Δημόσια διάλεξη και συζήτηση με θέμα: «Πόλη, Πολίτες και Κλιματική Κρίση»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.8.2021

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Past-forward: Stavros Economou Unarchived", προσκαλείστε σε δημόσια διάλεξη και συζήτηση με θέμα: «Πόλη, Πολίτες και Κλιματική Κρίση».


Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 / 18.30 - 20:30

Ομιλήτρια: Μαρίνα Νεοφύτου (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Η κλιματική κρίση είναι εδώ - οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήδη πραγματώνονται σε πολλαπλές κλίμακες, με πολύπλευρες επιπτώσεις στη συνολική ποιότητα ζωής μας και την ευημερία. Οι πόλεις αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, τα δύο τρίτα της συνολικής κατανάλωση ενέργειας, και ευθύνονται για έως και 70% των επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου. Αναπόφευκτα, αναδύονται ερωτήματα όπως το πως σχεδιάζουμε καλύτερα τις πόλεις μας, τόσο για τον μετριασμό, όσο και για την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κλίματος-ενέργειας-οικονομίας-υγείας, ένα θεμελιώδη πυλώνα για τη μετάβαση προς βιώσιμες κοινωνίες. Σε αυτήν την παρουσίαση θα συζητήσουμε την πρόοδο στην κατανόηση της κλιματικής δυναμικής πολλαπλών κλιμάκων που επηρεάζει τις πόλεις, καθώς και τις επιπτώσεις στις προτεινόμενες στρατηγικές σχεδιασμού για τον μετριασμό και την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, με ειδική αναφορά στη Λευκωσία.

Η Δρ Μαρίνα Νεοφύτου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ηγείται του Εργαστηρίου-Νησίδας Αριστείας Περιβαλλοντικής Ρευστομηχανικής. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός» της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2018-20) και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (2017-19). Είναι πτυχιούχος (BA – Honors & MEng) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) (στην κατεύθυνση της Ρευστομηχανικής και Θερμοδυναμικής) από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge του Η.Β. με πλήρεις υποτροφίες. Κατείχε θέσεις Επισκέπτριας Καθηγήτριας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH -Zurich) και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, καθώς και στο Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos, των ΗΠΑ ως Επισκέπτρια Ερευνήτρια της UNESCO. Διατελεί προσκεκλημένη κριτής σε διεθνείς επιτροπές αξιολόγησης έρευνας στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ελβετία, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και η ερευνητική της εργασία έχει βραβευτεί με τα βραβεία «Καλύτερου άρθρου» σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια (το 2018 και το 2013).

Η διάλεξη θα γίνει στα Ελληνικά.

Συνοδευτική φωτογραφία: Στέφανος Κουρατζής

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΗΛ: 22-479600, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ.

Η λειτουργία του χώρου διέπεται από τα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Η είσοδος στην έκθεση και το πρόγραμμά της είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

PAST-FORWARD: STAVROS ECONOMOU UNARCHIVED
(12 Ιουνίου – 2 Οκτωβρίου 2021)

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ
Αμμοχώστου 73, 1016, Λευκωσία.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 10:00–18:00, Σάββατο 11:00 - 19:00 (κλειστή τις Δημόσιες αργίες)

Πληροφορίες: T: 22479600, Facebook / Instagram: spelstategallery

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...