Οι τελευταίες εκδόσεις του Εκδοτικού Οίκου Εν Τύποις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.12.2022
Μια σειρά από τις τελευταίες εκδόσεις του Εκδοτικού Οίκου Εν Τύποις.

Ιστορία και Λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959

Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των:

Ευάνθη Χατζηβασιλείου

Rob Holland

Κώστα Χατζηαντωνίου

Στέφανου Κωνσταντινίδη

Κυριάκου Ιακωβίδη

Ελένης Θεοχάρους

Μαρίνου Πουργούρη

Αλέξανδρου Δ. Μπαζούκη

Σάββα Παύλου

Μιχάλη Σταυρή Χαράλαμπου Αλεξάνδρου Άννας Σταφιδά

Ανδρέα Κάρυου

Γιώργου Γεωργή

Παντελή Βουτουρή

Τα περισσότερα από τα κείμενα του τόμου παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Ιστορία και Λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959 που διοργανώθηκε από το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Νοέμβριο του 2015, στη Λευκωσία.

Η τιμή πώλησης είναι 15.75 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Εν Τύποις στην Ονασαγόρου 18Δ, Παλιά Λευκωσία και γωνία Χιλής 26 και Λάμπρου Πορφύρα, Παλλουριώτισσα (πίσω από γυμνάσιο Παλλουριώτισσας) και από όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

4408777654018341 3332212

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Είναι πολλά τα «στραβά» που μας ενοχλούν σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι η υπερβολική ζέστη, το υπερβολικό κρύο, οι διάφορες φυσικές καταστροφές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες κ.λπ. Είναι οι αρρώστιες, οι πόλεμοι, η εκμετάλλευση, η αδικία και σίγουρα πάρα πολλά άλλα. Για τον καθένα από μας είναι ίσως και κάτι διαφορετικό. Ο Νικόλας είχε τα δικά του «στραβά» που τον ενοχλούσαν και τον έκαναν να δυσανασχετεί. Όμως με αυτό που του έτυχε, είχε τη μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τα πράγματα. Θα μπορούσε άραγε να κάνει τα πράγματα καλύτερα;

Μόνο ο χρόνος θα του έδινε την απάντηση.

Ο Δήμος Πολυκάρπου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Σεπτεμβρίου του 1958. Σε συνθήκες δύσκολες για το νεοσύστατο κράτος της Κύπρου (διακοινοτικές ταραχές-συγκρούσεις) έφτασε στην εφηβεία, όπου στα 16 του χρόνια το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή σημάδεψαν με μαύρο μελάνι την ψυχή του, όπως όλων, φυσικά, των κατοίκων της ειρηνικής μικρής Κύπρου.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία και λόγω της διαλυμένης από την εισβολή οικονομίας της χώρας, βρέθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του στη Σαουδική αραβία, καθώς και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες, για εργασία.

Επιστρέφοντας στην κύπρο ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγος, ξενοδοχοϋπάλληλος, ασφαλιστής και άλλα πολλά.

Σήμερα για το μεροκάματο εργάζεται ως οδηγός ταξί και διαμένει με τη σύζυγό του (εκτοπισμένη από την κατεχόμενη Άσσια) και τους δύο γιους τους στην Έγκωμη Λευκωσίας. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Δήμου Πολυκάρπου που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Εν Τύποις. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Τρία λεπτά με τον Θεό κυκλοφόρησε το 2021 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η τιμή πώλησης είναι 15.75 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Εν Τύποις στην Ονασαγόρου 18Δ, Παλιά Λευκωσία και γωνία Χιλής 26 και Λάμπρου Πορφύρα, Παλλουριώτισσα (πίσω από γυμνάσιο Παλλουριώτισσας) και από όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

4408779563313479 22212212

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ

Η έκδοση πραγματεύεται μεταξύ άλλων τις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της ελπίδας, της υπομονής, της δικαιοσύνης, της ζωής και του θανάτου, της αγάπης, της ευγένειας και της ανθρωπιάς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η φιλόλογος Γεωργία Παύλου γεννήθηκε το 1969 στη Λευκωσία. Κατάγεται από τον Πολύστυπο. Είναι κόρη του αγνοούμενου Παναγιώτη Παύλου Χατζηπαναγιώτου,

