Μπορίς Παστερνάκ: Η Google τιμά με doodle τον νομπελίστα συγγραφέα του «Δρ. Ζιβάγκο»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.2.2021

Αφιερωμένο στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Μπορίς Παστερνάκ είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 131 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα του «Δρ. Ζιβάγκο».


Ο Μπορίς Λεονίντοβις Παστερνάκ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1890 στη Μόσχα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονες καλλιτεχνικές επιρροές. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης και καθηγητής Καλών Τεχνών και η μητέρα του πιανίστρια. Ο ίδιος πειραματίστηκε με το σχέδιο και τη σύνθεση μουσικής, αλλά τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία.

Αρχικά κέρδισε την αναγνώριση με το βιβλίο «Αδελφή μου η ζωή», το 1922, μια συλλογή ποιημάτων. Όσο μεγάλωνε το έργο του το ίδιο συνέβαινε και με τη φήμη του και έγινε τόσο δημοφιλής που συχνά το κοινό τον διέκοπτε κατά την ανάγνωση ποιημάτων, για να συμπληρώσει τους στίχους του, σημειώνει η Google για τον Μπορίς Παστερνάκ.

Το βιβλίο αυτό έγινε παγκόσμιο best seller και χάρισε στον Παστερνάκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958, για «το σημαντικό επίτευγμά του τόσο στη σύγχρονη λυρική ποίηση όσο και στον τομέα της μεγάλης ρωσικής επικής παράδοσης».

Ο Παστερνάκ αρχικά αποδέχθηκε το βραβείο, αλλά στη συνέχεια, λόγω πιέσεων από τις σοβιετικής αρχές, αποποιήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη