"Islandism" - Ανταλλαγή Νέων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.11.2021

Ο οργανισμός ‘Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση’ (YEU Cyprus) συγκέντρωσε 34 νέους από 4 διαφορετικά νησιά: τη Μυτιλήνη, την Κύπρο, τη Σαρδηνία και τα Κανάρια με σκοπό να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις παραδόσεις των νησιών τους στο πλαίσιο της ανταλλαγής νέων με τίτλο "Islandism".


Το "Islandism" είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις παραδόσεις διαφόρων νησιών που κινδυνεύουν να ξεχαστούν λόγω του μικρού μεγέθους και της απομακρυσμένης τοποθεσίας τους. Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα είχε στόχο να δημιουργήσει μια ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους νέους νησιώτες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της μη-τυπικής μεθοδολογίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάφορες δεξιότητες που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή στα κοινά, καθώς και να καλλιεργήσουν συναισθήματα κοινωνικής ένταξης και αλληλεγγύης βελτιώνοντας την αίσθηση ότι ανήκουν στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συγκεκριμένα, λόγω της συμμετοχής τους σε αυτό το έργο, οι νεαροί νησιώτες μπόρεσαν να εξερευνήσουν σε βάθος τις παραδόσεις της χώρας τους αλλά και να μάθουν για τις παραδόσεις άλλων περιθωριοποιημένων ευρωπαϊκών περιοχών βελτιώνοντας παράλληλα τις ερευνητικές τους δεξιότητες και την ενεργή ακρόαση. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ενθαρρύνθηκαν μέσω της χρήσης διαφόρων λογισμικών κατά την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την προώθηση των εθίμων και παραδόσεων του κάθε νησιού. Παράλληλα, μέσα από τις δραστηριότητες οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη και συνειδητοποίησαν τις διαφορετικές προκλήσεις και ευκαιρίες του νησιού που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύνδεση ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο από παρόμοιες γεωγραφικές καταστάσεις.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εμβάθυναν την αυτογνωσία τους και ανέπτυξαν την επικοινωνία τους στα αγγλικά και σε άλλες ξένες γλώσσες. Έμαθαν για τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω του Προγράμματος Erasmus+ και δημιούργησαν ένα δίκτυο διεθνών συνεργατών. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ενδυναμώσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την ηγεσία, τη δημιουργία και εκτέλεση δραστηριοτήτων βάση τη μη-τυπική μεθοδολογία μέσω των εργαστηρίων που έπρεπε να οργανώσει κάθε εθνική ομάδα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ενεργό συμμετοχή και κοινωνική και αστική ευθύνη, βιώνοντας τις αξίες της ΕΕ μέσω μη-τυπικών μαθησιακών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και πολλά άλλα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μέσω των πιο κάτω συνδέσμων:
Instagram: https://www.instagram.com/stories/highlights/17867645840556339/
Facebook: https://www.facebook.com/Islandism-YE-108941314847765/







Πληροφορίες για τον οργανισμό:

Ο οργανισμός ‘Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση’ (Youth for Exchange and Understanding - YEU) είναι ένας μη πολιτικός, μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1995 με στόχο να συνηγορήσει υπέρ των νέων που υψώνουν τη φωνή τους στην κοινωνία. Για να γίνει αυτό, το YEU Κύπρου προωθεί την προώθηση της στενής συνεργασίας και της καλύτερης κατανόησης μεταξύ των νέων όλου του κόσμου μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και ιδεών. To YEU Κύπρου προσπαθεί να ενθαρρύνει τους νέους να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις νεολαίας στην Κύπρο με περισσότερα από 500 μέλη και θεωρείται μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις του νησιού με πολλές δραστηριότητες τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, βασισμένες κυρίως στη μη-τυπική μάθηση. Το YEU Κύπρου είναι μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λευκωσίας και εκπροσωπείται και στα δύο Συμβούλια. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς πλατφόρμας YEU που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και του Ιδρύματος Anna Lindh.

Η αποστολή του YEU Κύπρου είναι να καθιερώσει αμοιβαία κατανόηση, αποδοχή και υποστήριξη μεταξύ χωρών, κοινοτήτων και ανθρώπων σε πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα. Επικεντρώνεται στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των νέων που προέρχονται από χώρες με διαφορετικά πολιτικά συστήματα, θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις, ενισχύοντας έτσι την ανεκτικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Το όραμά του είναι να ενδυναμώσει και να δεσμεύσει τους νέους να δημιουργήσουν την αλλαγή που θέλουν να δουν στις κοινωνίες μας και σε αυτόν τον κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια η YEU Κύπρου έχει επικεντρωθεί σε έργα που αφορούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, τη μνήμη, τον εθελοντισμό, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την πολιτιστική κληρονομιά, την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση ψυχικής υγείας, τη βιωσιμότητα και την οικοδόμηση της ειρήνης μέσω της χρήσης μη τυπικών μεθόδων και στη συνέχεια την εφαρμογή ποικίλων τοπικών και διεθνών έργων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;