Εναλλακτικός κινηματογράφος για παιδιά στο Παλιό Ξυδάδικο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.4.2019

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου


Μία ενδιαφέρουσα διοργάνωση αποκλειστικά για παιδιά ετοίμασαν η Άννα Μαρία Χαραλάμπους και η Λουκία Πιερίδου, δίνοντας τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον εναλλακτικό κινηματογράφο. Η Λουκία Πιερίδου μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «τι παίζει» για την κινηματογραφική λέσχη Every Kid’s [Alternative] Cinema Club, που παρουσιάζει προβολές στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την κινηματογραφική λέσχη για παιδιά;

Διδάσκοντας θέατρο σε παιδιά, έφτασε η στιγμή που ήθελα να τους παρουσιάσω μαθήματα σωματικού θεάτρου. Σκέφτηκα τότε ότι θα καταλάβουν περισσότερα εάν τους παρουσιάσω μία ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, συγκεκριμένα το «The Kid». H πρώτη αντίδρασή των μαθητών μου ήταν έντονος ενθουσιασμός, ωστόσο όταν τους ανακοίνωσα ότι πρόκειται για βουβό κινηματογράφο, και η ταινία είναι από το 1921 και ασπρόμαυρη, χάθηκε όλος ο ενθουσιασμός. Παρόλ’ αυτά στα πρώτα πέντε λεπτά της ταινίας, ήταν όλοι πολύ προσηλωμένοι σε αυτό που έβλεπαν, και όταν ήρθε η στιγμή να σταματήσω την ταινία στο τέλος του μαθήματος, δεν ήθελαν να το κάνω. Συνειδητοποίησα τότε ότι όταν μία ιστορία είναι τόσο καλή, όλοι μπορούν να την καταλάβουν, ακόμη κι αν δεν έχει λόγια, ούτε εφέ. Επίσης παρατηρεί κανείς ότι χαρακτήρες όπως είναι ο Τσάρλι Τσάπλιν, αντέχουν στον χρόνο ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή μπορούν να «μιλήσουν» σε οποιαδήποτε εποχή σε θεατές οποιασδήποτε ηλικίας.

bygsy malone


Για ποιο λόγο επιλέξατε ένα πρόγραμμα εναλλακτικού κινηματογράφου;

Ίσως επειδή είναι ταινίες που δε θα έβλεπαν τα παιδιά κάτω από άλλες συνθήκες. Επιλέξαμε ταινίες οι οποίες θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπίσουν ή να ακούσουν γι’ αυτές τα παιδιά.

Πιστεύετε ότι έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν τέτοιες ταινίες στα παιδιά;

Νομίζω ότι αυτό που έχουν να προσφέρουν είναι η απλότητα και το ότι μερικές φορές αυτό που χρειάζεται μόνο είναι μια καλή ιστορία, τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Μπορεί αυτό να είναι κάτι που δεν θα το καταλάβουν αμέσως, αλλά πιστεύω ότι όταν εκτίθεσαι σε κάποιες καταστάσεις από παιδί, κάτι σου μένει στο τέλος και το κουβαλάς μαζί σου στην πορεία.

**Στο πλαίσιο του προγράμματος Every Kid’s [Alternative] Cinema Club θα προβληθούν οι ταινίες: «Bugsy Malone (1976)», στις 21 Απριλίου, στις 16:00, «Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)» στις 14 Ιουλίου, στις 18:00, καθώς «Petit Nicholas (2013)» την 1η Δεκεμβρίου, στις 16:00, στο Παλιό Ξυδάδικο Λεμεσού [Γενεθλίου Μιτέλλα 34]

Οι προβολές απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών

Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99319120, www.mitos.org.cy

Είσοδος προς 3 ευρώ για γονείς [παιδιά δωρεάν].

Θα προσφέρονται ροφήματα και γλυκό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»