Νέα Σουηδική Ακαδημία θα απονείμει εναλλακτικό νόμπελ λογοτεχνίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.10.2018

Ένα εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας σκοπεύει να δώσει η Νέα Σουηδική Ακαδημία, μετά και την ακύρωση των φετινών βραβείων Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Jean-Claude Arnault, συζύγου της Katarina Frostenson, συγγραφέα και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. 


Η απονομή της Νέας Ακασημίας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης. Οι φιναλίστ του συγκεκριμένου βραβείου είναι οι Kim Thúy, Maryse Condé και Neil Gaiman.

nompel


Η Νέα Ακαδημία αποτελεί μια ομάδα πολιτιστικών συλλόγων, προσώπων και φορέων που συναντιούνται για να δώσουν την δική τους εκδοχή για το πλέον διάσημο λογοτεχνικό βραβείο του κόσμου, ως πράξη διαμαρτυρίας για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε πέρυσι στην Ακαδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Νόμπελ ακυρώθηκε μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Jean-Claude Arnault, συζύγου της Katarina Frostenson, συγγραφέα και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Arnault κατηγορήθηκε για βιασμό, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ήταν ήδη αργά. Το σκάνδαλο οδήγησε σε κύμα παραιτήσεων στην Ακαδημία και αναβολή του φετινού βραβείου για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια.

Λογοτεχνία=Αντίσταση 

Στη θέση της Ακαδημίας, περισσότεροι από 100 Σουηδοί συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού, σχημάτισαν τη Νέα Ακαδημία, η οποία θα εκδώσει το δικό της βραβείο, ακολουθώντας το ίδιο χρονοδιάγραμμα με το παραδοσιακό βραβείο Νόμπελ. «Έχουμε ιδρύσει τη Νέα Ακαδημία για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι η λογοτεχνία και ο πολιτισμός γενικά θα πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ενσυναίσθηση και το σεβασμό, χωρίς προνόμια, υπεροψία ή σεξισμό» ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα στη δήλωσή τους οι ιδρυτές, προσθέτοντας πως «σε μια εποχή που οι ανθρώπινες αξίες τίθενται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, η λογοτεχνία είναι ένα πεδίο σημαντικής αντίστασης στην κουλτούρα της σιωπής και της καταπίεσης. Η Νέα Ακαδημία θεωρεί ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό ώστε το σπουδαιότερο βραβείο λογοτεχνίας στον κόσμο θα πρέπει να απονεμηθεί και μέσα στο 2018»,  ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Η Νέα Ακαδημία αναζητεί έναν συγγραφέα από όλον τον κόσμο  που να έχει εκδώσει δυο τουλάχιστον βιβλία (το ένα τα τελευταία δέκα χρόνια) και να λέει την ιστορία των ανθρώπων στον κόσμο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό βραβείο Νόμπελ, το σκεπτικό του οποίου ήταν να τιμήσει έναν συγγραφέα που έχει γράψει το πλέον εξαιρετικό του έργο προς μια ιδανική κατεύθυνση.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν η αρθρογράφος Ανν Πόλσον, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ Λίσμπεθ Λάρσον και η βιβλιοθηκονόμος Γκουνίλα Σαντίν.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα που ανακοινώνεται παραδοσιακά το Νόμπελ.  Στις 11 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο νικητής του Νόμπελ θα παρουσιαστεί σε επίσημη τελετή, η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί.

Πηγή: elniplex.com, .elculture.gr





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»