"Γλώσσα απ’ άλλους τόπους" στο Παλιό Ξυδάδικο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.10.2022
Το Βιβλιοτρόπιο ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Τοπογραφίες»

Το Βιβλιοτρόπιο ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Τοπογραφίες», προσκαλώντας τους συγγραφείς Σωτήρη Δημητρίου και Αντώνη Γεωργίου μαζί με την ακαδημαϊκό Δήμητρα Δημητρίου σε μια συζήτηση με θέμα τη σχέση γλώσσας και τόπου και τις πολλαπλές μορφές αλληλεπίδρασής τους μέσα στη λογοτεχνία. Η εκδήλωση θα τελεστεί την Τετάρτη, στις 9 Νοεμβρίου η ώρα 19:30 στο Ξυδάδικο, Λεμεσός.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

4352402980230003 511

Σωτήρης Δημητρίου

Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας το 1955 και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδας Τα Νέα (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω (η τελευταία το 2002 για το βιβλίο του Η βραδυπορία του καλού), μία φορά με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ το μυθιστόρημά τουΝ’ ακούω καλά τ’ όνομά σου ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Το βιβλίο του Ουρανός απ’ άλλους τόπους κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, στο θέατρο.

4352404251813739 512

Αντώνης Γεωργίου

Σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Πανσέληνος παρά μία (Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2006, ποιήματα), Γλυκιά Bloody Life (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2006, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Κύπρος), Ένα αλπούμ ιστορίες, (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2014, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, Κύπρος, Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης) και Σαν πεταλούδα είμαι (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2019, ποιήματα). Φέτος κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Το Ροδακιό η συλλογή διηγημάτων Η ανάσα των δίπλα.

Κατά την περίοδο 2007-2021 οχτώ έργα του ανέβηκαν στο θέατρο. Βραβεύτηκε από τον Θ.Ο.Κ. ως δημιουργός της χρονιάς για το έτος 2021.

Το Ένα αλπούμ ιστορίες έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε 8 χώρες μέχρι σήμερα, ενώ διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο. Θεατρικά του έργα μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Ουκρανία.

4352405166347955 513

Δήμητρα Δημητρίου

Η Δήμητρα Δημητρίου είναι αριστούχος διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Εργάζεται ως Λειτουργός Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 2013 διδάσκει σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου (Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου· Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου· Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου· Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Είναι επίσης Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (CCEIA) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της Συγκριτικής Φιλολογίας, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Μυθοκριτικής, της Φεμινιστικής και Μεταμοντέρνας Θεωρίας και της Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