Διήμερο ποίησης και λογοτεχνίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.3.2019


Στο πλαίσιο του φετινού theYard.Residency, ενός προγράμματος φιλοξενίας τεχνών του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, παρουσιάζεται στις 16 και 17 Μαρτίου 2019 ένα διήμερο λογοτεχνίας και ποίησης, στο Παλιό Ξυδάδικο.





Τις δύο αυτές μέρες, στον χώρο του Παλιού Ξυδάδικου στη Λεμεσό θα λειτουργεί ανοιχτό βιβλιοπωλείο με έργα των συμμετεχόντων ποιητών και συγγραφέων.





Τέσσερις της ποίησης





Ο Μάριος Αγαθοκλέους, η Νένα Φιλούση, ο Κυριάκος Αναγιωτός και ο Μπάμπης Αναγιωτός αναλαμβάνουν την πρώτη μέρα του διημέρου: οι τέσσερις φίλοι ποιητές πίνουν, κουβεντιάζουν, συζητούν, διαβάζουν και γράφουν.









«Οι στίχοι τους άλλοτε συναντώνται ή συνομιλούν κι άλλοτε απομακρύνονται», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. «Οι αναζητήσεις των τεσσάρων φίλων ποιητών περιστρέφονται γύρω από πέντε θεματικούς άξονες (παιδική ηλικία – μνήμη, ενηλικίωση, τόπος - ταυτότητα, ζωή – θάνατος, ποιητική) και αποδίδονται με λιτά εκφραστικά μέσα (λόγος, κίνηση, ήχος). O Τ. Ζαχαρίου ανέλαβε τη μουσική επένδυση και η Μ. Νικολαΐδου τον ήχο. Φωτισμοί: Alexander Jotovic

+ Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:30. Το ανοιχτό βιβλιοπωλείο θα λειτουργεί από τις 12:00 μέχρι τις 22:00. Κρατήσεις τηλ. 99325058. Εισιτήρια προς 5 ευρώ.

Λογοτεχνία και ποίηση επί σκηνής









Τη δεύτερη μέρα του διημέρου, θα παρουσιαστεί υπό μορφή αναλογίου το λογοτεχνικό βιβλίο «Λαίμαργα», ένα συλλογικό έργο ποίησης, πεζογραφίας και σουρεαλιστικής γραφής με τη συμμετοχή δέκα Κύπριων πεζογράφων και ποιητών (εκδόσεις Ακτίς, 2019). Στο έργο η λαιμαργία, στην κυριολεκτική και μεταφορική της έννοια παίρνει την μορφή της αρρώστιας, της καταπιεσμένης σεξουαλικής επιθυμίας, της αναγκαιότητας για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία σ΄ένα περιβάλλον απομόνωσης στη σύγχρονη κοινωνία. Οι συντελεστές της παράστασης αποδίδουν τα ετερόκλητα στοιχεία και τα συναισθήματα των ηρώων του ΛΑΙΜΑΡΓΑ δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στο έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία- Μαρία Καυκαρίδου, Δραματουργική επεξεργασία – Μαρία Καυκαρίδου, Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ, Σύλληψη ιδέας του έργου ΛΑΙΜΑΡΓΑ/ Συγγραφέας – Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ , Ηθοποιός – Φώτης Αποστολίδης, Ηθοποιός – Χριστίνα Βραχίμη, Φιλόλογος- Ελένη Ιωαννίδου, Συγγραφέας – Ρωξάνη Νικολάου, Ποιήτρια – Στέλλα Βοσκαρίδου- Οικονόμου, Φωτισμοί- Βασίλης Πετεινάρης , Σχεδιασμός Αφίσας – Μυρτώ Αριστείδου

Την ίδια μέρα θα γίνει η σκηνική παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Η Σφαγή του Αιώνα», της Αυγής Λίλλη [Θράκα, Αθήνα, 2018]. Στη δεύτερη ποιητική συλλογή της Αυγής Λίλλη περιλαμβάνονται 29 ποιήματα στα οποία ο χρόνος είναι εισβολέας, είναι εραστής, είναι ανεπιθύμητος «Η εξουδετέρωσή του γίνεται εμμονή της θνητής μας ύπαρξης και η (ανα)γέννησή μας αποτελεί μοιραία κατάληξη», αναφέρεται σχετικά. «Δύο φωνές τεμαχίζουν/συγκολλούν λέξεις και ήχους του σώματος του βιβλίου σε ένα άπαξ έργον αποδόμησης και επανασύνθεσης. Δύο φωνές αναμετρώνται και συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα καινούριο σώμα, μια καινούρια ποιητική οντότητα που γεννιέται ενώπιον του θεατή-αναγνώστη, και η οποία αψηφεί τον χρόνο, όπως εκείνος εμάς: υπάρχει αλλά δεν επαναλαμβάνεται. Η Σφάγη του Αιώνα είναι γεγονός.»









ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ποίηση: Αυγή Λίλλη
Art direction: Άννα Φωτιάδου
Performance in video: Αντρέας Τσέλεπος

+ Έναρξη στις 19:30. Το ανοιχτό βιβλιοπωλείο θα λειτουργεί από τις 12:00 μέχρι τις 22:00. Κρατήσεις 99094034 (ΛΑΙΜΑΡΓΑ) - 99556226 (Η Σφαγή του Αιώνα). Εισιτήρια προς 5 ευρώ.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη