Απεβίωσε ο ποιητής Γιώργος Μοράρης, συλλυπητήρια από τον Δήμο Λεμεσού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.10.2022
Απεβίωσε στην Αθήνα ο ποιητής Γιώργος Μοράρης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λεμεσού, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλεια.  

Ο ποιητής Γιώργος Μοράρης γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Οκτώβριο του 1946. Φοίτησε στο Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στην Κύπρο και την Αθήνα ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Ποιήματα και δοκίμιά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Ο Γιώργος Μοράρης έδειξε από μικρή ηλικία ότι τον ενδιέφερε η λογοτεχνία και γενικά ο Πολιτισμός στις διάφορες του εκδοχές. Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1966 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα» σε ηλικία 19 ετών. Δημοσίευε τακτικά ποιήματά του στον Τύπο της Κύπρου, που πρόθυμα φιλοξενούσαν ποιήματά του. Μάλιστα η εφημερίδα Τελευταία Ώρα της Κύπρου, έκανε το εξής σχόλιο για τα πρώτα του ποιήματα: «… τον στίχο του τον χαρακτηρίζει η μουσικότητα, το πάθος και ο παραδερμός στην ηδονή… δεν ήρθε όμως ακόμα αντιμέτωπος με τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και της τέχνης».

Όμως στην πρώτη του, ουσιαστικά ποιητική συλλογή με τίτλο Συναναστροφές της σιωπής, την οποία εξέδωσε το 1991 στις Εκδόσεις Καστανιώτη βρήκε τη φωνή του για να μας δώσει στη συνέχεια ποίηση υψηλών προδιαγραφών. Ακολούθησαν τα Άνθη ράμνου το 1999, για τα οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου. Για τα ποιήματα της συλλογής αυτής ενδιαφέρθηκε η Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. και κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση με τίτλο Σύνορα (Borders).

Το 2008 εκδίδει την τρίτη ποιητική του συλλογή, με τίτλο Ροσμαρίνος, έργο για το οποίο έτυχε διπλής τιμής και αναγνώρισης, αφού βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και παράλληλα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Ο Γιώργος Μοράρης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου για το βιβλίο του «Μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού λόγου. Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης (1849-1917)», Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2016).

Στην ποιητική συλλογή Το ποίημα-πορτρέτο περιλαμβάνεται η «Νιόβη '74», που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοφανής λογοκρισία στις 7 Μαρτίου 2013, επειδή κάνει αναφορά στην τουρκική εισβολή, το '74, στην Κύπρο. Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή με 68 ποιήματα εκ των οποίων τα 24 αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο: «Κυπριακή Ελεγεία και άλλα ποιήματα».

Προστίθεται ότι ο Γιώργος Μοράρης τιμήθηκε από τον Δήμο Λεμεσού στις 15 Οκτωβρίου 2018. Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού Δήμο Λεμεσού όπου ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ για τον ποιητή και το έργο του μίλησαν οι Γιώργος Γιωργής, Νάτια Αναξαγόρου και Μίμης Σοφοκλέους.

Ο Δήμος Λεμεσού θα τιμήσει μεταθανατίως τον ποιητή σε ειδική εκδήλωση για την οποία λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Παράλληλα, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του ποιητή.

(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»