WOMANIFESTO

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.12.2021

«Επιχειρώντας να αναδείξουμε την γυναικεία καλλιτεχνική φωνή σήμερα προσκαλέσαμε γυναίκες δημιουργούς να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο, δίνοντας για ένα λεπτό την δική τους φωνή, το δικό τους φως απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Έξω από την εμπορική χρήση των προϊόντων της επικαιρότητας και με καθαρό γνώμονα την καλλιτεχνική τους φωνή, από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και από διάφορες εθνικότητες, δημιουργείται το πρώτο φιλμ-μανιφέστο, όπου ανθεί το πάθος της έκφρασης του τώρα και ο διάλογος τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ τεχνών.»


Το WOMANIFESTO ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την συμμετοχή δεκαπέντε γυναικών δημιουργών, ως «WOMANIFESTO I».

Με την βοήθεια υποστηρικτών, μεντόρων, οργανισμών και την υποστήριξη του κοινού θα συνεχίσει την κινηματογράφηση περισσοτέρων μανιφέστο με στόχο την παρουσίαση 40 γυναικών δημιουργών που εργάζονται και εδρεύουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως «WOMANIFESTO II».


Η κινηματογράφηση του WOMANIFESTO II θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 και θα παρουσιαστεί με το WOMANIFESTO I ως ενιαία προβολή στην Αθήνα το 2022-23.


Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση, πρόκληση για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να μπορέσει να φτάσει ριζωματικά τα 360 λεπτά φιλμ, 360 καλλιτεχνικά μανιφέστο από γυναίκες δημιουργούς.




Τόνια Τζιρίτα Ζαχαράτου / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous

Backstage - Άγκατα Δαρλάση / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous


WOMANIFESTO I


Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Έφη Σπύρου


Boηθός Σκηνοθέτη: Σωκράτης Μορφονιός


Κινηματογράφηση: Zέτα Σπυράκη


Κάμερα: Αντρέας Σμυρίλλιος


Φωτογραφία: Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους


Ήχος: Θεόφιλος Μποτονάκης


Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Κρίκη


Επιμέλεια Αντικειμένων: Μυρτώ Κριτσωτάκη


Μake up: Freddy Make-up Stage [Σ.Καραμιχάλη, Α. Μπαλαμπουγιούκα, Κ.Πανάγου, Α. Κλάρκ, Χ.Κυριτσοπούλου, Β.Μακρυγιαννάκη, Γ.Παπαδοπούλου, Μ.Μάρκου, Ι.Δουρδουμπάκη, Μ.Γραμμάτικα].


Βοdy Painting: Βασιλική Κήτα


Hair: Mαρία Χατζηθεοδώρου


Γλυπτό: Μαρίτα Αμοργιανού


Υποστηρικτές: Εύα Ράπτη, Ιsabelle Kountoure, Peter Hadersdorfer, Georgios Tsiogkas, Paolo Marzano, Μιχάλης Γρυλάκης, Christina Rydberg, Γιώργος Ζερβίδης.


Αmbassador: Ξένια Λοιζίδου


Ευχαριστίες:  Σταύρος Ζωγραφάκης, Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, Άρης Γεωργιάδης, Μαρία Παπαφίγκου, Μάγια Σέμου, Γεωργία Σταυροπούλου, Μαργαρίτα Σταυροπούλου, Ιάσων Θεοφάνου, Μαρία Δεληγιάννη, Δημήτρης Μεραμβελιωτάκης, Αρίστη Πεχλιβανίδου, Αποστόλης Λάμπρου, Μαρίζα Κεφαλά, Εκάτη Σαρρή, Θησέας Κάλης, Κατερίνα Κώτσου, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μαριέττα Βέττα, Ξένια Θεμελή.




Πολίνα Κρεμαστά / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous

Έλενα Τοπαλίδου / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous


RUNONART


Art Production, Promotion and Empowerment.


Η RUNONART είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με γνώμονα τον καλλιτέχνη και στόχο την ενδυνάμωση της σύγχρονης τέχνης μέσα από συλλογικά διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά έργα και την προβολή των εγχώριων καλλιτεχνικών κοινοτήτων με καινοτόμους τρόπους. Η RUNONART εμπνέει την κοινωνική αλλαγή και διεγείρει τον δημόσιο διάλογο σε καίρια θέματα.


Οργάνωση: RUNONART AMKE


Σύλληψη / Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Έφη Σπύρου, Εικαστικός.


Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στο WOMANIFESTO Ι: Άγκατα Δαρλάση, Βαρβάρα Ρούσσου, Έλενα Τοπαλίδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νεφέλη Σαρρή, Πολίνα Κρεμαστά, Παυλίνα Μάρβιν, Ράνια Μπέλλου, Τόνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Μαρία Γιαγιάννου, Χρύσα Βαλσαμάκη.


Κείμενα / Επιμέλεια: Βαρβάρα Ρούσου, Ποιήτρια, Φιλόλογος, ΘΙΣΤΕ ΑΣΚΤ.


Επιστημονικός Σύμβουλος: Φαίη Ζήκα, Θεωρητικός της Τέχνης, Αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ.


Σύμβουλοι: Karen Van Dyck, Professor of Modern Greek Literature, Columbia University, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Παρασκευή Τεκτονίδου, Μουσικός.


Υποστηρικτές: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.


elculture.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...