QUEER AS GERMAN FOLK

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.9.2024
Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει μια έκθεση που αφηγείται την ιστορία των Queer κινημάτων από τα τέλη της δεκαετίας του 1960

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει το QUEER AS GERMAN FOLK - μια έκθεση που δημιουργήθηκε το 2019 από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Νέας Υόρκης και το Schwules Museum του Βερολίνου με αφορμή την 50η επέτειο από τις ταραχές του Stonewall στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση αναδεικνύει στιγμές της ιστορίας του queer κινήματος στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, χωρίς να ισχυρίζεται ότι αφηγείται τη μοναδική πιθανή ιστορία.

Η έκθεση QUEER AS GERMAN FOLK θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Λευκωσία από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίου 2024, με παράλληλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές και ξενάγηση (στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου), καθώς και συζήτηση (στο NiMAC) με τη συν-επιμελήτρια της έκθεσης Dr Birgit Bosold (Schwules Museum).

4954672700199336 QAGF-WB 2400x1044px

Ένα μέρος του QUEER AS GERMAN FOLK παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «nono, bad timing!», η οποία χρηματοδοτείται από το Γαλλογερμανικό Πολιτιστικό Ταμείο και διοργανώνεται από το Queer Wave, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη]. Το «nono, bad timing!» είναι μια διαδικαστική έκθεση, σε επιμέλεια του Ευαγόρα Βανέζη και συντονισμό του Λεόντιου Τουμπουρή, η οποία επικεντρώνεται στην αρχειοθέτηση queer χρόνων και χώρων. Το πρότζεκτ, το οποίο θα παρουσιαστεί στο NiMAC από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2024, συγκεντρώνει υλικό από το QUEER AS GERMAN FOLK, το αρχείο Mémoire des sexualités με έδρα τη Μασσαλία, ενώ για το μήνα Οκτώβριο μετατρέπεται σε εργαστήριο για νέες προτάσεις από queer επαγγελματίες με έδρα την Κύπρο.

Τη νύχτα της 27ης προς την 28η Ιουνίου 1969, τα queer άτομα αντιστάθηκαν σθεναρά σε μια αστυνομική επιδρομή στο μπαρ Stonewall Inn. Για πολλές LGBTQIA κοινότητες σε όλο τον κόσμο, οι ημέρες της εξέγερσης γύρω από την Christopher Street στη Νέα Υόρκη σηματοδοτούν την έναρξη της εξέγερσης των queer. Ως κοινό έργο του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Schwules Museum του Βερολίνου και του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Πολιτικής Παιδείας, η έκθεση αυτή πήρε την 50ή επέτειο των εξεγέρσεων του Stonewall ως αφορμή για να προσφέρει μια εικόνα της ιστορίας των queer κινημάτων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και την επανενωμένη Γερμανία από τη δεκαετία του 1960. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πολύπλευρες σχέσεις με τα αμερικανικά κινήματα.

Το QUEER AS GERMAN FOLK πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον στις 23 Μαΐου 2019, ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις στο Μόντρεαλ, το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, την Πόλη του Μεξικού και τη Γουαδαλαχάρα, καθώς και στο Schwules Museum στο Βερολίνο. Πέντε χρόνια αργότερα και με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα πέντε χρόνων από τις ταραχές του Stonewall στη Νέα Υόρκη, η έκθεση παρουσιάζεται στην Κύπρο και συνοδεύεται από ένα παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Μέσω επιλεγμένων ταινιών επιχειρούμε να προσφέρουμε μια βαθύτερη εικόνα για ορισμένα από τα περιεχόμενα της έκθεσης. Οι προβολές ξεκινούν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου με την ταινία Kokon (2020, σκηνοθεσία Leonie Krippendorff) όπου η έφηβη Νόρα βιώνει ένα καλοκαίρι αλλαγής και μεταμόρφωσης. Οι προβολές συνεχίζονται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου με την ταινία Coming Out, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πρώτη και μοναδική μεγάλου μήκους ταινία για τη ζωή των ομοφυλοφίλων που παρήχθη ποτέ στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και έκανε πρεμιέρα τη νύχτα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου 1989 (1989, σκηνοθεσία Heiner Carow). Οι προβολές ολοκληρώνονται την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου με την ταινία Genderation (2021, σκηνοθεσία Monika Treut), η οποία καταπιάνεται με το κίνημα των τρανς στο Σαν Φρανσίσκο και το τι άλλαξε τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τότε που γυρίστηκε η ταινία της Gendernauts (1999). Στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση QUEER AS GERMAN FOLK στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με τη Δρ Birgit Bosold, συν-επιμελήτρια της έκθεσης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση και συζήτηση με τη Δρ Birgit Bosold για την ιστορία του Schwules Museum Berlin, τη στρατηγική, το έργο και τις προκλήσεις του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο NiMAC στις 19 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του «nono, bad timing!».

Η υλοποίηση της έκθεσης QUEER AS GERMAN FOLK και του παράλληλου προγράμματος στη Λευκωσία χρηματοδοτείται από το Γαλλογερμανικό Πολιτιστικό Ταμείο (Franco-German Cultural Fund).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 19.09.2024-26.10.2024

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τρ.-Παρ. 4-7μ.μ. και Σαβ. 11π.μ.-2μ.μ. (Κλειστά την Τρ. 1 Οκτωβρίου και την Πε. 3 Οκτωβρίου)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Προβολές στις 7:30μ.μ.: Kokon στις 8 Οκτωβρίου, Coming Out στις 9 Οκτωβρίου, Genderation στις 10 Οκτωβρίου (με αγγλικό διάλογο και χωρίς υπότιτλους). Ξενάγηση με την συν-επιμελήτρια Δρ. Birgit Bosold (Schwules Museum Berlin) στις 18 Οκτωβρίου 6μ.μ. Συζήτηση με την Δρ. Birgit Bosold (Schwules Museum Berlin) στις 19 Οκτωβρίου 11π.μ., στο NiMAC.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία

ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά (ταινίες στην πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους)

ΕΙΣΟΔΟΣ: Δωρεάν είσοδος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/cyprus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ξαρκής | Marjolein Guldentops, Charlene Galea, Αριάνα Μαρκουλίδης & Alice Consigli μιλούν στο «Π»

Ξαρκής | Marjolein Guldentops, Charlene Galea, Αριάνα Μαρκουλίδης & Alice Consigli μιλούν στο «Π»

Ξαρκής | Marjolein Guldentops, Charlene Galea, Αριάνα Μαρκουλίδης & Alice Consigli μιλούν στο «Π»