Παραβιάζει η Tate Modern την προσωπική ζωή των κατοίκων της γειτονιάς;

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.5.2021

Οι γείτονες της Tate Modern απευθύνονται στο Ανώτατο Δικαστήριο με ισχυρισμούς για «αδιάκοπη» εισβολή στην ιδιωτική ζωή. Οι πέντε ενάγοντες, κάτοικοι και ιδιοκτήτες διαμερισμἀτων στο Neo Bankside αγωνίζονται να κλείσουν μέρος της γκαλερί του δέκατου ορόφου που λόγω του σχεδιασμού επιτρέπει σε «εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες» να δουν μέσα στα σπίτια τους.


Η πλατφόρμα 360 μοιρών της Tate απέχει λίγο περισσότερο από 34 μέτρα από την πολυκατοικία Neo Bankside, ένας πολυτελές κτίριο διαμερισμάτων στη νότια όχθη του Λονδίνου. Οι Forsters, που εκπροσωπούν τους κατοίκους, δήλωσαν ότι οι επισκέπτες της Tate απέναντι, συχνά φωτογραφίζουν τους κάτοικους του Neo Bankside στο εσωτερικό των διαμερισμάτων τους, με πολλές από τις φωτογραφίες να ανεβαίνουν στη συνέχεια σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Τον Φεβρουάριο του 2019, οι κάτοικοι έφεραν την υπόθεσή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο και υπέβαλαν αίτηση ζητώντας να κλείσουν ή να ελεγχθούν τμήματα της Tate. Αν και η υπόθεση δεν ήταν επιτυχής, οι κάτοικοι επέστρεψαν για έναν άλλο γύρο στο Εφετείο στις αρχές του περασμένου έτους. Οι ισχυρισμοί τους απορρίφθηκαν και πάλι, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο χορήγησε πρόσφατα άδεια για να ακούσει την έφεση.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου το 2020, ήταν ότι ναι μεν συνιστά παραβίαση αλλά λόγω της οικιστικής ανἀπτυξης της πόλης, η απλή παραβίαση δεν είναι ικανή να προκαλέσει αιτία δράσης στην ιδιωτική ενόχληση.

Να σημειωθεί εδώ ότι η πλατφόρμα 360 μοιρών άνοιξε το 2016 και ήταν μέρος της επέκτασης κτιρίου Blavatnik ύψους 260 εκατομμυρίων λιρών. Η άδεια προγραμματισμού χορηγήθηκε πριν από την κατασκευή του Neo Bankside. Η Tate έκτοτε έχει δημιουργήσει πινακίδες που ζητούν από τους επισκέπτες να σέβονται το απόρρητο των γειτόνων τους και να κλείνουν εν μέρει την πλατφόρμα τα βράδια. Έχουν επίσης δοθεί οδηγίες στους φρουρούς ασφαλείας να σταματήσουν τους επισκέπτες να φωτογραφίζουν τα διαμερίσματα.

Η υπόθεση των κατοίκων αναμένεται να εξεταστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσα στο 2021.

Φωτογραφία: Η «αδιάκριτη» θέα από την πλατφόρμα 360 μοιρών της Tate Modern, Guardian, Victoria Jones / PA Wire)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;