Επτά νέες εγγραφές προστέθηκαν στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.12.2022
Η Ειδική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

Επτά νέες εγγραφές προστέθηκαν το 2022 στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανακοίνωσαν η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο εμπλουτισμός του καταλόγου έγινε σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

Συγκεκριμένα, οι νέες εγγραφές αφορούν τις παραδοσιακές χρήσεις των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ορεινής περιοχής του Τροόδους. Αιτητές είναι το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Ινστιτούτο Κύπρου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους Λτδ (ΑΝΕΤ), Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ (ΑΝΕΛΕΜ).

Ακόμη περιλαμβάνονται η καλλιέργεια και οι αγροδιατροφικές παραδόσεις της αμυγδαλιάς, μετά από αίτηση του συμπλέγματος Κοινοτήτων Κούρη-Ξυλούρικου.

Προστέθηκαν ακόμη τα έθιμα του δωδεκαημέρου (από την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια), κατόπιν αίτησης του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΤΗΜΑ» της Πάφου.

Στον κατάλογο συμπεριλήφθηκαν η μεταξουργία, η υφαντική και τα μεταξωτά υφαντά, μετά από αίτηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Ανδρονίκου Καρπασίας.

Μια άλλη προσθήκη στον κατάλογο αποτελεί τo δημοτικό τραγούδι / ποίημα της Αροδαφνούσας ή Ροδαφνούς ή Αροδαφνούς, κατόπιν αιτήσεως του Κοινοτικού Συμβουλίου Χούλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Ρήγας και η Αροδαφνούσα».

Στον κατάλογο έχουν εγγραφεί και οι καθαρογλωσσιές-γλωσσοδέτες, μετά από αίτηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιομετόχου και της Πολιτιστικής Επιτροπής της Κοινότητας Παλαιομετόχου.

Τέλος, έχουν συμπεριληφθεί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, κατόπιν αιτήσεως του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, του Δήμου Ακανθούς, του Δήμου Αθηένου, του Δήμου Λευκονοίκου, του Δήμου Κυθρέας, της Κοινότητας Παλαιομετόχου, του Ομίλου Κοιλανιωτών, της Κοινότητας Πισσουρίου, της Κοινότητας Δοράς, του Μουσείου Μύλων Χατζηγιώρκη και της Θεοφανώς Κυπρή, Πρώην Ανώτερης Ερευνήτριας Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και εμπειρογνώμονος για τα κυπριακά ζυμώματα.

"Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως ορίζεται στην αντίστοιχη Σύμβαση της UNESCO (2003), είναι οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές, τις οποίες οι κοινότητες και ομάδες ατόμων αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τις μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά", προστίθεται.

"Σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου ΑΠΚ είναι η καταγραφή και διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων που αποτελούν μέχρι σήμερα κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου, μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς", καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;