ΒΙΒΛΙΟΚριτική|"Τρεις σκάλες ιστορία" του Σταύρου Χριστοδούλου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.1.2021

Γράφει ο Τάκης Χατζηγεωργίου


Το βιβλίο αυτό με εμπότισε με το αναγκαίο υπόστρωμα λύπης . Εννοώ την ανάγκη , την υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία μας να έχουμε συνεχώς και αδιάλειπτα μέσα μας αυτό το αίσθημα της αθεράπευτης πληγής . Μιας πληγής που όσο κι αν περάσουν τα έτη , οι δεκαετίες , όσο και άν δέσει απο το χρόνο , πάντα γνωρίζουμε πως είναι εκεί και πως με το πρώτο άγγιγμα , με το πρώτο φως της μέρας αναγνωρίζουμε ξανά την παρουσία του. Στο σώμα και στην ψυχή μας. Στο σώμα και στην ψυχή αυτού που ονομάζομαι Πατρίδα. Και εγώ που διατείνομαι συχνά πως Πατρίδα κάθε σκεπτόμενου Ανθρώπου πρέπει να ειναι το Μέλλον, το  Μελλον ως χώρος  γεωγραφικός , σκέφτομαι ταυτόχρονα πως το μέλλον ποτέ δεν είναι ανεξάρτητο από το παρελθόν. Στο βιβλιο ´´τρεις σκάλες ιστορία ´´ του Σταύρου Χριστοδούλου , καταγράφεται επακριβώς αυτό που λέω. Πιο σωστά εγγράφεται αυτό ακριβώς που κάθε Κύπριος νιώθει στο πετσί του.


Δεν είμαι ειδικός στην ανάλυση βιβλίων, ούτε ανήκω σε εκείνους που μπορούν να γράψουν μια θεμελιωμένη κριτικη. Δικός μου στόχος είναι να πώ , πόσο αξίζει να διεξέλθει κανείς αυτό το έργο . Έργο ενός Κύπριου δημιουργού με δυνατότητες στη γραφή τέτοιες που τον καθιστούν ένα από τους λίγους μαστόρους του λόγου.


Οι τρεις σκάλες ιστορία είναι μια καταγραφή των βασάνων μιας νέας γυναίκας του τόπου μας, μέσα από τα οποία περνά σχεδόν όλος ο πόνος της Κυπρου όπως μας σημάδεψε όλους από το 1974 ως σήμερα .


Δεν θέλω απλώς να διαβάσετε αυτό το έργο. Θέλω να το διαβάσουν οι νέοι της Κύπρου. Θέλω να το διαβάσουν τα παιδιά μας. Θέλω αυτή η λύπη στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή να αποτελεί συνεχές εφαλτήριο, συνεχές αγγελτήριο των υποχρεώσεων μας απέναντι στο Μέλλον και στο παρελθον μας .


Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του βιασμού μιας δεκαοκτάχρονης απο ενα Τούρκο στρατιώτη το καλοκαίρι του 1974.


Δεν είναι όμως ακριβώς αυτό. Ειναι η ανάγκη όπως η μνήμη αγγίζει και θωπεύει αν μπορώ να το πω έτσι όλα τα κακά που μας βρήκαν .


Προσωπικά ευχαριστώ τον Σταύρο Χριστοδούλου γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να αγγίξω ξανά και με νέο τρόπο , με νέα ματιά  ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.


cache_1000x3000_Analog_medium_1060954_687438_13112020_3745127987796000-stavros-book

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη