Σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 12.4.2019

Με την πολυβραβευμένη ταινία του Μάριου Πιπερίδη «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» ξεκινά σήμερα στο Θέατρο Ριάλτο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, η κορυφαία διοργάνωση της 7ης Τέχνης στη χώρα μας.


Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο σε πρώτη παγκύπρια προβολή, ανάμεσά τους και πέντε κυπριακές ταινίες. Παράλληλα, θα διεξαχθεί σειρά σεμιναρίων και ένα… μίνι φεστιβάλ για πιο μικρούς και νέους θεατές.

Ποικίλη θεματολογία

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για μια σειρά από λόγους σχετικά με τη φετινή διοργάνωση», σχολίασε στον «Π» η Τώνια Μισιαλή, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του φεστιβάλ, μαζί με τους δρες Κώστα Κωνσταντινίδη και Μάριο Στυλιανού. Όπως εξήγησε η κ. Μισιαλή, το φετινό φεστιβάλ προβάλλει μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες με ποικίλη θεματολογία, φροντίζοντας αυτές να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των θεατών που θα τις παρακολουθήσουν. Σύμφωνα με την ίδια, οι ταινίες που προβάλλονται στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ προέρχονται από χώρες όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Νότιος Κορέα, η Ρουμανία, το Μαρόκο, η Μεγάλη Βρετανία και βεβαίως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι ταινίες, όπως και οι υπόλοιπες του φεστιβάλ, αφηγούνται μοναδικές ιστορίες διαμορφώνοντας μια εικόνα του σύγχρονου κόσμου μας.
Το φεστιβάλ ξεκινά στο Ριάλτο την Παρασκευη 12 Απριλιου, ενώ από το Σ'αββατο 13 Απριλιου ξεκινούν προβολές και στο Ζήνα Πάλας Λευκωσίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία γυναικών σκηνοθέτιδων στο πρόγραμμά τους. Το φεστιβάλ της Κύπρου όχι μόνο δηλώνει «παρών» σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά στο διαγωνιστικό του τμήμα προβάλλονται ταινίες έξι σκηνοθέτιδων και τριών σκηνοθετών.

Πρεμιέρα με κυπριακή (πολιτική) κωμωδία

Η πολυαναμενόμενη ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ», η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διάσημο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη όπου απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, θα σηκώσει την αυλαία των Κινηματογραφικών Μερών σήμερα στο Ριάλτο.

Σε σκηνοθεσία του Μάριου Πιπερίδη, το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» είναι μια κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Γιάννη, έναν Ε/Κ μουσικό ο οποίος έχοντας βαρεθεί τη ζωή του στην Κύπρο αποφασίζει να φύγει για Ολλανδία. Τρεις μέρες πριν το ταξίδι, ωστόσο, ο σκύλος του, ο Τζίμι, θα περάσει στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής της Λευκωσίας. Ο Γιάννης θα τον κυνηγήσει και θα τον φέρει πίσω, θα τον σταματήσουν όμως στο οδόφραγμα εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τη διέλευση ζώων από τη μια στην άλλη πλευρά της νεκρής ζώνης. Ο Γιάννης θα πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο για να φυγαδεύσει τον Τζίμι και για να το πετύχει αυτό θα συνεργαστεί με έναν Τουρκοκύπριο και έναν Τούρκο έποικο.

«Πρώτη φορά σε κυπριακή ταινία αγγίζουμε το θέμα-ταμπού των Τούρκων εποίκων. Η ταινία παρουσιάζει τον Χασάν ως έναν άνθρωπο όπως εμείς, με όνειρα και φιλοδοξίες, που εργάζεται, που έχει οικογένεια, που δεν είναι πια στατιστικό στοιχείο, αλλά κάποιος με ταυτότητα. Και είναι και καλός άνθρωπος! Αυτό μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς ανθρώπους που προτιμούν να μην έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα», σχολίασε σε παλαιότερη συνέντευξή της στον «Π» η Τζανίν Τίρλινγκ, εκ των παραγωγών της ταινίας.

  • Μετά την παγκύπρια πρεμιέρα στο Ριάλτο την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 20:00, η ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» θα προβληθεί στο Ζήνα Πάλας Λευκωσίας τη Δευτέρα 15 Απριλίου την ίδια ώρα.


Αρχή με μουσικοχορευτική παράσταση

Με μια μουσικοχορευτική παράσταση, σε σκηνοθεσία του γνωστού Κύπριου ηθοποιού και σκηνοθέτη Παναγιώτη Λάρκου, θα σημάνει την έναρξή του το φετινό 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες. Η δεκάλεπτη παράσταση, με πρωτότυπη μουσική του Αντώνη Αντωνίου, δανείζεται στοιχεία από τη διαχρονική πορεία του κινηματογράφου, και τα παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερα χιουμοριστικό ύφος, πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο. Συμμετέχουν η Ρεβέκα Κατσαρή και ο Παναγιώτης Τοφή.

Πάρτυ με signature cocktail

Μετά από την προβολή της ταινίας, στην Πλατεία Ηρώων θα στηθεί το καθιερωμένο φεστιβαλικό πάρτυ έναρξης, ενώ φέτος λανσάρεται για πρώτη χρονιά και το φεστιβαλικό κοκτέιλ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»