Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης: Ποιητικοί Διάλογοι - Μαντινάδες - Τσιαττίσματα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.8.2021

Τα τσιαττιστά και οι μαντινάδες κατέχουν ξεχωριστή θέση στις τοπικές παραδόσεις της Κύπρου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, όπως και οι λαϊκοί ποιητάρηδες.


Οι ποιητικοί διάλογοι που αναπτύσσονται σε διάφορες περιπτώσεις και με διαφορετική θεματολογία είναι μερικές από τις επισημάνσεις των διαφόρων ομιλητών που θα συμμετέχουν στην σειρά αυτών των διαλέξεων.

Οι περιπτώσεις των διαγωνισμών με τσιαττίσματα στις εκδηλώσεις του κατακλυσμού στην Λάρνακα, όπου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, αλλά και στην κατεχόμενη Κερύνεια και τον Καραβά μέχρι τα χρόνια πριν την τουρκική εισβολή, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην λαϊκή παράδοση της Κύπρου. Τα ξεχωριστά γλέντια και τα πανηγύρια της Καρπάθου όπου οι μαντινάδες και οι ποιητικοί διάλογοι που αναπτύσσονται κρατούνται ζωντανά μέχρι σήμερα, προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον σε ελλαδίτες και ξένους λαογράφους και ερευνητές. Ο πλούτος της Κρητικής παράδοσης με τις μαντινάδες να είναι κυρίαρχος τρόπος έκφρασης στους γάμους και τα πανηγύρια αλλά και σε κάθε γλέντι περνά μέχρι τους νέους που την κρατούν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Η ιδιαίτερη σχέση που παρατηρείται ανάμεσα στην μουσική παράδοση της Ρόδου και της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά τσιαττίσματα και οι μαντινάδες, η ποικιλία στην θεματολογία αλλά και η εκπληκτική ομοιότητα στην τοπολαλιά των δύο νησιών είναι μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές που επισημαίνονται από τους ομιλητές.

Επίσης δύο σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο λαϊκός ποιητάρης αείμνηστος Ανδρέας Μαππούρας από την Αραδίππου και ο αγέραστος λαϊκός ποιητής και μαντιναδόρος Γιάννης Βάρδας από τον Κρούστα της Κρήτης, περιλαμβάνονται με ιδιαίτερη αναφορά στις διάφορες εκδηλώσεις.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ

• Εισαγωγική Ομιλία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς

• Εισηγήσεις σχετικά με τις Μαντινάδες και τα Τσιαττίσματα από Ακαδημαϊκούς και Eρευνητές των Τοπικών Παραδόσεων σε ΚΥΠΡΟ – ΚΡΗΤΗ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

• Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα:

Μουσικό Σχήμα «ΚΡΗΤΑΙΟΙ», Γιάννης Κλαδάκης ΡΟΔΟΣ, Γιάννης Λεντάκης ΚΑΡΠΑΘΟΣ, Κύπριοι Οργανοπαίκτες, ερμηνευτές και τσιαττιστές και ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού.

ΠΑΧΝΑ
6.8.21
Moυσείο Κατεχομένων και Λαογραφίας "Μνήμες Πάχνας"

ΕΠΤΑΓΩΝΙΑ
7.8.21
Πολιτιστικό Κέντρο

ΛΟΥΒΑΡΑΣ
8.8.21
Χώρος Εκδηλώσεων

ΑΓ. ΤΥΧΩΝΑΣ
9.8.21
Θέατρο «Ονήσιλος»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:00

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 99 545629

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;