Η μουσική του Κώστα Κακογιάννη στην UNESCO

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2018

Σε ένα κατάμεστο θέατρο , πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, στην αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι, η εκδήλωση «CONTES MUSICAUX de CHYPRE» σε μουσική του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος παρουσίασε δείγματα της τριαντάχρονης δημιουργικής πορείας του εμπνευσμένα από τις εικόνες, τους ήχους και την ιστορία του νησιού μας.


Μουσικές που «συνομίλησαν» με τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, μαζί με τραγούδια στην πανελλήνια δημοτική, στα γαλλικά, στα αγγλικά, αλλά κυρίως στην κυπριακή διάλεκτο, πλημμύρισαν την αίθουσα και «αφηγήθηκαν» ιστορίες του τόπου μας, σε ποίηση του Δημήτρη Λιπέρτη και του Πάμπου Κουζάλη.

Παρόντες στην ιστορική αίθουσα ήταν πρέσβεις, αντιπρόσωποι πολλών χωρών στην UNESCO, καθώς και σημαντικοί καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι καθηλώθηκαν από το έργο του Κώστα Κακογιάννη και ανταποκρίθηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα, πολλά μπράβο και εγκωμιαστικές κριτικές.

kakogiannis


Όπως δήλωσε ο συνθέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC σχετικά με την εκδήλωση, «στόχος της συναυλίας μας στην UNESCO, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των εθνών, ήταν εξ αρχής να προβληθούν με περηφάνια και σεβασμό, αλλά χωρίς… φολκλορική προσέγγιση, δύο στοιχεία της κουλτούρας και της παράδοσής μας: Τα αυθεντικά παραδοσιακά όργανα του νησιού μας, το βιολί, το πιθκιαύλι, η ταμπουτσιά και το λαούτο, και η πανέμορφη και μελωδική, όσο λίγες γλώσσες, κυπριακή διάλεκτος που δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο αλλοτριώνεται, αφού τείνει προς έναν συγκερασμό της με τη δημοτική».

Μαζί με τον συνθέτη, που τραγούδησε και έπαιξε πιάνο, πιθκιαύλι, βιολί, φλάουτο, και αυλό του Πάνα, επί σκηνής με δυναμισμό και ζωντάνια πρωταγωνιστούσε το φωνητικό σύνολο της Διάστασης, υπό τη διεύθυνση της Αντριάνας Σεργίδου. Τις ευφάνταστες χορογραφίες της ομάδας χορού του ομίλου υπέγραψαν η Ναδίνα Λοϊζίδου, η Μαρία Μέση Αγγελίδου, η Ελένη O’Keefe και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν - καθένας με το δικό του ιδιαίτερο ύφος, με πάθος και ξεχωριστή ευαισθησία - οι Ειρήνη Κακογιάννη, Μάρα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Μελίδης, Χριστίνα Μεταξά, Νικόλας Μεταξάς, Νίκος Μυλωνάς, Μαρία Παπαϊωάννου, Χριστίνα Παπατζιάκου και η Ελεονώρα Ρούσου, που επίσης έπαιξε φλάουτο και άλλα πνευστά. Λαούτο, μπουζούκι και μαντολίνο έπαιξε ο Γιώργος Σπύρου, στο τσέλο ήταν η Μαριλίζα Παπαδούρη, στο ακορντεόν ο Κώστας Πετρίδης, ενώ με παραδοσιακά κρουστά και απαγγελίες συμμετείχε ο Πάμπος Κουζάλης. Τον σχεδιασμό του ήχου είχε ο Ανδρέας Γεωργαλλής. Όλοι οι συντελεστές, ακολουθώντας τις οδηγίες του Μάριου Παπαδόπουλου, που είχε την ευθύνη για τη σκηνοθεσία και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, λειτουργώντας ως ένας θίασος εκλεκτών φίλων του Κώστα Κακογιάννη, που γιόρτασαν μαζί του τα τριάντα χρόνια δημιουργίας του.

Η συναυλία, που στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε μετά την τιμητική πρόσκληση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου της Κύπρου στην UNESCO, κ. Φωτεινής Παναγή, και χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη