5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας EGTA – 2020

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.10.2020
Processed with Snapseed.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Δασκάλων Κιθάρας Κύπρου (EGTA - Κύπρου) διοργανώνει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας EGTA – 2020 από τις 6 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2020.


Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου με ένα ρεσιτάλ από τον διακεκριμένο κιθαρίστα Θάνο Μήτσαλα από την Ελλάδα και το Cyprus Guitar Trio στο The Shoe Factory στις 20:30. Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ακολουθεί συναυλία με το Duo Bandini-Chiacchiaretta (κιθάρα – μπαντονεόν) από την Ιταλία στο The Shoe Factory στις 20:30. Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο Παγκύπριος Διαγωνισμός για Νεαρούς Κιθαρίστες στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου στη Λευκωσία και θα είναι ανοιχτός για το κοινό. Με τη λήξη του διαγωνισμού στις 18.00 στον ίδιο χώρο θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού. Ο EGTA Κύπρου είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σκοπό την προώθηση της κιθάρας στην Κύπρο.

Πληροφορίες/Πρόγραμμα Εκδηλώσεων: www.egta.org.cy / Τηλέφωνα: 99-494853 & 99-476253.
Εισιτήρια/Box Office: www.pharosartsfoundation.org / Τηλέφωνο: 22-663871 (Δευτέρα – Παρασκευή 10 π.μ.-2 μ.μ.)

ΘΑΝΟΣ ΜΗΤΣΑΛΑΣ (κιθάρα)



Ο Θάνος Μήτσαλας κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη φήμη ως ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες της γενιάς του. Η πλούσια μουσικότητά του, καθώς και η ακούραστη αναζήτησή του για καλλιτεχνική τελειότητα του έχουν χαρίσει τις επευφημίες των μουσικοκριτικών, ενώ το εξαιρετικό μουσικό του αισθητήριο, η αψεγάδιαστη τεχνική του και το ιδιαίτερο ύφος του καθηλώνουν τους ακροατές ανά το παγκόσμιο. Η αφοσίωση, η εκτεταμένη μελέτη και η ερμηνεία του πάνω στην ιδιωματική μουσική του Σέρτζιο Ασάντ, οδήγησαν τον σπουδαίο Βραζιλιάνο συνθέτη να χαρακτηρίσει τον Μήτσαλα ως τον ιδανικό ερμηνευτή των έργων του, αναφέροντας, «Ο Θάνος συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους κορυφαίους ερμηνευτές στον κόσμο!». To περιοδικό Classical Guitar, αναφερόμενο στον Μήτσαλα, έγραψε, «ένας τρομερός κιθαριστής!», ενώ το περιοδικό American Record Guide εγκωμίασε, «Το παίξιμο του Μήτσαλα είναι εξαιρετικό… Η τεχνική του και η αίσθηση εφευρετικότητας και εκφραστικότητας που τον διακρίνουν είναι εντυπωσιακές!». Κατόπιν της κυκλοφορίας του ψηφιακού του δίσκου με έργα του Σέρτζιο Ασάντ, το MusicWeb International έγραψε, «Παντού στις ερμηνείες του αισθάνεται κανείς τη ζωντάνια της προσωπικής του αφοσίωσης και της πειθαρχημένης ελευθερίας του. Ο Θάνος είναι ένας εντυπωσιακός σολίστ!», και το Περιοδικό Minor 7th συμπλήρωσε, «Ο Μήτσαλας παντρεύει όλα τα στοιχεία που συνιστούν μια σπουδαία ερμηνεία στην κιθάρα: πελώριες και υποβλητικές τονικές αποχρώσεις, μαεστρία διεθνούς κλάσης, και μια μοναδική και καθοριστική μουσική φωνή.»

Ο Θάνος Μήτσαλας ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα από μικρή ηλικία, ως ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία διαγωνισμών όπως Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου στην Ελλάδα (15 ετών), Silesian Guitar Autumn στην Πολωνία, και Carrefour Mondial de la Guitar στην Μαρτινίκα της Νοτίου Αμερικής (18 ετών). Έκτοτε, έχει εμφανιστεί σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Lincoln Center και Merkin Hall Νέας Υόρκης, Hancock Auditorium του Λος Άντζελες, Queen's Grand Theatre στη Ζενγκζού της Κίνας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει περιοδεύσει εκτεταμένα ανά την Ευρώπη, Ασία, Βόρειο και Νότιο Αμερική.

Ο Μήτσαλας αποφοίτησε με τις μέγιστες διακρίσεις από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Κώστα Κοτσιώλη), την Ανώτατη Μουσική Σχολή της  Κολωνίας/Άαχεν (τάξη Thomas Muller Pering), και από το περίφημο Juilliard School της Νέας Υόρκης (τάξη Sharon Isbin), όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία, προνόμιο που η σχολή Juilliard παρέχει μόνο στους εξαιρετικά ταλαντούχους σπουδαστές της.

Διακρίνεται για την ευελιξία του, και πέρα από τις σόλο εμφανίσεις του, συμπράττει συχνά με διακεκριμένους μουσικούς σε σύνολα μουσικής δωματίου, και με ορχήστρες υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών όπως Λέο Μπράουερ, Θεόδωρος Αντωνίου, Ιωσήφ Κόντα, Γιαν Βιντσέντε Χάβελ, Εμίρ Σαούλ. Πέρα από τον Σέρτζιο Ασάντ, πολλοί σύγχρονοι συνθέτες έχουν επίσης αφιερώσει έργα τους στον Θάνο, συμπεριλαμβανομένων των Gerard Drozd και Simone Iannarelli. Ο Θάνος Μήτσαλας έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα κορυφαίων συνθετών της εποχής μας, όπως Λέο Μπράουερ, Κάρλο Ντομενικόνι, Χοακίν Κλερκ, Ρολάντ Ντιένς, μεταξύ άλλων. Συναυλίες του Θάνου έχουν μεταδοθεί κατ’ επανάληψη από πολλούς ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Παράλληλα με τις συναυλιακές του υποχρεώσεις, ο Θάνος Μήτσαλας διδάσκει κιθάρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διδάξει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια. Για δέκα χρόνια διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας. Από την τάξη του έχει αποφοιτήσει πλειάδα διακεκριμένων φοιτητών, οι οποίοι σταδιοδρομούν επιτυχώς στον διεθνή καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο.

Η εκτενής δισκογραφία του Θάνου Μήτσαλα, με έργα των Ασάντ, Μπαχ, Μπάριος, ντ’ Άντζελο, Ταρέγκα, Λιομπέτ μεταξύ άλλων, κυκλοφορεί αποκλειστικά από την αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία ClearNote (OH), και του έχει χαρίσει ενθουσιώδεις κριτικές από τον διεθνή τύπο. Ο Θάνος ανήκει στην οικογένεια καλλιτεχνών της D’Addario & Company, στην κιθάρα του (κατασκευής Thomas Humphrey / Spruce top/Millennium Model, 1999) χρησιμοποιεί χορδές EJ46FF Pro-Arte (Dyna/Carbon).

Πρόγραμμα συναυλίας:

Joaquín Rodrigo (1901-1999) - Tiento Antiguo

Miguel Llobet (1878-1938) - Variations on a theme of F.Sor (op.15a- “Folias de Espana”)

Agustín Barrios Mangore (1885-1944) - Un Sueno en la Floresta

Sergio Assad (1952) - Τoccata (from Sandy's portrait 2013), Eli's Portrait (2004), Preludio e toccatina (from “Aquarelle”,1986), Seikilos Epitaph's Fantasy (αφιερωμένο στο Θάνο Μήτσαλα).

CYPRUS GUITAR TRIO

Το Cyprus Guitar Trio ιδρύθηκε το 2015 και αποτελείται από τρεις διακεκριμένους κιθαρίστες από την Κύπρο: τον Βασίλειο Αβραάμ, τον Γιώργο Χριστοφή και τον Σωκράτη Λεπτό. Το Τρίο είναι αφιερωμένο στην προώθηση του σημαντικού μα σχετικά ανεξερεύνητου ρεπερτορίου για τον συνδυασμό τριών κιθαρών, στη δημιουργία νέων έργων για τον συγκεκριμένο συνδυασμό, καθώς και μεταγραφών υφιστάμενων έργων. Το Cyprus Guitar Trio έχει ήδη συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στη Κύπρο καθώς και στην Ελλάδα όπως: 19ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου- Αξιοθέα, Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας 2016, 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος στα Κούκλια, Σειρά Συναυλιών Κυπρίων Καλλιτεχνών στο Shoe Factory, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας Βόλου 2019 και στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Καρδίτσας (Ελλάδα).

