Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής για το έτος 2022

Δημοσιεύθηκε 30.1.2023

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) για το έτος 2022, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Όμιλος. Στην τελετή, η οποία διεξήχθη στις 27 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα «Ανδρέας Πατσαλίδης» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένη) στη Λευκωσία, παρέστη ο Υφυπουργός Πολιτισμού, δρ Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε τα βραβεία στους τιμώμενους συγγραφείς.

Σημειώνεται ότι η Τελετή Απονομής Βραβείων άρχισε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Έφορος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ο δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Πρόεδρος του ΟΛΚ, και ο δρ Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής κατά τα πρώτα τρία έτη της λειτουργίας του και ανέφερε ότι ο ΟΛΚ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς την Κύπρου. Στη συνέχεια, αφού συνεχάρη όλους τους βραβευμένους συγγραφείς, διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Υφυπουργείου του για συνέχιση της στήριξης των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Ο δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο έργο του ΟΛΚ και τόνισε τη σταθερή προσήλωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου για στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας. Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΛΚ, δρ Λεωνίδας Γαλάζης, αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού για το γεγονός ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες είναι ο κύριος και σημαντικότερος χορηγός του ΟΛΚ, ανέφερε ότι ο Όμιλος επιδιώκει την προβολή των διαγωνισμών που διοργανώνει και τη διεύρυνσή τους με έναν νέο διαγωνισμό, στον οποίο θα λαμβάνουν μέρος μαθητές/-τριες Μέσης Εκπαίδευσης.

Ακολούθησε Μουσική Εισαγωγή από τη Θεοδώρα Θεοδώρου-Κωνσταντίνου και τη Μαρία Κάσινου. Έπειτα, το πρόγραμμα περιλάμβανε ανάγνωση των σκεπτικών βράβευσης, απονομή των βραβείων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και τον πρόεδρο του ΟΛΚ και αφιέρωμα στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο [(Βραβείο Συνολικής Προσφοράς “Βασίλης Μιχαηλίδης” (2022)].

Για το έργο του Δ. Δασκαλόπουλου μίλησαν ο Γιώργος Γεωργής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και η Στέλλα Αλεξίου, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα το πολυσχιδές έργο του Δ. Δασκαλόπουλου στους τομείς της νεοελληνικής φιλολογίας και ειδικότερα στον τομέα της βιβλιογράφησης του έργου μειζόνων Νεοελλήνων συγγραφέων. Από την άλλη, αναφέρθηκαν στο αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για τα κυπριακά γράμματα, όπως αυτό αποτυπώνεται στο εκτεταμένο συγγραφικό του έργο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με αντιφωνήσεις από τους/τις βραβευμένους/-ες συγγραφείς.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία: Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022): στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στη νεοελληνική φιλολογία και στα κυπριακά γράμματα. Έπαινος Μυθιστορήματος: στον Άντυ Παπαδημητρίου για το βιβλίο του Η διατριβή. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη: στον Παναγιώτη Πέτσα για την ποιητική του συλλογή Στον κύκλο του Οδυσσέα. Βραβείο Ποίησης: στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου για το ποίημά της «Άπιαστοι Έρωτες». Βραβείο Διηγήματος: στην Κωνσταντία Κατσαρή για το διήγημά της «Η διαίρεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»