Αφιέρωμα στον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.3.2018

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει στις 31 Μαρτίου 2018, στο θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ, δύο ξεχωριστές δράσεις για τον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Η πρώτη εκδήλωση θα είναι δυο διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του ποιητή ενώ η δεύτερη, την ίδια μέρα, μια παράσταση-αφιέρωμα από τους bijoux den kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.


Ναπολέων Λαπαθιώτης: Η ζωή και το έργο (ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ)

Δυο ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου συζητάνε για την κυπριακή καταγωγή, τη ζωή και το έργο του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πέτρος Παπαπολυβίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου) θα μιλήσει με θέμα, "Οι λαπηθιώτικες προγονικές καταβολές του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη" και ακολούθως, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Παντελής Βουτουρής (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου) θα αναπτύξει το θέμα, "Ναπολέων Λαπαθιώτης. Η λυπημένη φλόγα και η λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ."

Σύμφωνα με την έρευνα του Αναπληρωτή Καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου, «Οι διαθέσιμες μαρτυρίες για τις κυπριακές ρίζες της οικογένειας Λαπαθιώτη αναφέρονται κυρίως στον γενάρχη της οικογένειας, Χατζηηλία, θύμα των σφαγών της 9ης Ιουλίου 1821, στη ζωντανή – μέχρι τις μέρες μας – ανάμνηση της οικογένειας στη Λάπηθο και στους Λαπηθιώτες, και στην επίσκεψη του Λεωνίδα Λαπαθιώτη στον τόπο καταγωγής του, κατά το 1895-1896.»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα κάνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Πότε: 31 Μαρτίου 2018, στις 19:00-20:00

Πού: θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ

Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τομέας Προώθησης και Προβολής: Γραφείο Αποφοίτων

Λόγω περιορισμένων θέσεων η κράτηση είναι απαραίτητη μέσω της ιστοσελίδας: www.ucy.ac.cy/alumni (εκδηλώσεις). Η είσοδος στη διάλεξη είναι δωρεάν.

Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης (παρασταση)

Το πρώτο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της προηγούμενης χρονιάς και έχοντας κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Queer Theatre Awards 2017 (Αντώνης Γκρίτσης), έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και παρουσιάζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (στο πλαίσιο του προγράμματος «το σαλόνι των ξένων», το οποίο επιμελείται καλλιτεχνικά ο Παναγιώτης Λάρκου).

Πρόκειται για τη συνάντηση του καταραμένου ρομαντικού ποιητή κυπριακής καταγωγής, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, με τον μοναχικό εκπρόσωπο της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας, Γιώργο Ιωάννου. Ο ηθοποιός Αντώνης Γκρίτσης γίνεται η φωνή του επιβλητικού Ιωάννου και του μελαγχολικού Λαπαθιώτη, μεταφέροντας την υπαρξιακή μοναξιά του απόκληρου και του κοινωνικά αποκλεισμένου.

Συντελεστές της παράστασης

Σύνθεση κειμένων: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης

Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Ερμηνεύει: Αντώνης Γκρίτσης

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Φωτογραφίες παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου



Πότε: 31 Μαρτίου 2018 στις 20:30

Διάρκεια: 70 λεπτά

Πού: θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό & Απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου 8€.

Εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά: www.ucy.ac.cy/alumni (Εκδηλώσεις)

Πληροφορίες: 22894356 (ώρες γραφείου)

Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τομέας Προώθησης και Προβολής: Γραφείο Αποφοίτων

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη