Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: Η καρδιά της Λευκωσίας ανοίγει και πάλι την πόρτα της

Φλωρεντία Γεννάρη Δημοσιεύθηκε 23.12.2020

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας άνοιξε και πάλι την πόρτα του στο κοινό τον περασμένο μήνα, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση κάποιων χώρων στο ισόγειο του μουσείου.


Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας είναι το μοναδικό ιστορικό μουσείο πόλης στην Κύπρο, με ξεχωριστές συλλογές και παρουσιάζει την ιστορία της Λευκωσίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ενώ μέσα από περιοδικές εκθέσεις καλύπτεται η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Η ανακαίνιση που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει νωρίτερα το 2020, λόγω κορωνοϊού, αναβλήθηκε για αργότερα.







Κατά τη διάρκεια του lockdown του Μαρτίου, η διεύθυνση και το προσωπικό του μουσείου, εκμεταλλεύτηκαν τον "χαμένο" χρόνο που οι επισκέπτες δεν μπορούσαν να βρίσκονται με φυσική παρουσία στο χώρο, συνεχίζοντας να δουλεύουν διαδικτυακά. Η περίοδος αυτή αποτέλεσε στην ουσία μια καλή ευκαιρία για κάποιες βελτιώσεις αλλά και για μια γενική αναδιοργάνωση και προγραμματισμό.

Η ανακαίνιση ξεκίνησε τελικά αρχές του καλοκαιριού και διήρκησε μέχρι και τον Νοέμβριο, περισσότερο απ' όσο αρχικά αναμενόταν, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία αλλά και κάποιων καθυστερήσεων λόγω κορωνοϊού. Εντέλει όμως, όπως ανέφερε η διευθύντρια του μουσείου, κ. Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου (η οποία ανέλαβε τη θέση αυτή από τον περασμένο Ιανουάριο), το αποτέλεσμα άξιζε την αναμονή. H ανακαίνιση, ή μάλλον καλύτερα η αναβάθμιση κάποιων χώρων, όπως ανέφερε η κ. Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, ήρθε μαζί με την ανανέωση της σήμανσης στους εκθεσιακούς χώρους αλλά και του λογότυπου του μουσείου.

Συγκεκριμένα οι χώροι που ανακαινίστηκαν είναι τρεις χώροι που βρίσκονται στο ισόγειο του μουσείου και καθορίζουν την πρώτη εντύπωση για τον επισκέπτη, το πωλητήριο, η αίθουσα προσανατολισμού και η αίθουσα χρονολογιών.

Στην ανανεωμένη αίθουσα προσανατολισμού, μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει την ιστορία των κτιρίων που στεγάζεται το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αλλά και του ίδιου του μουσείου, μέχρι και το 2020. Με την ανακαίνιση έγινε μια αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης των αντικειμένων που αφορούν το κτίριο αλλά και την ιστορία του μουσείου γενικότερα, όπως επίσης και μια αναγκαία προσθήκη κάποιων πληροφοριών και σημαντικών γεγονότων.











Επιπλέον, έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές στην αίθουσα χρονολογιών (η οποία είχε δημιουργηθεί το 2000). Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο επισκέπτης μπορεί ανακαλύψει σημαντικές στιγμές για την ιστορία της Λευκωσίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου και του κόσμου γενικότερα. Το ιστορικό αυτό χρονολόγιο, ξεδιπλώνεται μέσα από δυο οθόνες αφής, ενώ παράλληλα μια εγκατάσταση στο χώρο προβάλλει τα ονόματα των σημαντικότερων πρωτευουσών του κόσμου, οι οποίες με κάποιον τρόπο σχετίζονται με τη Λευκωσία. Δυστυχώς λόγω των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού, δεν επιτρέπεται η χρήση οθονών αφής, έτσι η αίθουσα παραμένει κλειστή.




© Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας






Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο κατάστημα του μουσείου, το οποίο διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Ο Σύνδεσμος μέσα από διάφορες δράσεις και από τα έσοδα του καταστήματος, συμβάλει στον εμπλουτισμό των συλλογών και στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.

Το κατάστημα ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά και απέκτησε μια νέα ταυτότητα με στόχο να προσελκύσει το κοινό, δίνοντας του την ευκαιρία να αγοράσει και να προσφέρει δώρα πιο ποιοτικά, μουσειακού περιεχομένου που να σχετίζονται ταυτόχρονα με την ιστορία της Λευκωσίας. Υπάρχουν κυρίως αντικείμενα που είναι εμπνευσμένα από την ιστορία της Λευκωσίας και από τις συλλογές του μουσείου, όπως επίσης και άλλα αντικείμενα τα οποία έχουν κάποια σχέση με την Λευκωσία αλλά και που ταιριάζουν αισθητικά με τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Επιπλέον το κατάστημα του μουσείου συνεργάζεται με Κύπριους καλλιτέχνες και εικαστικούς για τη δημιουργία ‘custom made’ προϊόντων, εμπνευσμένων από τις συλλογές του μουσείου. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει μια αποκλειστική σειρά φουλαριών της Ιωάννας Λουκά, μοναδικά κοσμήματα της Πηνελόπης Μαραθοβουνιώτη, μανικετόκουμπα και σκουλαρίκια του Μάρκου Πλατρίτη, αντικείμενα σχεδιασμένα από τον εικαστικό Λευτέρη Τάπα και πολλά άλλα.




© Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας



© Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας






Όσο αφορά την παιδική συλλογή, ξεχωρίζει ένα βιβλίο-διαδραστικός οδηγός του μουσείου με αυτοκόλλητα και ενδείξεις, για ολόκληρη την οικογένεια, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να περιηγηθούν στο χώρο του μουσείου ανακαλύπτοντας τα 10 συν 1 καλύτερα αντικείμενα του μουσείου.







Κορωνοϊός και προγραμματισμός για τη νέα χρονιά

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδια του μουσείου, καθώς έχουν ακυρωθεί οι περιοδικές εκθέσεις, οι εκδηλώσεις αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παρόλα αυτά, η περιοδική έκθεση που προγραμματιζόταν για το τέλος του 2020, έχει μεταφερθεί στο 2021, με τη ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανοίξει για το κοινό κάποια στιγμή πριν την άνοιξη.

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο ήταν το πρώτο μουσείο με οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα από το 1989. Σήμερα τα προγράμματα αυτά αναπροσαρμόζονται ώστε να ακολουθήσουν νέες διαδικτυακές εφαρμογές.

"Έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικτυακή δράση με σύντομες ιστορίες και εκπαιδευτικά προγράμματα έτσι ώστε να κρατήσουμε επαφή με τους μικρούς μας φίλους", αναφέρει η κ. Θεοδότου Αναγνωστοπούλου. "Επίσης, αρχές του 2021 προγραμματίζονται παραγωγές βίντεο μικρής διάρκειας, όπου θα παρουσιάζονται ιστορίες βγαλμένες μέσα από την ιστορικές περιόδους της Λευκωσίας, με τη βοήθεια αντικείμενων από τις συλλογές του μουσείου. Η προβολή των βίντεο προγραμματίζεται να γίνει αρχικά διαδικτυακά μέσα από τις σελίδες του μουσείου στο Facebook και Instagram."




Η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.




Ανά πάσα στιγμή διαδικτυακά

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πλέον σημασία του διαδικτυακού επισκέπτη, η ομάδα του μουσείου είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσει με διάφορες διαδικτυακές δράσεις, έχοντας ήδη στα σχέδιά της για την επόμενη χρονιά την ανανέωση της διαδικτυακής παρουσίας του μουσείου, με την ολοκληρωτική αναβάθμιση της ιστοσελίδας.

Αλλαγές στις πολιτικές του μουσείου και πενταετές πλάνο

"Το 2020 έχουμε δουλέψει εντατικά πάνω στις πολιτικές του μουσείου. Έχει γίνει μια γενική ανανέωση στην πολιτική λειτουργίας, στους τρόπους επικοινωνίας μας με το κοινό, στις μεθόδους προσέλκυσης επισκεπτών, στην διοργάνωση και θεματολογία των περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην συντήρηση των συλλογών κ.ά.. Ουσιαστικά θέσαμε νέες βάσεις και στόχους για το ιστορικό μουσείο της πόλης μας."

"Όσον αφορά της μελλοντικές περιοδικές εκθέσεις, έχουμε ήδη προχωρήσει με τις ανάλογες επαφές με μουσεία και με άλλους φορείς στο εξωτερικό με τους οποίους σκοπεύουμε να συνεργαστούμε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν έχεις να κάνεις με ιδρύματα του εξωτερικού για τυχόν δανεισμό αντικειμένων και έργων, η επικοινωνία να ξεκινά από αρκετά νωρίς, μιας και υπάρχουν συγκεκριμένες χρονοβόρες διαδικασίες για την αποδοχή συνεργασίας ή δανεισμό αντικειμένων. Κάποιες από τις περιοδικές μας εκθέσεις θα αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας, σε συνδυασμό κάποιες φορές και με την ιστορία της Λευκωσίας μέσα από τις συλλογές μας ή και της Κύπρου γενικότερα."







"Την επόμενη χρονιά προγραμματίζουμε επίσης μια ολοκληρωτική ανανέωση της διαδικτυακής παρουσίας μας. Θα δημιουργηθούν εικονικές περιηγήσεις στις συλλογές και συγκεκριμένα βίντεο με τα σημαντικότερα εκθέματα των συλλογών. Όλα αυτά βεβαίως χρειάζονται χρόνο, δουλεύουμε πάνω σε αυτό εντατικά και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021."

"Κάτι εξίσου σημαντικό για την επόμενη χρονιά είναι το γεγονός ότι προγραμματίζεται και η ανακαίνιση του Σπιτιού των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο πλέον θα μετονομαστεί σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης. Θα είναι ένας χώρος ξεκάθαρα αφιερωμένος στη δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαδραστικών δραστηριοτήτων."







"Στόχος μας είναι οι Λευκωσιάτες, μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, να γνωρίσουν την πόλη τους μέσα από το μουσείο και να το αγαπήσουν, γιατί είναι στην ουσία το δικό τους μουσείο, το μουσείο της πόλης τους. Βεβαίως μας ενδιαφέρουν και οι επισκέπτες από όλη την Κύπρο αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά πρωτίστως είναι το μουσείο των Λευκωσιατών."







Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 16:30 / Κλειστό: Δευτέρα και σε όλες τις δημόσιες αργίες

Τηλέφωνο: 22-661475

(Φωτογραφίες: Φλωρεντία Γεννάρη)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργικές υποβολές περιεχομένου από την ΕΤΑΠ Λευκωσίας

Ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργικές υποβολές περιεχομένου από την ΕΤΑΠ Λευκωσίας

Ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργικές υποβολές περιεχομένου από την ΕΤΑΠ Λευκωσίας