Πολυφωνία, μια ηχητική εμπειρία

Ελένη Παπαδοπούλου Δημοσιεύθηκε 6.9.2021

To φεστιβάλ FANEROMENIS21, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και συνεχίζει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου φιλοξενώντας καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην αυλή του Ιδρύματος στην Παλιά Λευκωσία. Την ερχόμενη εβδομάδα, η μουσικός Βασιλική Αναστασίου με το «The Amalgamation Project » θα δημιουργήσουν το δικό τους ηχητικό τοπίο εμπνευσμένο από τη μουσική παράδοση της Μεσογείου.






Μίλησέ μας λίγο για την ιστορία του Amalgamation Project

Το Amalgamation Project είναι μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει δύο ομάδες οι οποίες συμπράττουν αλλά λειτουργούν και ως ανεξάρτητες οντότητες. Την μπάντα με το σύνολο των μουσικών και τη γυναικεία χορωδία Amalgamation choir. Ξεκίνησε ως ιδέα το 2010, όταν ήμουν ακόμα για σπουδές στο Λονδίνο και με τα χρόνια πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Ερμηνεύουμε κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις και παραδοσιακά διασκευασμένα τραγούδια από την περιοχή της Μεσογείου.

Ποια η θέση του πολυφωνικού τραγουδιού σήμερα; Ακούγεται κάπως πιο εξιδεικευμένο. Είναι όντως έτσι;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τη θέση του πολυφωνικού τραγουδιού σήμερα, καλύτερα θα απαντήσει κάποιος εθνομουσικολόγος για αυτό. Πολυφωνία στη μουσική (στο τραγούδι) είναι η συμμετοχή πολλών φωνών σε ένα τραγούδι. Η κάθε φωνή - ομάδα ακολουθεί τη δική της μελωδική γραμμή, η οποία συμβαδίζει με τους κανόνες της αρμονίας της κάθε σύνθεσης, δημιουργώντας μια πλούσια σε ηχόχρωμα ηχητική εμπειρία. Η κάθε κουλτούρα/ παράδοση έχει καλλιεργήσει τα δικά της χαρακτηριστικά στο ύφος, αρμονία, τεχνοτροπία, αλλά ας μου επιτραπεί να πω ότι όλες οι παραδόσεις πολυφωνίας δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό. Την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να τραγουδούν όλοι μαζί.

Παρουσιαστήκατε σε πολλές χώρες. Με ποιο κοινό νιώθετε πιο οικεία, ή ποια είναι η ιδανική συναυλία για εσάς;

Οι εμπειρίες στο εξωτερικό είναι υπερπολύτιμες, ειδικά όταν προέρχεσαι από ένα κομμάτι (μοιρασμένο) γης περιτριγυρισμένο από θάλασσα. Τα πλείστα μας τραγούδια τραγουδιούνται στην ελληνική γλώσσα, έτσι νιώθω ότι όταν το κοινό αντιλαμβάνεται τη γλώσσα στην οποία τραγουδούμε δημιουργείται μια επιπλέον μη-λεκτική συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σκηνής και κοινού.

Θεωρείς πως στην Κύπρο εκλείπουν οι συναυλιακοί χώροι και γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν θεωρώ ότι εκλείπουν οι συναυλιακοί χώροι, έχουμε σπουδαία θέατρα, ειδικά στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Θα ήταν πολύ όμορφο να διατίθενται στους μουσικούς του νησιού μας πιο εύκολα. Όχι μόνο για συναυλίες αλλά και για πρόβες, για ηχογραφήσεις, για εργαστήρια, για μαθήματα. Δηλαδή, να δοθεί η ευκαιρία και σε μουσικές παραγωγές να έχουν πρόσβαση. Εννοείται μέσω μιας νόμιμης και δίκαιης διαδικασίας.

Τι είναι για σένα «καλή μουσική»;

Καλή μουσική, πιστεύω, είναι η μουσική που εξυπηρετεί τον σκοπό της, τη στιγμή που διαλέγεις να την ακούσεις. Στα μπουζούκια, στο club, στην ταβέρνα, στον συναυλιακό χώρο, στην παρέα, στο ντους. Ο κάθε άνθρωπος κρίνει και διαλέγει αυτό που τον ευχαριστεί σύμφωνα με τις καταβολές του, τις εμπειρίες του, τη διάθεσή του. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η «καλή μουσική» στη λάθος ώρα και για μεγάλη διάρκεια μπορεί να γίνει βασανιστική.

Πώς βλέπεις την εξέλιξη του Amalgamation Project;

Είμαστε στη διαδικασία ηχογράφησης ενός νέου ψηφιακού δίσκου και ανυπομονώ να μοιραστούμε τη μουσική μας μαζί σας.

Τι θα παρουσιάσετε στο Faneromeni21;

Παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή της Μεσογείου, διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα από τον Ερμή Μιχαήλ (κιθάρα) και πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από εμένα και τον Γιώργο Καλογήρου. Κρουστά θα παίξει ο Ρόδος Παναγιώτου και μπάσο ο Αντρέας Ροδοσθένους. Θα έχουμε τη χαρά να έχουμε τον Μιχάλη Κουλουμή στο βιολί και θα ερμηνεύσουμε επίσης πολυφωνικά τραγούδια παρέα με τις Αργυρώ Χριστοδούλου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ, Χριστίνα Αντωνιάδου, Μυρτώ Αριστείδου, Αννίτα Κωνσταντίνου, οι οποίες είναι μέλη της χορωδίας Amalgamation.

+ Η Βασιλική Αναστασίου με το «The Amalgamation Project» θα εμφανιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Κύπρου στην οδό Λυκούργου στην Παλιά Λευκωσία. Οι συναυλία ξεκινά στις 9μμ.Είσοδος ελεύθερη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024