ο οποίος πέθανε, πολεμώντας ηρωικά για την πατρίδα του, το 1974 και ταυτοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Αποφοίτησε από το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε (Master of Education) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις Ελληνικές Σπουδές - Ιστορία. Από το 1997 εργάζεται ως Φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

Έγραψε το βιβλίο «Άγγιγμα Ψυχής - Όταν τα λόγια χάνουν τη σημασία τους»,

το οποίο αναφέρεται στους αγνοούμενούς μας και εκδόθηκε από το Τυπογραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοσίευσε, επίσης, άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η τιμή πώλησης είναι 15.75 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Εν Τύποις στην Ονασαγόρου 18Δ, Παλιά Λευκωσία και γωνία Χιλής 26 και Λάμπρου Πορφύρα, Παλλουριώτισσα (πίσω από γυμνάσιο Παλλουριώτισσας) και από όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

4408781275029233 222112

ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τρεις λάτρεις της Κυπριακής φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι Γιάννης Κυπρή, Κώστας Οικονομίδης και †Χρήστος Δημητρακόπουλος, όργωσαν κυριολεκτικά το νησί μας από άκρη σε άκρη, ανατρέχοντας σε ιστορικές και άλλες πηγές, με τη βοήθεια κατοίκων της κάθε περιοχής και άλλων συνεργατών εκεί που χρειαζόταν, καταγράφοντας 650 νερόμυλους που λειτουργούσαν κατά καιρούς στην Κύπρο.

Μια συλλογική εργασία η οποία κράτησε αθροιστικά 30 χρόνια, μέσα από την οποία αναδεικνύεται μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες πάλευαν με τα στοιχεία της φύσης, για να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη δύναμη του νερού, κατά τόπους και καιρούς άφθονο, σε αρκετές όμως περιπτώσεις λιγοστό και εποχιακό, για να αλέσουν το αλεύρι τους για τον άρτο τον επιούσιο.

Οι τρεις ερευνητές παραδίδουν στο κοινό αυτό τους το πόνημα, με την ελπίδα ότι, πέραν από τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχει για τον κάθε είδους αναγνώστη και ερευνητή, θα ευαισθητοποιήσει το κοινό για προστασία και ανάδειξη αυτών των μνημείων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η τιμή πώλησης είναι 84 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Εν Τύποις στην Ονασαγόρου 18Δ, Παλιά Λευκωσία και γωνία Χιλής 26 και Λάμπρου Πορφύρα, Παλλουριώτισσα (πίσω από γυμνάσιο Παλλουριώτισσας) και από όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

4408783505168802 445112

ΚΙ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Το βιβλίο Κι οι Σκιές Χορεύουν στον Τοίχο είναι ένα έργο ζωής, μια που πήρε πολλά χρόνια να γραφτεί και να φτάσει στην τελική του μορφή.

Η αφήγηση γίνεται μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού που μεγαλώνει και συνεχίζει την αφήγηση του στην περίοδο της εφηβείας.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής, πολύ δυναμικής και εντυπωσιακής γυναίκας, η οποία είναι μοναδική από κάθε άποψη, αφού επιλέγει να ζήσει με τους δικούς της κανόνες τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική της ζωή. Παλεύει να κάνει το όραμα της πραγματικότητα και καταφέρνει σύντομα να γίνει μια πετυχημένη σχεδιάστρια μόδας και αξιοζήλευτη επιχειρηματίας, στo πλαίσιo μιας πατριαρχικής κοινωνίας που είναι άκαμπτη και σκληρή, κυρίως σε ότι αφορά στα θέλω των γυναικών, των οποίων ο ρόλος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, όταν η Κύπρος αποκτά πια την ανεξαρτησία της από την αγγλική κατοχή.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το βιβλίο μιλάει για τη σχέση αυτής της τόσο διαφορετικής μητέρας με τα μικρά παιδιά της, τα οποία την αγαπούν και την θαυμάζουν απεριόριστα, μα την ίδια στιγμή την νιώθουν αρκετά απομακρυσμένη, αφού αφήνονται να διαχειριστούν το στίγμα του διαζυγίου των γονιών τους και τη συχνή απουσία της, φυσική και συναισθηματική, χωρίς τη δική της στήριξη.