Ο Βασίλειος Αβραάμ σπούδασε στο Κονσερβατόριο Ferenc Liszt της Ουγγαρίας με τον Istvan Adrovicz, στο Εθνικό Κονσερβατόριο του Στρασβούργου με τον Pablo Marquez και στη Μουσική Ακαδημία της Μπρατισλάβα από όπου με καθηγητή τον Jozef Zsapka απέκτησε διδακτορικό Artis Doctor στην κλασική κιθάρα. Ο Αβραάμ έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ μουσικής, μεταξύ άλλων, Φεστιβάλ Zempléni, Φεστιβάλ της Άνοιξης του Eger, Festival of Europe στη Mâcon (Γαλλία), International Music Festival στην Clermont-Ferrand (Γαλλία), 5th Festival des Musiques Rares Musiques Dérangées στη Mâcon (Γαλλία), πολλαπλές φορές έχει παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της άνοιξης του Eger (Ουγγαρία), Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας. Έχει παρουσιαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, με την χορωδία Cantus Agriensis με την χορωδία Πολυφωνία πολλαπλές φορές με την Συμφωνική Ορχήστρα του Eger και πολλαπλές  φορές με το σύνολο Musica Aulica στην Ουγγαρία και Γαλλία. Ο Βασίλειος Αβραάμ και έχει αποσπάσει Πρώτο Βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Κιθάρας στην Ουγγαρία το 1998. Πολλά από τα ρεσιτάλ του καθώς και εμφανίσεις του με ορχήστρα σε κοντσέρτα για κιθάρα έχουν ηχογραφηθεί και μεταδοθεί από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε Κύπρο και Ουγγαρία. Ο Βασίλειος Αβραάμ είναι καθηγητής κιθάρας στο κρατικό μουσικά σχολείο.

Ο Γιώργος Χριστοφή αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Hull με πτυχίο BMus (First Class Honours) και μεταπτυχιακό MMus στην Ερμηνεία της Κλασικής Κιθάρας (Διάκριση), και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Διδακτορικό PhD στη σύνθεση από το Πανεπιστήμιο του York. Ο Χριστοφή συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς και ταλαντούχους συνθέτες τις γενιάς του, έχοντας γράψει μουσική για διεθνούς φήμης σολίστες και σύνολα, μεταξύ άλλων, Mario Caroli (φλάουτο), Sarah Leonard (σοπράνο), Harry Sparnaay (μπάσο κλαρινέτο), Rohan de Saram (βιολοντσέλο), Ensemble Musiques Nouvelles, Ensemble 10/10, Εθνική Ορχήστρα της Λωραίνης, Endymion, Κουαρτέτο Kreutzer, Ensemble Cairn, Ensemble Berlin PianoPercussion, Εθνική Όπερα του Ρήνου. Η μουσική του έχει μεταδοθεί επανειλημμένα από το Τρίτο Ραδιόφωνο του BBC και έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ όπως ‘Clarinet baix i electronica’ από το Phonos – Fundació Música Contemporània (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Χαϊδελβέργης ‘Frühling 2007’ (Γερμανία), Pescara Fiera Festival (Ιταλία), Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Υπολογιστών της Σεούλ (Κορέα), Culturale San Fedele – Electrobag on Tour (Ιταλία), μεταξύ άλλων. Ο Χριστοφή είναι παράλληλα Λέκτορας Σύνθεσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Σωκράτης Λεπτός σπούδασε κιθάρα στο Κονσερβατόριο Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη. Το 2000 τιμήθηκε με υποτροφία Fulbright για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ υπό τον Ben Verdery, ενώ το 2009 απέσπασε Διδακτορικό στη Μουσική από το Ινστιτούτο Peabody. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Λεπτός κέρδισε τρία βραβεία σε διαγωνισμούς κιθάρας και εμφανίσθηκε εκτενώς στις ΗΠΑ. Συμμετείχε σε εργαστήρια από τους Manuel Barrueco, Sharon Isbin, Jorge Morel, Paul O’dette, David Tannenbaum, Gordon Crosskey και John Duarte. Ο Λεπτός έχει ηχογραφήσει μουσική για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ηχογραφήσεις τόσο ως κιθαρίστας και συνθέτης. Επί του παρόντος είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Πρόγραμμα συναυλίας:

Roland Dyens (1955-2016) - O trio magico

Ferdinand Rebay (1880-1953) - Γαλλική σουίτα

Stephen Dodgson (1924-2013) - Follow the Star

Ferenc Farkas (1905-2000) - Csángó sonatina

Máximo Diego Pujol (1957) - Fin de Siglo

BANDINI-CHIACCHIARETTA DUO



Giampaolo Bandini - κιθάρα

Cesare Chiacchiaretta - μπαντονεόν

Το Ντούο Giampaolo Bandini - Cesare Chiacchiaretta,  κιθάρα και μπαντονεόν, ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την προώθηση της Αργεντίνικης μουσικής μέσω της γοητείας και της μαγείας των πιο αντιπροσωπευτικών της οργάνων. Το ντουέτο κατέστη άμεσα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στο διεθνές μουσικό στερέωμα χάρη στο εξαιρετικό ταλέντο των δύο μουσικών καθώς και το σπουδαίο τους χάρισμα για επικοινωνία. Έχοντας προσκληθεί σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ και αίθουσες μουσικής ανά το παγκόσμιο, οι Bandini-Chiacchiaretta έχουν περιοδεύσει σε περισσότερες από 50 χώρες λαμβάνοντας τις επευφημίες τόσο των μουσικοκριτικών όσο και του κοινού.

Η σταδιοδρομία του Ντούο σηματοδοτήθηκε από λαμπρές στιγμές – μεταξύ άλλων – την ερμηνεία τους στο Διπλό Κοντσέρτο του Άστορ Πιατσόλα Hommage à Liège, υπό τη διεύθυνση του θρυλικού συνθέτη και μαέστρου Λέο Μπράουερ, ο οποίος με τη σειρά του αφιέρωσε το έργο του La Folia a Traves de los siglos στο Ντούο.  Για το Ντούο Bandini-Chiacchiaretta έγραψαν έργα πολλοί σημαντικοί συνθέτες συμπεριλαμβανομένων των Daniel Binelli, Fernando Tavolaro, Saverio Rapezzi και Maximo Diego Pujol, ο οποίος τους αφιέρωσε το Διπλό Κοντσέρτο για Κιθάρα, Μπαντονεόν και Ορχήστρα «Luminosa Buenos Aires» (2009). Η ιδιότητα του Ντούο να ζουν τη μουσική στο έπακρο και χωρίς όρια τους οδήγησε σε συνεργασίες με εξέχοντες καλλιτέχνες όπως οι Fernando Suarez Paz, Avi Avital, Salvatore Accardo, μεταξύ άλλων.

Συναυλίες του Ντούο έχουν μεταδοθεί εκτενώς από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ιταλία και στο εξωτερικό, ενώ το 2016, κυκλοφόρησε και το πρώτο τους άλμπουμ Escualo, hommage to Astor Piazzolla για τη δισκογραφική εταιρεία Decca.

Οι Giampaolo Bandini και Cesare Chiacchiaretta είναι παράλληλα αφοσιωμένοι παιδαγωγοί και έχουν διδάξει σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες ακαδημίες και πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο.

Astor Piazzolla (1921-1992) - Bandoneo, Ave Maria, Zita.

Angel Villoldo (1861-1919) - El Choclo

Astor Piazzolla (1921-1992) - Le Gran Tango

Διάλειμμα

Astor Piazzolla (1921-1992) - Fuga y Misterio, Invierno Porteno.

Leo Brouwer (1939) - Folia a través de los siglos (αφιερωμένο στο Ντουo, 2017)

Maximo Diego Pujol (1957) - Nubes de Buenos Aires

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024