Έκθεση για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στις ΗΠΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.2.2020

«Βασικά, η λογοτεχνία δεν είναι άλλο παρά ξυλουργική» είχε πει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο δημιουργός του μυθιστορήματος «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» σε κάποιον που του έπαιρνε συνέντευξη.


Τα αρχεία του είναι η απόδειξη: σημείωνε με κόκκινο στυλό πάνω στα δακτυλογραφημένα κείμενά του, έκοβε λωρίδες χαρτί και κάλυπτε με αυτές φράσεις που δεν ήθελε πλέον και τις αντικαθιστούσε με άλλες.

Μέχρι τις 19 Ιουλίου, ο κόσμος μπορεί να δει από κοντά πώς εργαζόταν ο διάσημος, οικουμενικός συγγραφέας, στην έκθεση με τίτλο Gabriel Garcia Marquez: The Making of a Global Writer η οποία φιλοξενείται στο Harry Ransom Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, στις ΗΠΑ.

Μέσα από πρωτότυπα έργα και φωτογραφίες, η δίγλωσση έκθεση αφηγείται την ιστορία της ζωής του Μάρκες, από τότε που ήταν ένα ντροπαλό αγόρι στην Κολομβία έως ότου έγινε αστέρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από το Harry Ransom Center, το οποίο απέκτησε τα προσωπικά αρχεία του Μάρκες μετά τον θάνατό του, το 2014. Το κέντρο άνοιξε το αρχείο το 2015 και ψηφιοποίησε χιλιάδες υλικά, το 2017. «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση της δουλειάς που έκανε ο Μάρκες στο διάστημα της ζωής του, κάνοντας χρήση των προσωπικών του αρχείων. Κατά συνέπεια, υπάρχουν πράγματα τα οποία οι μελετητές του Γκαρσία Μάρκες δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν» τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης Αλβαρο Σαντάνα-Ακούνια, του οποίου το βιβλίο Ascent to Glory: How One Hundred Years of Solitude Was Written and Became a Global Classic θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

O Μάρκες χρειάστηκε σχεδόν μια 20ετία μέχρι να καταφέρει να γίνει συγγραφέας λογοτεχνίας χωρίς ανάγκη για άλλη απασχόληση. Δούλεψε ως δημοσιογράφος και εξέδωσε βιβλία και συλλογές διηγημάτων σε μικρούς εκδοτικούς οίκους, αλλά παρέμενε γνωστός μόνον στους λογοτεχνικούς κύκλους.

Όλα αυτά άλλαξαν το 1967 με την κυκλοφορία του εμβληματικού έργου του, «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», που τον εκτόξευσε στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα (και στη συνέχεια τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982).

ggm3


Στην έκθεση παρουσιάζονται περί τα 300 αντικείμενα: Από τη γραφομηχανή του και χειρόγραφά του έως μια συσκευή τηλεφώνου στην οποία ο επισκέπτης, καλώντας έναν αριθμό, μπορεί να ακούσει τον Μάρκες να διαβάζει στα Ισπανικά το πρώτο κεφάλαιο του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά».

Επιπλέον, στην έκθεση περιλαμβάνονται πρωτότυπες σελίδες και φωτογραφίες συγγραφέων που επηρέασαν την πένα του, όπως του Τζέιμς Τζόις, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Ουίλιαμ Φόκνερ, αλλά και η αλληλογραφία του με πολιτικούς ηγέτες όπως ο Φιντέλ Κάστρο.

Η έκθεση Gabriel Garcia Marquez: The Making of a Global Writer εξερευνά όχι μόνο τη ζωή του συγγραφέα Μάρκες, αλλά και τη ζωή του ως δημοσιογράφου, σεναριογράφου και ως ενός λογοτέχνη που επηρέαζε πολιτικούς ηγέτες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη