ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ | 12 ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.4.2022

Ταινίες με ειδικό βάρος και ξεχωριστή οπτική, διαμαντάκια με διακρίσεις στα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, πρωτοποριακές φωνές, καταξιωμένοι κινηματογραφιστές, αλλά και περίβλεπτες κυπριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής συνθέτουν τον κορμό του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ – Κινηματογραφικές Μέρες 2022. Από τις 8 μέχρι τις 16 Απριλίου με προβολές στο Θέατρο Ριάλτο στη Λέμεσό και στο Ζήνα Πάλας στη Λευκψσία.


Ξεχωρίσαμε 12 ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους, σε διάφορα μέρη του κόσμου.






SISTERHOOD






DINA DUMA






90′, 2021, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο






Λεμεσός (09/04), 20:00 / Λευκωσία (10/4), 20:00

Η Maya και η Jana είναι δύο αχώριστες φίλες που κάνουν τα πάντα μαζί. Η ισχυρογνώμων Jana είναι συνήθως η αρχηγός, ενώ η Maya ακολουθεί. Ένα βράδυ σε ένα πάρτι καταγράφουν σε βίντεο την Elena, το δημοφιλέστερο κορίτσι του σχολείου, να κάνει σεξ με το αγόρι που η Maya ποθεί εδώ και καιρό. Η Jana πείθει την Maya να ποστάρει το βίντεο και όταν αυτό γίνεται viral, η ζωή της Elena καταστρέφεται. Έπειτα από μία βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των τριών κοριτσιών, η Elena αγνοείται και, παρόλο που η Maya θέλει να αποταθεί στην αστυνομία, η Jana διαφωνεί. Όταν η Maya γίνεται ο νέος στόχος της κολλητής της, αναγκάζεται να βρει το θάρρος να βγει από την τοξική αυτή σχέση και να απαλλαγεί από το μυστικό που απειλεί να καταστρέψει τη ζωή της.









YUNI





KAMILA ANDINI





95′, 2021, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Αυστραλία







Λεμεσός (10/04), 20:00 / Λευκωσία (12/4), 20:00

H Yuni είναι μια πανέξυπνη έφηβη που λαχταράει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Όταν δύο σχεδόν άγνωστοι άντρες τής κάνουν πρόταση γάμου, εκείνη τους απορρίπτει, παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά ότι, σύμφωνα με την παράδοση, όταν μία γυναίκα απορρίπτει τρεις προτάσεις γάμου, δεν πρόκειται ποτέ να παντρευτεί. Οι πιέσεις κορυφώνονται όταν η κοπέλα δέχεται και τρίτη πρόταση γάμου. Τότε η Yuni αναγκάζεται να διαλέξει ανάμεσα στον μύθο μίας τελευταίας ευκαιρίας για παντρειά και στο όνειρό της για πραγματική ευτυχία.









CELTS






MILICA TOMOVIĆ


106′, 2021, Σερβία






Λεμεσός (13/04), 20:00 / Λευκωσία (15/4), 22:00

Βελιγράδι, 1993. Η Marijana οργανώνει ένα πάρτι για τα 8α γενέθλια της κόρης της με καλεσμένους ενήλικες και παιδιά. Όσο τα παιδιά διασκεδάζουν στο διπλανό δωμάτιο, οι γονείς, για να το γιορτάσουν, εκμεταλλεύονται τη σπάνια αυτή ευκαιρία και ανοίγουν μερικά μπουκάλια στην κουζίνα. Όταν η Marijana συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι λαχταράει κάτι παραπάνω από έναν αδιάφορο σύζυγο και μια παρέα μεθυσμένων φίλων, αποφασίζει να αφεθεί στις απολαύσεις που επιφυλάσσει η νύχτα. Το σκάει κρυφά από το σπίτι, κάνοντας βόλτες στους άδειους δρόμους, ψάχνοντας για αληθινές εμπειρίες παρά για απλά υποκατάστατα. Ενόσω η ίδια φθάνει σε οργασμό και καπνίζει ένα τσιγάρο με έναν άγνωστο, το πάρτι διαλύεται όπως και η ίδια η Γιουγκοσλαβία, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Marijana και όλοι οι φίλοι της.











107 MOTHERS





PETER KEREKES





90′, 2021, Σλοβακία, Τσεχία, Ουκρανία







Λεμεσός (15/04), 22:00 / Λευκωσία (11/4), 20:00

Έχοντας διαπράξει ένα έγκλημα πάθους, η Lesya καταδικάζεται σε επταετή φυλάκιση σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα γυναικών της Οδησσού. Έχει μόλις γεννήσει το πρώτο της παιδί, και εισέρχεται σε έναν κόσμο που κατοικείται αποκλειστικά από γυναίκες: τροφίμους, νοσηλεύτριες και φύλακες, γυναίκες όλων των ηλικιών, συζύγους και χήρες, θυγατέρες, αδελφές, εγκύους και μητέρες με παιδιά. Αν οι στολές τους δεν είχαν διαφορετικό χρώμα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τις ξεχωρίσεις.










BROADWAY






ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΣΑΛΑΣ






77′, 2021, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία





Λεμεσός (15/04), 20:00 / Λευκωσία (14/4), 22:00

Η Νέλλη έχει καταφέρει να το σκάσει από την ευκατάστατη και αυταρχική οικογένειά της. Στο στριπτιτζάδικο όπου πιάνει δουλειά, γνωρίζει τον Μάρκο, έναν χαρισματικό μικροαπατεώνα που τη βοηθάει να ξεφύγει από τους μπράβους του πατριού της. Ο Μάρκος θα γίνει σύντομα προστάτης και εραστής της, και θα την οδηγήσει στο Broadway, ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα ψυχαγωγίας που έχει καταληφθεί από χορευτές, πορτοφολάδες και μια μαϊμού. Στην αρχή τα πράγματα κυλάνε ομαλά, ακόμη κι όταν στην ομάδα του Broadway εισέρχεται ένας μυστηριώδης άντρας καλυμμένος με αιματοβαμμένους επιδέσμους που καταζητείται από τη μαφία της Αθήνας. Όταν, όμως, ο Μάρκος συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή, το νέο μέλος της κοινότητας θα αποκτήσει μία απρόσμενα σημαντική θέση στη συμμορία.







COMPARTMENT NO. 6






JUHO KUOSMANEN






106′, 2021, Φινλανδία, Γερμανία, Εσθονία, Ρωσία






Προβολές: Λεμεσός (10/04), 22:00 / Λευκωσία (11/4), 22:00

Μια νεαρή γυναίκα από τη Φινλανδία αποφασίζει να θέσει τέλος σε μια αινιγματική ερωτική σχέση στη Μόσχα παίρνοντας το τρένο για το αρκτικό λιμάνι του Μουρμάνσκ. Στη διαδρομή, θα αναγκαστεί να μοιραστεί το μακρύ ταξίδι και τη μικροσκοπική καμπίνα με έναν Ρώσο μεταλλωρύχο. Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι επιβάτες του Βαγονιού 6 θα αναγκαστούν να δούνε την αλήθεια κατάματα και να αντιληφθούν τη λαχτάρα τους για ανθρώπινη επαφή.

















PLEASURE






NINJA THYBERG






109’, 2021, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία






Λεμεσός (11/04), 22:00 / Λευκωσία (12/4), 22:00Μία διεισδυτική ματιά στην αμερικανική πορνογραφική βιομηχανία μέσα από την ιστορία της 19άχρονης Bella από τη Σουηδία, η οποία καταφθάνει στο Λος Άντζελες με το όνειρο να γίνει η επόμενη μεγάλη πορνοστάρ. Ωμή, αλλά γεμάτη ανθρωπιά και συνάμα χιούμορ, η ταινία σκιαγραφεί έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μέσα από μία γυναικεία οπτική ματιά.









THE WORST PERSON IN THE WORLD






JOACHIM TRIER






107′, 2021, Νορβηγία, Γαλλία, Σουηδία, Δανία






Λεμεσός (13/04), 22:00 / Λευκωσία (09/4), 22:00

Η Julie θα κλείσει τα τριάντα και στη ζωή της επικρατεί ένα υπαρξιακό χάος. Αισθάνεται ότι τα ταλέντα έχουν πια χαθεί, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία σύντροφός της, ο Aksel, την πιέζει για το επόμενο βήμα. Μέχρι που σε ένα πάρτι γνωρίζει έναν κατά πολύ νεαρότερο, τον γοητευτικό Eivind. Έχοντας πάρει την απόφαση να χωρίσει με τον Aksel και να αφοσιωθεί στη νέα της σχέση, η Julie θα συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές που έχει κάνει στη ζωή της αποτελούν ήδη παρελθόν.











