Λονδίνο: 4 μεγάλες εκθέσεις για τους πρώτους μήνες του 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.1.2022

Ραφαήλ, Ρέμπραντ, Βαν Γκογκ, Μπέικον, Χόκνεϊ και πολλοί άλλοι μεγάλοι δημιουργοί σε μοναδικά αφιερώματα. Ένα μικρό preview σε τέσσερις από τις σημαντικότερες εκθέσεις-αφιερώματα που ετοιμάζονται να κάνουν εγκαίνια στο Λονδίνο μέχρι την άνοιξη.


FRANCIS BACON: MAN AND BEAST

Η έκθεση στη Royal Academy of Arts επικεντρώνεται στην αλάνθαστη γοητεία του Bacon για τα ζώα και το πως διαμόρφωσε την προσέγγισή του στο ανθρώπινο σώμα παραμορφώνοντάς. Και επίσης, το πώς καθώς αποτύωνε τις πιο ακραίες στιγμές της ύπαρξης, οι φιγούρες του μόλις και μετά βίας είναι αναγνωρίσιμες είτε ως άνθρωποι είτε ως θηρία. Εξερευνά επίσης πώς ο Bacon γοητεύτηκε από την κίνηση των ζώων, παρατηρώντας ζώα στη φύση κατά τη διάρκεια ταξιδιών στη Νότια Αφρική, γεμίζοντας το στούντιο του με βιβλία άγριας ζωής και αναφερόμενος συνεχώς στις φωτογραφίες του Eadweard Muybridge του 19ου αιώνα με ανθρώπους και ζώα σε κίνηση. Εξετάζοντας και ζωγραφίζοντας χιμπατζήδες, ταύρους, σκύλους ή αρπακτικά πουλιά, ο Bacon ένιωσε ότι μπορούσε να πλησιάσει στην κατανόηση της αληθινής φύσης της ανθρωπότητας παρακολουθώντας την απρόσκοπτη συμπεριφορά των ζώων. Η έκθεση περιλαμβάνει μερικά από τα πρώτα του έργα του Μπέικον καθώς και τον τελευταίο του πίνακα, όπως επίσης και ένα τρίπτυχο ταυρομαχίας, έργα που θα εκτεθούν μαζί για πρώτη φορά.

Royal Academy of Arts, από 29 Ιανουαρίου έως 17 Απριλίου.

VAN GOGH: SELF-PORTRAITS

Είναι η πρώτη έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στις αυτοπροσωπογραφίες του Βίνσεντ βαν Γκογκ, με εφαλτήριο το εμβληματικό πορτρέτο του με το δεμένο αυτί, ένα από τα πιο διάσημα έργα της συλλογής του Courtauld, μια συλλογή που συγκεντρώνει περίπου τις μισές αυτοπροσωπογραφίες που δημιούργησε ο ΒανΓκογκ κατά τη διάρκεια των σύντομων χρόνων του ως ζωγράφος. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι αυτοπροσωπογραφίες του, από αυτή με το σκούρο καπέλο του 1886 στο Παρίσι μέχρι εκείνη που ζωγράφισε στο άσυλο του Saint-Rémy-de-Provence τον Σεπτέμβριο του 1889 εκτίθενται όλες μαζί και είναι μοναδική ευκαιρία να τις δει κάποιος καθώς πρόκειται για πίνακες που σπάνια δανείζονται. Τα έργα προέρχονται από το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Rijksmuseum του Άμστερνταμ. το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, το Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόιτ, την Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσιγκτον, το Musée d’Orsay του Παρισιού και την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

The Courtauld Gallery, από 3 Φεβρουαρίου έως 8 Μάϊου.

ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΗΝ NATIONAL GALLERY

Ζωγράφος, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και ποιητής, ο Ραφαήλ αποτύπωσε στην τέχνη του το ανθρώπινο και το θείο, την αγάπη και τη φιλία, τη μάθηση και τη δύναμη. Στη σύντομη καριέρα του, που εκτείνεται σε μόλις δύο δεκαετίες, ο Ραφαήλ διαμόρφωσε την πορεία του δυτικού πολιτισμού όπως λίγοι καλλιτέχνες πριν ή μετά. Αυτή η έκθεση, μια από τις πρώτες που εξερευνά την πλήρη καριέρα του, παραθέτει τους διάσημους πίνακες και τα σχέδιά του καθώς και τη δουλειά του στην αρχιτεκτονική, την ποίηση και τα σχέδια για γλυπτική, ταπισερί και χαρακτικά. Με δάνεια από το Ερμιτάζ, το Λούβρο, την Εθνική Πινακοθήκη της  Ουάσιγκτον, το  Πράδο, το Ουφίτσι, το Μουσείο του Βατικανού και την Galleria Doria Pamphilj, η έκθεση είναι μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δείτε το εύρος της ικανότητας, της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας του Ραφαήλ.

The National Gallery, από 9 Απριλίου έως 31 Ιουλίου.

REFRAMED: THE WOMAN IN THE WINDOW

Με γλυπτική, ζωγραφική, έντυπα, φωτογραφία, φιλμ και εγκαταστάσεις, η έκθεση, που είναι η πρώτη που εξερευνά το αινιγματικό μοτίβο της «γυναίκας στο παράθυρο», θα προσδιορίσει τις βασικές γεωγραφικές τοποθεσίες, πολιτισμούς και χρονικές περιόδους για τις οποίες το θέμα αυτό έχει ένα ιδιαίτερο νόημα. Με έργα τέχνης από αρχαίους πολιτισμούς μέχρι σήμερα, θα εκτεθούν πάνω από 40 έργα καλλιτεχνών όπως οι Rembrandt, Harmensz van Rijn, Dante Gabriel Rossetti, David Hockney, Louise Bourgeois, Cindy Sherman, Wolfgang Tillmans και Rachel Whiteread για να αποκαλύψει πώς οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό. το μοτίβο για να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο είδος ανταπόκρισης που κυμαίνεται από ενσυναίσθηση έως ηδονοβλεψία.

Dulwich Picture Gallery, από 4 Μαΐου έως 4 Σεπτεμβρίου.

-

Φωτογραφία: Francis Bacon "Second Version of Triptych 1944", 1988. Oil and acrylic on 3 canvases. 198 x 147.5 cm (each). Tate: Presented by the artist 1991 © The Estate of Francis Bacon. All rights reserved, DACS / Artimage 2021. Photo: Prudence Cuming Associates Ltd.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...