«Το καπλάνι της βιτρίνας»: Ανάγνωση σε δέκα επεισόδια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.4.2020

Ένα κλασικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά, «Το καπλάνι της βιτρίνας», της Άλκης Ζέη, παίρνει σειρά στις «Αναγνώσεις», μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).


Από τις 28 Απριλίου και για δέκα συνολικά επεισόδια, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη.

Την ανάγνωση θα συνοδεύουν πρωτότυπα ζωγραφικά έργα του δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης αλλά και πρωτότυπη μουσική από τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο.

Η Άλκη Ζέη

Είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 97 ετών, προκαλώντας πάνδημη συγκίνηση, αλλά η λογοτεχνική παρακαταθήκη της θα συνεχίσει να γαλουχεί πολλές γενιές αναγνωστών. Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα, όμως, διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Ενταγμένη από νεαρή ηλικία στην αριστερά, υφαίνει στη διήγησή της τις προσωπικές της εμπειρίες με ιστορικά γεγονότα. Με χιούμορ, καθαρή γραφή και διεισδυτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα, τα έργα της έχουν αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο αναγνωστικό κοινό.


anagnoseis_kaplani_insta_03
Εργο του Αλέκου Λεβίδη, από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους, που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή την σειρά.


Το πρώτο της μυθιστόρημα

«Το καπλάνι της βιτρίνας» γράφτηκε το 1963 στη Μόσχα και είναι εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Θεωρείται, δε, σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά αλλά και ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, καθώς μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες και βραβεύτηκε πολλές φορές. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι οι δύο αδελφές – πρωταγωνίστριες του βιβλίου, που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου την ταραγμένη περίοδο του 1936.

Η ηχογραφημένη ανάγνωση

Στην ηχογράφηση του μυθιστορήματος, η Όλια Λαζαρίδου ζωντανεύει τους ήρωες της Άλκης Ζέη με χιούμορ, ζεστασιά και γλυκύτητα.

+ Η ανάγνωση του Καπλανιού ξεκινά την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18:00 στο https://www.snfcc.org/ και ξανά στις 29, 30 Απριλίου και 5, 6, 7, 12, 13, 14, 19 Μαΐου την ίδια ώρα.

Η σειρά «Αναγνώσεις» θα συνεχιστεί με τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη