Έκθεση βιντεοεγκαταστάσης της Helen Kirwan στο ARTOS HOUSE

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.11.2022
Το Grief-Work είναι μια εγκατάσταση βίντεο τριών οθονών που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο της Βενετίας παράλληλα με την 59η Μπιενάλε της Βενετίας. Θα προβληθεί  στην Κύπρο στο The ARTos House, στη Λευκωσία 6,7 και 8 Δεκεμβρίου στις 7μμ.

Περιγραφή

Η Kirwan διερευνά τις έννοιες του πένθους και της μνήμης, του θραύσματος και του ίχνους και του ταξιδιού ως ποιητική και μεταφορική κατασκευή της μνήμης. Γενικά, αυτές εκφράζονται μέσα από την ήσυχες, διαλογιστικές περφόρμανς και πολυκάναλες εγκαταστάσεις βίντεο, όπως στην σειρά των «Memory Theatre». Για το Grief-Work, η Kirwan εμπνεύστηκε από μερικές από τις παραδόσεις πένθους της αρχαίας Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Παρουσιάζει την καλλιτέχνιδα, ως χαρακτήρα σε ένα μεταφορικό ταξίδι, που συναντά παραστάσεις αρχαίων ταφικών τελετουργιών, ιδίως όπως απεικονίζονται στα λευκού χρώματος αγγεία "Λέκυθοι", τα οποία ήταν δημοφιλή τάματα στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Ταλαντεύεται σε μια πολλαπλότητα υπάρξεων και εμπειριών, φαινομενικά να ακροβατεί στα όρια δύο σφαιρών, σαν να αναπαριστά τη δική της μετάβαση από τη ζωή στο θάνατο.

Αν και φαινομενικά βρίσκεται σε ένα χρονολογικό ταξίδι, οι ταυτόχρονες συναντήσεις του χαρακτήρα είναι απεριόριστες, ατελείωτες, χωρίς να περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο. Οι πίνακες στα αγγεία "Lêkythoi" απεικονίζουν διάφορες ταφικές τελετουργίες και δραστηριότητες για τη τροφή των νεκρών και της μνήμης τους, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης των πενθούντων, αλλά και της μεταβαλλόμενης Ελληνικής στάσης απέναντι στην δυϊστική αντίληψη του χρόνου. Οι πενθούντες ενσαρκώνουν την εμπειρική και απτή φύση του «kairos»,μέσα από την ανθρώπινη εμπειρία και υποκειμενικότητα.

Οι εξωτερικές σκηνές που γυρίστηκαν στην Κύπρο συντίθενται με άλλο υλικό σε ένα αποσπασματικό αλλά αλληλένδετη επαναλαμβανόμενη δομή. Η αίσθηση της άπειρης κίνησης απηχείται από τη συμπερίληψη των ψαλμωδών που ψάλλονται από τη βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, Κύπρος, "Ρωμανός ο μελωδός'. Η ψαλμωδία, με τη συνεχή ρυθμική ροή της, ενσωματώθηκε από τον συνθέτη Tom Lane στο συνολικό ηχητικό τοπίο για να τονίσει την αίσθηση της ποιητικής βαρύτητας του Grief-Work.

Ενδογενής στο έργο του Kirwan είναι η κατά τον Χέγκελ έννοια της μνήμης ως επανάληψης, που διαρκώς επανεφευρίσκει τον εαυτό της ως ένας βρόχος μόνιμης αναδημιουργίας και αναπαράστασης και όχι ως μια απαγγελία του παρελθόντος. Υποστηρίζεται επίσης από το ενδιαφέρον της για τον Γερμανό ρομαντικό φιλόσοφο Friedrich Schlegel για τη ριζοσπαστική αντίληψη του φιλοσοφικού θραύσματος ως δυναμικής πρακτικής που στοχεύει τον κατακερματισμό του εαυτό του. Θεμελιώδης στις επαναλήψεις της Kirwan είναι μια ουσιαστική ατελής ολοκλήρωση, η οποία είναι η ίδια ο τρόπος εκπλήρωσης.

Τα προηγούμενα έργα της περιλαμβάνουν το Fragment και το Trace, (2015), Memory Theatre, (2017) και perpetuum mobile (2019), καθώς και ζωντανές παραστάσεις όπως στη θάλασσα στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

