπου ζουν κι ο άγριος κύκλος που ακολουθεί.



    • Διαβάστε ακόμη: Η Μπερλινάλε... δεσμεύεται: η τελευταία έκδοση του φεστιβάλ για τον επί χρόνια διευθυντή Ντιέτερ Κόσλικ, η ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών, το Netflix και η κυπριακή παρουσία






Ζουμ στην Ευρώπη

Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης συναντάμε ταινίες από γνωστούς Ευρωπαίους και άλλους σκηνοθέτες όπως οι Φρανσουά Οζόν, Αντρέ Τεσινέ, Άνταμ ΜακΚέι, Ζανγκ Γιμού, Ανιέσκα Χόλαντ, Ιζαμπέλ Κοϊξέ, Φατίχ Ακίν και Ανιές Βαρντά.

The Kindness of Strangers - 69th Berlin Film Festival
epa07349412 A handout photo made available by the Berlinale shows Finlay Wojtak-Hissong and Bill Nighy in a scene from the movie 'The Kindness of Strangers' by Lone Scherfig. The film runs in the official competition of the 69 Berlin Film Festival that runs from 07 to 17 February 2019. EPA/Per Arnesen / BERLINALE / HANDOUT Editorial use only in connection to the reporting on the Berlinale 2019 until 15 March. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Εναρκτήρια ταινία, «Η καλοσύνη των ξένων» της Δανέζας Λόνε Σέρφιγκ (που το 2009 η ταινία της «Μια κάποια εκπαίδευση» ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ), με τη Ζόε Καζάν και τον Μπιλ Νάιγκι.

Τρεις άντρες, παιδικοί φίλοι, αντιμετωπίζουν τη ζωή τους και τα οικογενειακά και άλλα προβλήματά τους στη γαλλική ταινία «Grace a dieu» του Φρανσουά Οζόν που διαγωνίζεται για τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ, με πρόεδρο της διεθνούς κριτικής επιτροπής τη διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός. Στην άλλη γαλλική ταινία, «Αντίο, νύχτα» του Αντρέ Τεσινέ, η Κατρίν Ντενέβ ερμηνεύει μιαν ηλικιωμένη αγρότισσα που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τα σκοτεινά μυστικά του νεαρού εγγονού της, όταν αυτός αποφασίζει να επισκεφτεί το αγρόκτημά της.

H σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα απομονωμένο αγρότη κι έναν άστεγο είναι στο επίκεντρο της ταινίας «Ένα δευτερόλεπτο» του Κινέζου Ζανγκ Γιμού. Στη γερμανική ταινία του Φατίχ Ακίν, «Το χρυσό γάντι», με τον Γιόνας Ντάσλερ και τον Άνταμ Μπουσδούκο, ένας κατά συρροή δολοφόνος τρομοκρατεί τους κατοίκους του Αμβούργου, στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70. Στην αυστριακή ταινία «Το έδαφος κάτω από τα πόδια μου» της Μαρί Κρόιτσερ, μια δυναμική, αυταρχική, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην ιδιωτική ζωή της, γυναίκα αρχίζει να χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας ύστερα από ένα τραγικό γεγονός. Η Ελλάδα συμμετέχει στην παραγωγή της γερμανικής ταινίας, «Ιστορία τριών αδερφών» του τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη Εμίν Άλπερ (γνωστό μας από τις ταινίες «Υποψίες» και «Πέρα από το λόφο»), με επίκεντρο την ιστορία τριών νεαρών κοριτσιών, από ένα χωριό της Ανατόλιας, που δίνονται για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες στη Γερμανία.

Preparations – 69th Berlin Film Festival
epa07347413 Workers hang a Berlinale bear logo in preparation for the Berlinale film festival onto the facade of the Zoo-Palast movie theater, in Berlin, Germany, 06 February 2019. The Berlinale film festival runs from 7-17 February. EPA/ADAM BERRY

EPA/ADAM BERRY


Στη γερμανοσέρβικη παραγωγή «Ήμουν στο σπίτι, αλλά» της Άντζελα Σάνελεκ, η εξαφάνιση ενός 13χρονου αγοριού αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής της οικογένειάς του και των δασκάλων του. Ακόμη, στην καναδέζικη «Ανθολογία μιας πόλης φάντασμα» του Ντενί Κοτέ, μυστηριώδη γεγονότα και άγνωστα πρόσωπα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά το θάνατο ενός άντρα σε αυτοκίνητο δυστύχημα και την απροθυμία των κατοίκων της μικρής του πόλης να συζητήσουν τις συνθήκες του θανάτου του.

Η Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα κρίνει τις 17 ταινίες του διαγωνιστικού και θα απονείμει τη Χρυσή Άρκτο και τα άλλα βραβεία της φετινής Μπερλινάλε είναι η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αποτελούν οι: Σεμπάστιαν Λέλιο (σκηνοθέτης), Σάντρα Χούλερ (ηθοποιός), Τρούντι Στάιλερ (ηθοποιός/σκηνοθέτης/παραγωγός), Τζιάστιν Τσανγκ (κριτικός κινηματογράφου) και Ρατζιέντρα Ρόι (διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, MoMA).

Jury Photocall – 69th Berlin Film Festival
epa07348295 Jury members: (first row L-R) British actress Trudie Styler; Jury President, French actress Juliette Binoche and Chilean director Sebastian Lelio, (second row L-R) Chief Curator of Film at the Museum of Modern Art in New York Rajendra Roy, German actress Sandra Hueller and US film critic Justin Chang pose during the Jury Photocall during the 69th annual Berlin Film Festival, in Berlin, Germany, 06 February 2019. The Berlinale runs from 07 to 17 February. EPA/ADAM BERRY
EPA/ADAM BERRY

Στις Ειδικές Προβολές θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Γουότεργκεϊτ» του Τσαρλς Φέργκουσον (βραβευμένου ήδη το 2009 με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του «Inside Job», γύρω από την οικονομική κρίση του 2008), μια σε βάθος ματιά στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ μέσα από χιλιάδες μέτρα σπάνιου φιλμ και άλλα άγνωστα μέχρι πρόσφατα ντοκουμέντα. Ενώ για το τμήμα «Κλασικές ταινίες της Μπερλινάλε» θα προβληθούν, σε αποκαταστημένες ψηφιακές κοπιες, η δανέζικη ταινία «Ο λόγος» του Καρλ Ντράγιερ και η ουγγρική «Υιοθεσία» της Μάρτα Μετσάρος. Τέλος, η φετινή Ρετροσπεκτίβα είναι αφιερωμένη στις ταινίες των Γερμανίδων σκηνοθετριών της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας της περιόδου 1968-1999.

Όσο για τη φετινή Ειδική Χρυσή Άρκτο που απονέμεται για το σύνολο τη καριέρας ενός δημιουργού, αυτή θα απονεμηθεί φέτος στη διάσημη Βρετανή ηθοποιό Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

Οι ταινίες που διεκδικούν τη Χρυσή Άρκτο

  • «Αντίο νύχτα» (L`adieu à la nuit/Farewell to the Night) του Αντρέ Τεσινέ, (Γαλλία), εκτός συναγωνισμού

  • «Amazing Grace» του Άλαν Έλιοτ (ΗΠΑ) – ντοκιμαντέρ, εκτός συναγωνισμού

  • «Der Boden unter den Füßen («Tο χώμα κάτω από τα πόδια μου») της Marie Kreutzer (Αυστρία)

  • «Di jiu tian chang» («Αντίο, γιέ μου») του  Wang Xiaoshuai (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)

  • «Elisa y Marcela» («Ελίζα και Μαρτσέλα») της Ιζαμπέλ Κοϊξέ (Ισπανία)

  • «Der Goldene Handschuh» («Tο χρυσό γάντι») του Φατίχ Ακίν (Γερμανία/Γαλλία)

  • Gospod postoi, imeto i` e Petrunija (Ο θεός υπάρχει, της όνομά της είναι Πετρούνια) της Τεόνα Στρούγκα Μιτβέβσκα (Βόρεια Μακεδονία/Βέλγιο/Σλοβενία/Κροατία/Γαλλία)

  • Grâce à Dieu (Θεού Χάριτος) του Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)

  • Ich war zuhause, aber (Ήμουν σπίτι, αλλά)  της Άνγκελα Σάνελερ (Γερμανία/Σερβία)

  • The Kindness of Strangers (Η καλοσύνη των ξένων) της Λόνε Σέρφιγκ (Δανία/Καναδάς/Σουηδία/Γερμανία/Γαλλία) – ταινία έναρξης

  • z Kardeşler (Ιστορία τριών αδερφών) του Εμίν Άλπερ (Tουρκία/Γερμανία/Ολλανδία/Ελλάδα)

  • Marighella (Μαριγκέλα) του Βάγκνερ Μούρα (Βραζιλία)  – εκτός συναγωνισμού

  • Mr. Jones (Ο κύριος Τζόουνς)  της Ανιέσκα Χόλαντ (Πολωνία/Βρετανία/Ουκρανί9α)

  • Öndög του Γουάνγκ Κουανάν (Μογγολία)

  • The Operative (O πράκτορας) του by Γιουβάλ Άντλερ (Γερμανία/Ισραήλ/Γαλλία/ΗΠΑ) – εκτός συναγωνισμού

  • La paranza dei bambini (Πιράνχας) του Κλαούντιο Τζιοβανέζι (Ιταλία)

  • pertoire des villes disparues (Ανθολογία μιας πόλης φάντασμα) της Ντενί Κοτέ (Καναδάς)

  • Synonymes (Συνωνυμίες) του Ναντάβ Λαπίμτ (Γαλλία/Ισραήλ/Γερμανία)

  • Systemsprenger (System Crasher) της Νόρα Φίνγκσαϊντ (Γερμανία)

  • Ut og stjæle hester (Κλέβοντας άλογα) του Χανς Πέτερ Μόλαντ (Νορβηγία/Σουηδία/Δανία)

  • Varda par Agnès (Η Βαρντά από την Ανιές) της Ανιές Βαρντά (Γαλλία) – ντοκιμαντέρ, εκτός συναγωνισμού

  • Vice του Άνταμ ΜακΚέι (ΗΠΑ) – εκτός συναγωνισμού

  • Yi miao zhong (Ένα δευτερόλεπτο) του Ζανγκ Γιμού (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)


Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ΚΥΠΕ

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η τοποθέτηση του λογότυπου της Μπερλινάλε στην πρόσοψη της κινηματογραφικής αίθουσας Zoo-Palast, στο Βερολίνο, όπου λαμβάνει χώρα η διοργάνωση. ©EPA/ADAM BERRY

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»