Κίνα: Μια βιβλιοθήκη στο "Δρόμο του νερού"

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.8.2021

Η Water Street βρίσκεται στην περιοχή XiafangQiao, της Κίνας. Έχει υπάρξει σημαντικό σταυροδρόμι μεταφορών που βοηθούσε στην ανάπτυξη της εμπορικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων όταν οι χερσαίοι δρόμοι μεταφοράς είχαν μείνει σε υποανάπτυκτη κατάσταση.


Στην εποχή της ταχείας αστικοποίησης, ο θαλάσσιος δρόμος δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής και σημαντικός όσο παλιά, ενώ όλο και περισσότερος τοπικός πληθυσμός μετατοπίστηκε σε άλλες περιοχές. Οι αρχιτέκτονες ερεύνησαν το στιλ του 80 που υπάρχει στα κτίρια και τις δομές του υδάτινου δρόμου που είναι κοίλος αλλά οι συνθήκες κυκλοφορίας γύρω από αυτόν δεν είναι καλά οργανωμένες και δεν υπήρχε επαρκής δημόσιος λειτουργικός χώρος. Με γνώμονα την πολιτική για την «οικοδόμηση όμορφων χωριών και πόλεων», η κυβέρνηση της Qixian υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη διατήρηση των συγκεκριμένων ιστορικών χαρακτηριστικών και αναμένει την ανακαίνιση της παλιάς Οδού του Νερού. Με ικανοποιητικές εγκαταστάσεις και καθαρό περιβάλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση ελπίζει να βελτιώσει το περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας για τους κατοίκους των πόλεων, σε μια προσπάθεια σταδιακής πραγματοποίησης της τοπικής αστικής αναβίωσης.







Η βιβλιοθήκη της πόλης ήταν το νέο καθήκον που ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες, που αποφάσισαν να γκρεμίσουν πολλά ερειπωμένα κτίρια που ανήκουν στην τοπική κυβέρνηση και να σχεδιάσουν ολοκαίνουργια αφού υπολόγισαν ότι το κόστος ανακαίνισης είναι μεγαλύτερο από αυτό της κατασκευής νέων κτιρίων. Στο σχεδιασμό των νέων κτιρίων, δόθηκε μεγάλη προσοχή στο αρχιτεκτονικό στυλ του παλιού υδάτινου δρόμου, ο οποίος είναι καλά ενσωματωμένος αλλά κάπως διαφορετικά από τα γύρω κτίρια. Με τα κτίρια από διαφορετικές εποχές να αλληλοεπικαλύπτονται δημιουργήθηκε ένα μοναδικό ανθρωπιστικό στυλ και μια αποτύπωση πολλών εποχών.

Η βιβλιοθήκη της πόλης XiafangQiao έχει τρεις λειτουργίες, βιβλιοθήκη, καφετέρια και μεγάλα υπαίθρια σκαλοπάτια. Στη μία πλευρά του καφέ και στα μεγάλα υπαίθρια σκαλοπάτια υπάρχει μια μικρή δημόσια πλατεία. Σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη, η δημόσια πλατεία για τους ντόπιους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα μεγάλα υπαίθρια σκαλοπάτια εξουδετερώνουν το όριο μεταξύ της βιβλιοθήκης και της πλατείας. Η πλατεία εκτείνεται κατά μήκος των σκαλοπατιών μέχρι τον δεύτερο όροφο της βιβλιοθήκης, δίνοντας στη βιβλιοθήκη άλλη είσοδο. Η στέγη πάνω από τα μεγάλα σκαλιά ανάμεσα στη βιβλιοθήκη και την πλατεία είναι η προέκταση του αναγνωστηρίου. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και να προσφέρει ένα μέρος για να απολαύσει κάποιος τον υδάτινο δρόμο από διαφορετική οπτική γωνία. Το ταβάνι από ανοξείδωτο ατσάλι αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στην πλατεία, όπως ένα βίντεο που καταγράφει την καθημερινή ζωή των ντόπιων κατοίκων.







Προκειμένου να είναι ένας ευρύχωρος, φωτεινός και άνετος χώρος ανάγνωσης στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο, αποφασίστηκε να μην σχεδιαστεί κανένας διαχωριστικός τοίχος και μόνο μια δομική στήλη στη βιβλιοθήκη. Στην κύρια είσοδο της βιβλιοθήκης, σχεδιάστηκε ένας διώροφος διάδρομος στο κενό μεταξύ της βιβλιοθήκης και των παρακείμενων κτιρίων. Ως μεταβατικός χώρος μεταξύ της βιβλιοθήκης και του εξωτερικού δρόμου, ο διάδρομος όχι μόνο παρέχει μια τελετουργική αίσθηση, αλλά εμπνέει και τη συναισθηματική μεταμόρφωση των αναγνωστών πριν εισέλθουν στον πνευματικό κόσμο.

Ο εσωτερικός χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να χωριστεί σε δύο ορόφους με δύο κυκλικούς διαδρόμους. Ο φωτισμός στην οροφή πάνω από τον πρόδρομο διάδρομο επιτρέπει την είσοδο φυσικού φωτός στη βιβλιοθήκη, οπότε ο χώρος είναι πιθανό να φαίνεται πιο ευρύχωρος και φωτεινός, ενώ ο δεύτερος όροφος είναι πιο ελκυστικός για τους τοπικούς μαθητές δημοτικού και λυκείου.







Αφού είναι ανοιχτά για το κοινό, τα μεγάλα σκαλοπάτια κάτω από τον θόλο του καθρέφτη, γίνονται ένα ιδανικό μέρος για τους ντόπιους, για να χαλαρώσουν και να περάσουν χρόνο συζητώντας. Τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια, παίζονται ταινίες στον ανοιχτό χώρο που μετατρέπεται σε κινηματογράφο, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που μπορούν να βλέπουν ταινίες στη σκιά της βιβλιοθήκης.













Φωτογραφίες: © Yong Zhang

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...