4390374623738499 0004456

Η Helen Kirwan είναι μια εννοιολογική και διεπιστημονική καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στην Ιρλανδία και τώρα ζει στην Κύπρο. Τα βίντεο, οι εγκαταστάσεις και οι περφόρμανς της, συμπεριλαμβανομένων των perpetuum mobile (2019), Memory Theatre (2017) και Fragment and Trace (2015), έχουν εκτεθεί ευρέως διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο κατά τη διάρκεια της 56ης, 57ης και 58ης Μπιενάλε της Βενετίας. Έχει επίσης εκθέσει βίντεο εγκαταστάσεις στο Bermondsey Project Space του Λονδίνου (2020), Pie Factory, Margate, Ηνωμένο Βασίλειο (2020),Festival Internacion-al De Videoarte De Camagüey Κούβα (2019, επίσης 2017), Tbilisi Art Fair Γεωργία (2019), Close-up Cinema Λονδίνο (2018), P-21 Gallery Λονδίνο (2017), Towner Gallery Eastbourne (2017 και 2016), Bodrum Bien- nial Τουρκία (2015). Το πολυκάναλο βίντεο "Image of the Road," (2013) με τον Simon Pruciak έχει επίσης παρουσιαστεί ευρέως διεθνώς, μεταξύ άλλων στην Ινδία και τη Γαλλία.

Τον Φεβρουάριο του 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη της ατομική έκθεση στην Κύπρο στην Noise Gallery, Λευκωσία και τον ίδιο μήνα συμμετείχε σε έκθεση με την Arboreal Collective στο NeMe Arts Centre, Λεμεσός.

Το 2021, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κυπριακή Ακαδημία Τεχνών και ως απάντηση στην παγκόσμια πανδημία, μετέδωσε επτά τακτικές ζωντανές εικονικές παραστάσεις στο διαδίκτυο σε ένα παγκόσμιο κοινό. Κατά τη διάρκεια του 2020 ηχογράφησε επτά μικρο-ντοκιμαντέρ για ορισμένα από τα θεωρητικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν το έργο της.

Η Kirwan έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ media και performance art, μεταξύ άλλων στην έκθεση VR με το ECC Performance Art (2022), Experiments in Cinema v15.1 Albuquerque USA (2020), Rapid Pulse Festival Chicago (2016), Fonlad Festival Coimbra Portugal (2016), International Festival of Projections University of Kent UK (2016). Υπήρξε artist in residence στο Arts-Iceland/ Outvert Art, Ισλανδία, στο Sirius Arts Centre, Cobh Ιρλανδία το 2019 και το 2020, στο Tyrone Guthrie Centre, Annaghmakerrig, Ιρλανδία.

Η Kirwan διεξάγει επίσης ζωντανά "performance-installation-experiments", όπως οι performances και η multi- chan- nel video installation μαζί με τον συνθέτη Tom Lane στο Palazzo Tiepolo της Βενετίας κατά τη διάρκεια της 58ης Μπιενάλε (2019) και στο The Space Arts Centre, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (2018)- επίσης ανέλαβε υπαίθριες performances σε μια παραλία και στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της Folkestone Triennial Fringe, Ηνωμένο Βασίλειο (2017). Η Kirwan συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τον πολυβραβευμένο συνθέτη Tom Lane από το Δουβλίνο και τον κινηματογραφιστή Simon Pruciak.

Ο Tom Lane είναι συνθέτης και σχεδιαστής ήχου με έδρα το Δουβλίνο. Σπούδασε σύνθεση στο Balliol College της Οξφόρδης, στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Πρόσφατα έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη σύνθεση ειδικών χώρων από το University College Cork. Ο Tom δημιουργεί μουσική για θέατρο, χορό, όπερα και συναυλίες. Πρόσφατη δουλειά του για τη σκηνή περιλαμβάνει τη σύνθεση για την υποψήφια για βραβείο Olivier The Tragedy of Macbeth στο θέατρο Almeida του Λονδίνου σε σκηνοθεσία Yaël Farber και με πρωταγωνιστές τους Saoirse Ronan και James McArdle.

Ημερομηνίες: 6 Δεκεμβρίου 2022

Διεύθυνση: ΑΡΤΟΣ 64, Ay. Ομολογητές, 1080 Λευκωσία, Κύπρος

Τρίτη 06 Δεκεμβρίου -Ώρα 19:00

Εγκαίνια από τον Πρέσβη της Ιρλανδίας, Εξοχότατο Conor Long και στη συνέχεια προβολή της ταινίας Grief-Work (40 λεπτά)

Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου Ώρα 19:00

Ομιλία από την ακαδημαϊκό, ποιήτρια και μουσικό Δρ Μαριλένα Ζακχαίου , και στη συνέχεια προβολή της ταινίας Grief-Work (40 λεπτά)

Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου Ώρα 19:00

Ομιλία του φωτογράφου και εικαστικού Κωνσταντίνο Κωσταντίνου που θα για την δουλειά του φωτογράφου και εκδότη Μενέλαου Πίττα και στη συνέχεια προβολή της ταινίας Grief-Work (40 λεπτά)

*** ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ (ΔΩΡΕΑΝ) παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση: helenkirwan.com/grief-work-nicosia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»