Το βιβλίο μιλάει ακόμα για τον πολύ στενό δεσμό μεταξύ των διδύμων παιδιών της, ο οποίος λειτουργεί τελικά σαν το πιο τρυφερό και δυνατό στήριγμα τους, αφού αυτός ο δεσμός είναι που θα τους δώσει την ανθεκτικότητα να διαχειριστούν την γεμάτη προκλήσεις ζωή τους και την αρκετά δύσκολη μητέρα τους.

Όμως, όπως συχνά γίνεται στη λογοτεχνία, η φαντασία ενός συγγραφέα κάποια στιγμή αποκτάει φτερά και πετάει μόνη της μακριά. Γι’ αυτό και είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν οι αναμνήσεις του παιδιού αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την πραγματικότητα που έζησε, ή αν από ένα σημείο και πέρα, η φαντασία του χόρεψε μαζί τους και δημιούργησε μια άλλη, διαφορετική πραγματικότητα.

Η τιμή πώλησης είναι 21 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων Εν Τύποις στην Ονασαγόρου 18Δ, Παλιά Λευκωσία και γωνία Χιλής 26 και Λάμπρου Πορφύρα, Παλλουριώτισσα (πίσω από γυμνάσιο Παλλουριώτισσας) και από όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

H Μαργαρίτα γεννήθηκε κάποιο Φθινόπωρο στο Λονδίνο, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Στη συνέχεια η οικογένεια επαναπατρίστηκε στην όμορφη Αμμόχωστο κι εκεί μεγάλωσε, μέχρι την αρχή της εφηβείας της δίπλα στη θάλασσα, για να επιστρέψει στο Λονδίνο για το Λύκειο και τις σπουδές της.

Σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και αμέσως μετά έκανε το Μεταπτυχιακό της στα παιδαγωγικά και τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στο Πολυτεχνείο του Sheffield, έχοντας αποφασίσει πια ότι θέλει να εργαστεί με παιδιά όλων των ηλικιών.

Σε ώριμη πια ηλικία, και ζώντας τώρα στην Αθήνα όπου διδάσκει Κοινωνιολογία και Αγγλικά, αποφασίζει να πάει πίσω στο πανεπιστήμιο για να κάνει το Master της στην Εγκληματολογία, με κύριο άξονα την παραβατικότητα των ανηλίκων. Τα παιδιά κι η ψυχολογία τους παραμένει πάντα το κύριο ενδιαφέρον της. ¬

Στο μεταξύ, χάρη στον γιο της, ο οποίος λατρεύει όλα τα παραμύθια που του λέει η μαμά του, ακόμα και εκείνα που φτιάχνει εκείνη τη στιγμή, αλλά και χάρη στα παιδιά που διδάσκει, επιβεβαιώνει τη μαγεία των παραμυθιών... που αναμφίβολα πάντα μάγευαν και την ίδια.

Έτσι λοιπόν γεννιέται ένα μεγάλο όνειρο: να γράψει παραμυθάκια.

Παραμυθάκια με μια όμορφη ιστορία και μια ακόμα πιο όμορφη εικονογράφηση, που να ταξιδεύουν τα παιδιά αλλού. Αλλά για πολλά χρόνια το όνειρο μένει κάπου κρυμμένο, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τα όνειρα, μέχρι που η Μαργαρίτα επιστρέφει στην Κύπρο και εντάσσει το παραμύθι σαν σημαντικό εργαλείο στη διδασκαλία των Αγγλικών. Οπότε, έρχεται κι η στιγμή να βγει το όνειρο από την αφάνεια και να γίνει πραγματικότητα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιστορία «Ο δράκος ο δικός σου» που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, να προβληματιστούν για το μεγάλο θέμα του θυμού και της συγχώρεσης και να μπορούν να βρίσκουν τη γαλήνη μέσα τους. Το βιβλίο αγαπήθηκε τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.

Κι οι σκιές χορεύουν στον τοίχο είναι το δεύτερό της βιβλίο εμπνευσμένο από προσωπικά της βιώματα, χωρίς να απουσιάζουν και στοιχεία μυθοπλασίας.

4408785428659073 44225112

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