PATCHWORK






ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ






87′, 2021, Κύπρος, Ισραήλ, Σλοβενία







Λεμεσός (08/04), 20:00 / Λευκωσία (09/4), 18:00

Για τη Χαρά, η οικογένειά της είναι το παν. Μερικές φορές, όμως, φαντάζεται τον εαυτό της χωρίς αυτούς. Ανίκανη να μιλήσει σε κάποιον για αυτήν την εσωτερική της μάχη, κουβαλάει μόνη το βάρος της ενοχής και της σύγχυσης. Όταν γνωρίζει την ντροπαλή κόρη του αφεντικού της, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις υπαρξιακές της ανησυχίες και το οδυνηρό παρελθόν της που τόσο λαχταρούσε να ξεχάσει.














PETITE MAMAN (Κ)






CÉLINE SCIAMMA






72′, 2021, Γαλλία






Λεμεσός (10/04), 16:00 / Λευκωσία (09/4), 16:00

Η 8άχρονη Νέλι έχει μόλις χάσει την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθάει τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα υπάρχοντά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, η Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει κάποτε ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο η Νέλι έχει ακούσει τόσα πολλά. Όταν μια μέρα η μητέρα της φεύγει από το σπίτι, η Νέλι αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Μαριόν, όπως και της μαμάς της.









MEZQUITE’S HEART (K)






ANA LAURA CALDERÓN






74′, 2019, Μεξικό






Λεμεσός (13/04), 16:00 / Λευκωσία (10/4), 16:00

Η Lucía, ένα κορίτσι μιας φυλής ιθαγενών του βόρειου Μεξικού, των Yoreme, ονειρεύεται να γιατρέψει τη ραγισμένη καρδιά του πατέρα της παίζοντας άρπα, ένα μουσικό όργανο που παραδοσιακά παίζουν μόνο οι άντρες της κοινότητάς της.













VACARME (15+)






FREDERICK NEEGAN TRUDEL






75′, 2020, Καναδάς






Λεμεσός (12/04), 18:00 / Λευκωσία (11/4), 18:00

Η 13χρονη Émilie τοποθετείται σε ξενώνα προστασίας ανηλίκων. Έχοντας να αντιμετωπίσει καινούργιους αυστηρούς κανόνες και την αυταρχική παρουσία της κοινωνικής λειτουργού που έχει αναλάβει την υπόθεσή της, αποφασίζει να δραπετεύσει από αυτή τη νέα πραγματικότητα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να απαρνηθεί τις ανάγκες της. Το μόνο που θέλει είναι να νιώσει αγάπη, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξαναγυρίσει στην εγωκεντρική μητέρα της. Σαν να μην έφταναν αυτά, το κορίτσι δέχεται και την κακή επιρροή της 16χρονης Ariel, της συγκατοίκου της, που συνεχώς την οδηγεί σε μπελάδες. Όμως, κάθε συνάντησή της με τον Renaud, τον δάσκαλό της στην κιθάρα, είναι μια αναλαμπή ελπίδας.









I NEVER CRY (15+)






PIOTR DOMALEWSKI


100′, 2020, Πολωνία, Ιρλανδία






Λεμεσός (11/04), 18:00 / Λευκωσία (12/4), 18:00

O μπαμπάς της δεκαεπτάχρονης Όλα, μονίμως απών καθώς δουλεύει σε εργοτάξιο στην Ιρλανδία, της έχει υποσχεθεί ένα αμάξι για τα γενέθλιά της. Όταν καταφθάνουν τα αιφνίδια νέα για τον θάνατό του, η Όλα ταξιδεύει από την Πολωνία για να παραλάβει τις στάχτες του, έρχεται όμως αντιμέτωπη με την αδυσώπητη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της είχε κρυφή ζωή.







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

«Cyprus Film Festival» 2024 | Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο