ΑγλανJazz 2018 στα τέλη Ιουνίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.5.2018

Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ ΑγλανJazz, του ετήσιου θεσμού του Δήμου Αγλαντζιάς που τιμά τη τζαζ μουσική.


Το φετινό ΑγλανJazz θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 26 Ιουνίου:

  • 20:45 Κύπρος: Glafkos Kontemeniotis Quartet: Ο Κύπριος πιανίστας εδρεύει στη «Μέκκα» της τζαζ, τη Νέα Υόρκη. Για πάνω από τριάντα χρόνια έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε ποικίλους χώρους όπως το Blue Note, το τζαζ κλαμπ Kitano και Birdland στη Νέα Υόρκη, στο Alice Tully και το θέατρο Schomburg, σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το Yale και Princeton, καθώς και το θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα. Το έργο του χαρακτηρίζεται ως «ξεκάθαρα προσωπικό», ένας ήχος που ενσωματώνει στοιχεία και ηχώ από διάφορες μουσικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Ο πιανίστας συνδυάζει τζαζ, παραδοσιακή και κλασική μουσική. Όχι τυχαία, η Jazz Review σημείωσε ότι στη μουσική του Κοντεμενιώτη «η στιγμιαία ενέργεια ελευθερώνει και ανταλλάσσει, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, την πρόβλεψη, την αναγνώριση και την επεξεργασία» που οδηγεί σε «ενσυναίσθηση, συνοχή και ενοποιημένο ήχο» (Ιούνιος 2010).


Το κουαρτέτο αποτελούν οι: Γλαύκος Κοντεμενιώτης - πιάνο, Αλέξανδρος Γαγάτσης - βιμπράφωνο, Ειρηναίος Κουλουράς - κοντραμπάσο και Ιωάννης Βαφέας - ντραμς

Διαβάστε επίσης: 

Συνέντευξη του Γλαύκου Κοντεμενιώτη στο «Π»

  • 21:45 Γαλλία, Daniel Zimmermann Quartet: Ο Daniel Zimmermann, είναι ο Τρομπονιστής της μπάντας του Claude Nougaro και της μπάντας Maraboutik του Manu Dibango, ιδρυτής της ομάδας DPZ με τον Thomas De Pourquery, νικητής στο διαγωνισμό Concours de la Défense (2002), φιλοξενούμενος σολίστ στο Φεστιβάλ Gnawa το 2010, ήταν, το 2014, ο πρώτος τρομπονιστής που ήταν υποψήφιος στο Victoires du Jazz, για το άλμπουμ του "Bone Machine" και τις πολυάριθμες συναυλίες που ακολούθησαν.

    Ο Zimmerman, ως συνθέτης ή μαέστρος, έχει συνεργαστεί με τον κιθαρίστα Manu Codjia και τον ακορντεονίστα Βίνσεντ Πειράνι, σε ένα ελεύθερο-ψυχεδελικό ντουέτο στους Spice'Bones και στο funk-rock συγκρότημα Duckbill. Έχει καταγράψει άλμπουμ και μουσική για κινηματογράφο με αμέτρητους καλλιτέχνες με τακτικές εμφανίσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό, με διάφορους καλλιτέχνες. Ο Daniel Zimmermann είναι ένας αυθεντικός σολίστας, το στυλ του οποίου χαρακτηρίζεται από έναν πολύ καθαρό ήχο, με επιρροές από την funk, pop και τη Νέα Ορλεάνη.



  • 22:45 Ισπανία, Chicuelo and Marco Mezquida: Ο βιρτουόζος κιθαρίστας «Chicuelo» Juan Gómez ενώνει δυνάμεις με τον πιανίστα Marco Mezquido και παρουσιάζει την δουλειά του που ξεπερνά τη πεπατημένη της φλαμένκο jazz» (Jazz Thing). Ο "Chicuelo" Juan Gómez θεωρείται σήμερα σημαντικός πρωτοπόρος της κιθάρας φλαμένκο, ακολουθώντας τα βήματα του θρυλικού Paco de Lucía. Το ταλέντο του ως συνθέτη και τραγουδοποιού αναγνωρίστηκε μέσω του ξακουστού βραβείο Goya που έλαβε. Ο Marco Mezquida είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους μουσικούς που έχουν αναδυθεί εδώ και δεκαετίες στην Ιβηρική μουσική σκηνή Ο Καταλανός πιανίστας έχει ήδη ηχογραφήσει περισσότερα από σαράντα άλμπουμ, εκ των οποίων τα δέκα ως μαέστρος και συνθέτης.
    Οι Chicuelo και Mezquida μετα από μια εκπληκτική συνεργασία το περασμένο έτος με την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ Conéxion συνοδεύονται μόνο από κρουστά και δίνουν χώρο σε όλες τις αυτοσχεδιαστικές πτυχές. Η Βαρκελώνη, μεταφέρεται στο Aglanjazz, αφού αυτή αποτέλεσε τη μείζονα πηγή έμπνευσης, ως μεσογειακή μητρόπολη και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.


Τετάρτη 27 Ιουνίου

  • 20:45 Κύπρος, Ολλανδία: Takoushis-Karapatakis Project featuring Udo Demandt: Το σχήμα Τακούσιης-Καραπατάκης ιδρύθηκε το 2008. Η πρωτότυπη, μα συνάμα ανεπιτήδευτη, μουσική διάθεση των δύο μουσικών αποπνέει έναν μοντέρνο ήχο που είναι χαρακτηριστικός της Ευρωπαϊκής τζαζ και βασίζεται σε δυνατές μελωδίες και δεξιοτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς, αψηφώντας την οποιαδήποτε αυτό-κατηγοριοποίηση. Η μουσική τους, έχοντας κατά κύριο λόγο ως βάση της τις αρχές της τζαζ, του αυτοσχεδιασμού και της ελεύθερης έκφρασης, προβάλλει αυθεντικές ιδέες και συνθέσεις οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Και ενώ δεν συνδιαλέγεται με αυτές τις παραδόσεις με τρόπο κραυγαλέο και επιδεικτικό, η μουσική τους ξυπνά «μνήμες» που απορρέουν από την πατρίδα των δύο μουσικών αλλά και από την πορεία και εξέλιξη των διαφορών τεχνοτροπιών της τζαζ, και οι οποίες είναι βαθιά ενσωματωμένες, αδιαχώριστα αλληλένδετες, στο μουσικό σώμα του συνόλου. Στη Σκηνή του Agalnjazz θα συνοδεύονται και από τον Ολλανδό βιρτουόζο των κρουστών Udo Demandt.
    Η δισκογραφία των Τακούσιη-Καραπατάκη έχει κερδίσει τις επευφημίες του κοινού και των μουσικοκριτικών και μουσική τους έχει συμπεριληφθεί στο τζαζ άλμπουμ της EBU, The Music of Europe. Έχουν κυκλοφορήσει τα άλμπουμ Sympnoia (2010), Seven Miles East (2012) και Colours Of Another Sky (2015).


Μάριος Τακούσιης - πιάνο, συνθέσεις, Γαβριήλ Καραπατάκης - μπάσο, συνθέσεις, Udo Demandt – κρουστά

  • 21:45 Ελλάδα, Noir Sessions: Οι Noir Sessions δημιουργήθηκαν τον Γενάρη 2018 στην Αθήνα. Είναι μια μουσική κολεκτίβα με στόχο την ερμηνεία πρωτότυπων συνθέσεων κι ελάχιστων διασκευών. Ο σταθερός πυρήνας της ομάδας είναι το κουαρτέτο, ενώ συνδράμουν επίτιμα μέλη και καλεσμένοι καλλιτέχνες.
    Τα βιογραφικά των μελών της ομάδας περιλαμβάνουν τεράστια γκάμα επώνυμων συνεργασιών και διεθνών βραβείων καθώς και πληθώρα παραστάσεων σε Εγχώρια και Διεθνή Φεστιβάλ, σε Μουσικές Σκηνές και Θέατρα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι προέκυψε το όνομα της ομάδας σε Noir Sessions, μια ποιητική μετάφραση των “Νυχτερινών Παραστάσεων” των μελών της!

    Βάσω Δημητρίου - συνθέσεις, ηλεκτρική κιθάρα, κλασική κιθάρα, τζουράς, Στέφανος Δημητρίου - ντραμς, Αναστάσιος Κατσάρης - τενόρο σαξόφωνο, Παναγιώτης Μπουραζάνης - ηλεκτρικό μπάσο, Νικόλας Αναδολής - πιάνο



  • 22:45 Σλοβακία, GrooveHub: Οι Groove Hub είναι ένα τζαζ τρίο που δεν παίζει τζαζ (!), όπου οι πρωτότυπες συνθέσεις τους χαρακτηρίζονται από δυναμικές μελωδίες, διαπεραστικές ομοφωνίες και τεράστια grooves. Η μουσική τους ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής τζαζ. Η μεγάλη έμφαση στις διασκευές δίνει ποικιλία στη μουσική τους και προσθέτει το στοιχείο της έκπληξης. Οι συνθέσεις τους χαρακτηρίζονται από σόλο μέρη, με τα πολύ χαρακτηριστικά παλλόμενα grooves, και ρυθμούς γεμάτους με τον ενθουσιασμό και το πάθος της ροκ. Το Τρίο προσπαθεί να συνδυάζει ενδιαφέροντα μουσικά θέματα και εξαιρετική τεχνική εκτέλεση για να δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία ακρόασης. Οι Groove Hub έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ (Enter the Hub, Glasses & Hats) και άνοιξαν τη συναυλία των Victor Wooten Trio στη Σλοβακία.
    Lubomír Sramo - πλήκτρα, Adam Hudec - μπάσο, Radovan Vallach – ντραμς


+ ΑγλανJazz στις 26 και 27 Ιουνίου 2018, στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς από τις 20:45. Είσοδος ελεύθερη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων