Παρουσίαση βιβλίου: «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.12.2019

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου» του Χρίστου Χατζήπαπα επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη και παρουσιάζεται στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2020.


Πρόκειται, όπως σημειώνει ο συγγραφέας και κριτικός Αιμίλιος Σολωμού, για «ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της Κυπριακής Λογοτεχνίας», το οποίο όταν κυκλοφόρησε έτυχε τιμητικής διάκρισης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Μέσα σε κλίμα μαγικού ρεαλισμού, όπου το τραγικό διαδέχεται το ευτράπελο και σαρκαστικό, αποτυπώνεται στο εν λόγω έργο η αποκρουστική τρέλα της προδοσίας με όλα τα επακόλουθά της. Η Κερύνεια, ο πόνος και ο έρωτας στήνουν το λογοτεχνικό του τρίγωνο.

Αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα για το μυθιστόρημα:

«Σε κλίμα μαγικού ρεαλισμού, απεικονίζεται η τοιχογραφία μιας εποχής και καταγράφονται τα αίτια και αιτιατά ενός τρελού ορυμαγδού που σημάδεψε ανεξίτηλα το νησί. Αιτία, ένα εγχώριο κουτόχορτο τρέλας και τυφλότητας. Συνεπαίρνει ανθρώπους, πολιτικούς, αυτόκλητους οπλαρχηγούς. Μεγαλοπαπάδες τελούν με ευλάβεια την εξόδιο ακολουθία σκύλων ράτσας, αριστοκρατικής καταγωγής, ακολουθούμενης από κηδείες ανθρώπων. Παράλληλα, η αριστοτεχνικά στημένη προδοσία χούντας και εισβολέων παίζει ταμπούρλο ακόμη και στο πεδίο της μάχης, όπου τα δήθεν στρατιωτάκια θερίζονται σαν στάχυα στις πλαγιές του Πενταδάκτυλου. Κείτονται εκεί, άταφα ακόμη. Έτσι πήγε η Αϊσέ διακοπές και καμαρώνει… Η Νιόβη ξυπνά τον νεκρό φίλο του γιου της για να μάθει για την τύχη του. Ο Πέτρος που, σύμφωνα με στίχο του ποιητή αδερφού του, κάπνισε πρώτη φορά καπνό από όλμο, δραπετεύει από το νοσοκομείο, εποχούμενος τα δεκανίκια του, ψάχνοντας εις μάτην χαμένους φίλους σε παλιά σοκάκια και λαβυρίνθους ονείρων. Ο έρωτας, όμως, σωτήριο ένζυμο πάντα, κυκλοφορεί υποδόρια της ζωής. Από το λιμανάκι της Κερύνειας στη «Νήσο των Εχιδνών» με τα κρινάκια του Αυγούστου στην άμμο, στο ανώγειο δωματιάκι της οδού Ανεξαρτησίας, στο πάρκο του καυτού καλοκαιριού με σιντριβάνια πόθου και μιας άτακτης φυγής… Και τέλος, πίσω στο νοσοκομείο, για να ανακάμψει από την πιο βίαιη ήττα του, τον βιασμό… Έρως ανίκατε μάχαν!»

Ο Αιμίλιος Σολωμού θα είναι ένας από τους ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου: «Η δική μου ανάγνωση βρίσκει πως το βιβλίο κινείται σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στα φανερά, με κρυπτικούς συμβολισμούς. Το δε χιούμορ και η σάτιρα λειτουργούν απολυτρωτικά για τον κεντρικό θεματικό άξονα και ταυτόχρονα αποτελούν τα ισχυρότερα μέσα κριτικής απέναντι στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος σε σημείωμά του.

Η παρουσίαση

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και οι εκδόσεις Γκοβόστη παρουσιάζουν «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου» σε εκδήλωση στις 16 Ιανουαρίου 2020 στη Λευκωσία.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΕΛΚ, Ιωσήφ Ιωσηφίδης και ο Τάκης Χατζηδημητρίου. Εισηγήσεις θα κάνουν ο Αιμίλιος Σολωμού, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας και ο Αντώνης Πετρίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κείμενα στην εκδήλωση θα διαβάσει ο ηθοποιός και συγγραφέας Αντρέας Νικολαΐδης.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του συγγραφέα και δεξίωση.

+ Παρουσίαση στις 16 Ιανουαρίου 2020 στις 19:30 στην αίθουσα Αρχείου ΡΙΚ. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη