Human + Nature: Πέντε τεράστιες γυναικείες φιγούρες τιμούν τη φύση και τα υλικά της

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.6.2021

Λίγο έξω από το Σικάγο, στα 1.700 στρέμματα του The Morton Arboretum ο Ντάνιελ Πόπερ έστησε τα γλυπτά του, πέντε τεράστιες γυναικείες φιγούρες, με υλικά όπως το ξύλο και το ατσάλι, το σκυρόδεμα και υφαντά για να δείξει την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία της φύσης στα 220.000 δείγματα που αναπτύσσονται στο έδαφος. Το Human + Nature είναι η μεγαλύτερη έκθεση του Πόπερ μέχρι σήμερα.


Οι γυναικείες φιγούρες ποικίλλουν σε στάση, υλικό και συνολική αισθητική. Το καθένα από τα γλυπτά του έχει ύψος 26 πόδια και ζυγίζει πολλούς τόνους. Το θέμα του είναι ίδιο: μια κεντρική προτομή που αλλάζει σχήμα και σύνθεση.











Ο Πόπερ είναι ένας καλλιτέχνης που συνδέει τις εγκαταστάσεις του με τη φύση και τα υλικά της, γνωστός παγκοσμίως για τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιεί για να επεξεργαστεί την πρώτη ύλη του. Οι θεαματικές δημόσιες εγκαταστάσεις τέχνης που παρουσιάζει είναι διαδραστικές μέσα σε δημόσιους χώρους, ενώ η φύση της πατρίδας του, της Νότιας Αφρικής, αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά των προσώπων του έργου του.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία φεστιβάλ όπως το Electric Forest στις ΗΠΑ, το Boom στην Πορτογαλία, το Rainbow Serpent στην Αυστραλία, καθώς και το Afrikaburn στο Tankwa Karoo στη Νότια Αφρική.











Ένα από τα μεγάλα έργα του είναι μια ανάθεση για τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Nelson Mandela. Δημιούργησε το Δέντρο της Σοφίας ύψους 14 μέτρων από γαλβανισμένο ατσάλι με βάση από γρανίτη. Το δέντρο είναι μια μόνιμη εγκατάσταση που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής τοπίου του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Έχει κάνει μεγάλες εγκαταστάσεις για μεγάλες εταιρείες αλλά και για μεγάλα φεστιβάλ και γεγονότα όπως η τελετή έναρξης του Africa Cup of Nations. Δουλεύει με μια ολόκληρη ομάδα και τα έργα του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής εργασίας με βιομηχανικούς σχεδιαστές αλλά και με έμπειρους τεχνίτες και κατασκευαστές στη Νότια Αφρική, την Κίνα και το Μπαλί.









Φωτογραφίες: © The Morton Arboretum

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;